Scott Pilgrim vs. the World Blu-ray

Niet zolang geleden, in het mysterieuze land van Toronto, Canada, ging Scott Pilgrim uit met een High Schooler. De 23-jarige Scott maakt er geen probleem van dat zijn Chinese vriendin stukken jonger is. Het feit dat hij werkloos is en weinig doelen in het leven heeft, maakt zijn situatie des te triester. Tot het moment dat hij letterlijk de vrouw van zijn dromen tegenkomt; Ramona Flowers.

Get your game on

Scott Pilgrim vs. The World is geen film voor iedereen. En daardoor misschien ook meteen een film die iedereen zou moeten zien. Het is een film die het vooral moet hebben van absurde humor en vele verwijzingen richting comics en games. Om nu meteen te zeggen dat hierdoor de film op een jong publiek is gericht, zou zonde zijn. Ook hen die dit soort films normaal niet zouden kijken, raad ik aan de film toch eens een kans te geven. De verfrissende stijl, prachtig vormgegeven actiescènes en het rappe tempo van de montage zorgen voor een ervaring die je mee moet maken. Wanneer Scott een date weet te scoren met Ramona komt hij al snel achter het gruwelijke feit: om met haar uit te kunnen gaan, moet hij haar zeven “evil-exes” verslaan. De exen van Ramona komen stuk voor stuk tot hun recht en weten het leven van Scott flink zuur te maken. Precies zoals ze dat deden in de originele comic van Bryan Lee O’malley.

Scott Pilgrim is Awesome. Dat is zijn officiële rating. Hij speelt dan ook in een bandje genaamd Sex Bob-omb, vernoemd naar het bom-karakter uit de Super Mario franchise. Muziek, daar draait het om, vooral als je band er alles aan doet om een platencontract te scoren. Toch gaat ook dit doel Scott voorbij. Hij hoort bij Ramona, hij zal al de exen verslaan. Hij gaat tot het einde, tot het game over-scherm. De gevechten doen denken aan films als The Matrix in combinatie met vele videogames. Bij winst vliegen de gewonnen munten uit de tegenstander en krijgt Scott daadwerkelijk meer ervaringspunten. Om de link met het originele bronmateriaal niet te verliezen gebruikt de film schermteksten. Wanneer iemand aan de deurbel hangt zul je daadwerkelijk “Ding Dong” geschreven zien staan. De urinebar die leeg loopt tijdens het plassen is een leuke knik richting The Sims. Het is een rare film, een vernieuwende film, een film die persoonlijk flink aan wist te spreken.

Extra’s vrijgespeeld

De Blu-ray editie van de film komt met een handjevol extra’s. Natuurlijk zijn er enkele deleted scenes aanwezig, waarin echte fans misschien wel herkenbare stukken aantreffen. Leuker zijn de fragmenten die je vindt in Scott Pilgrim vs. The Bloopers. Tien minuten lang zien we hoe dingen op de set fout kunnen gaan. En dat zijn er veel. Hilarische stukken waarin acteurs totaal vergeten wat ze moeten doen, tot het meer dan dertig keer opnieuw doen van dezelfde scene.

In een uitgebreide documentaire laat regisseur Edgar Wright (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) zien hoe hij de film van de comic naar het scherm brengt en dat is behoorlijk interessant om te zien. Vooral omdat Wright comicschrijver Bryan Lee O’Malley in het hele proces wist te betrekken. Zo zien we hoe Wright de exacte locaties uit de comic gebruikt voor de film. Natuurlijk komen acteurs als Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead en Chris Evans ook aan het woord. Het filmcommentaar met cast en crew maakt het plaatje af.

Conclusie

De documentaire is de beste extra op het schijfje. Eentje die door de Scott Pilgrim fans meteen bekeken zal worden. Filmfans en nieuwsgierigen zullen veel informatie vinden rondom het creatieve proces achter de film, alsook de gehele totstandkoming van Scott Pilgrim vs. The World. En weet je, eigenlijk is Scott Pilgrim echt awesome!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren