Split/Second: Velocity

Als je alle soorten racegames al denkt gehad te hebben, met een blik kijkend naar je gamehistorie, dan zit je fout. Het kan nog gekker, nog spectaculairder, met een flinke scheut Hollywood. Ontwikkelaar Black Rock Studio, bekend van Pure, komt namelijk met Split/Second: Velocity, een arcade racer die vooral een leven naast het racen kent.

Welkom bij deze oogstrelende TV-show

In Split/Second: Velocity denkt een rijke kerel van zijn saaie leven af te komen door een show te creëren die op de televisie voor de nodige spektakel moet gaan zorgen. Inderdaad, Split/Second wordt opgezet. Je wordt gevraagd voor het programma, dat twaalf afleveringen duurt, met elk zes races en waar het draait om racen op tracks die de rijke man zelf heeft laten ontwerpen. Alleen maar rondjes rijden wordt snel saai dacht hij, dus heeft de organisator de nodige valstrikken in de circuits laten bouwen. In trailers lijkt het Hollywood-gehalte erg groot, maar dit is in de game amper te merken. Je krijgt bij elke nieuwe episode door middel van een filmpje te zien wat de race inhoudt, maar tijdens races hoor je geen commentaar en moet je dit schouwspel zelf zo mooi mogelijk maken door de powerplays.

Play je eigen Power

Door in een race te driften, in de slipstream van de tegenstander te gaan hangen of te jumpen, vul je een balk waarmee je powerplays kunt activeren. Deze balk bevindt zich, samen met andere details zoals op welke plaats je rijdt en in welke lap je zit, onder de kont van de auto. Dat is dus de volledige hud, zodat alle actie veel beter op het scherm spat. Door de balk volledig te vullen, verkrijg je veel krachtigere aanvallen op je tegenstanders. Met powerplays bedoelen we obstakels veroorzaken voor de tegenstanders voor je. Denk aan stalen balken, een toren die instort, rotsen die van een berg rollen, een vliegtuig dat neerstort en op je afkomt, een schip dat te water gaat en een helikopter die bommen laat vallen. De omgeving is dus erg belangrijk om races te winnen en dit is nog maar een klein scala aan powerplays die geactiveerd kunnen worden.

De game kent meerdere settings en meerdere soorten races. Naast reguliere races heb je Survival, waarbij in rondes raketten naar je worden afgevuurd door een helikopter. Nemesis is een modus waar je vrachtwagens, die bommen droppen en je van de weg proberen te beuken, binnen een bepaalde tijd voorbij moet en zover mogelijk moet zien te komen. Ook is er een tijdrit modus; daarin moet je zo snel mogelijk de track rijden en alle powerplays die worden geactiveerd ontwijken.

Met vrienden én online!

Bij de presentatie van deze game kregen we te horen dat Split/Second: Velocity een splitscreen zou hebben. Eindelijk weer een racegame die ik met vrienden kan spelen! Tevens kent het spel een online multiplayer met wat leuke elementen. Jouw auto begint namelijk met het nummer 99 en hoe beter je presteert, hoe hoger je in rang stijgt. Het nummer op je auto verandert dan ook mee tot je de 1 hebt bereikt. Maar verlies je races, dan daalt het cijfer op je racemonster. Erg leuk om online te zien hoe goed tegenstanders zijn. Ook behaalde Trophies of Achievements zullen op de auto geplakt worden. Je kunt online met tot acht spelers en er moeten nog enkele modi bekend gemaakt worden.

Voorlopige conclusie

De hele overdreven sfeer van Hollywood zit in Split/Second: Velocity en dan heb ik het over de over-de-top powerplays. Het hele showgebeuren had echter wat beter naar voren mogen treden, maar het racen is tof. Dit spel doet wat anders en legt de focus meer naar het vernielen van je tegenstander. Wij vragen ons echter af of deze arcade racer lang blijft boeien. Andere wegen creëren zorgt voor meer variatie, maar als je de tracks vaker hebt gereden, weet je de powerplays wel te vinden en verliest het spanning. Het is te scripted opgezet, zeker omdat het niet mogelijk is om je tegenstander een Takedown te geven, zoals in Burnout. Even de volledige versie afwachten, maar Split/Second: Velocity doet in ieder geval wat nieuws.

 1.   
  FRENZY 14's avatar

  8) 8) 8) ……scheutje Hollywood…….beetje pretpark idee….ben benieuwd…..

 2.   
  divatosx's avatar

  je kan het een beetje vergelijken met need for speed 2#

 3.   
  MaTriX's avatar

  Vond de demo geen reet aan en sorry maar je kan hem in mij mening niet vergelijken met Need for Speed.

 4.   
  Defensie's avatar

  nfs shift ownt deze hard en idd demo was geen zak aan

 5.   
  CrazyBee's avatar

  lijkt me vet spel, nu ff zoeken naar de demo XD

 6.   
  Magana's avatar

  Deze heeft ook een review gehad bij GameKings of niet?

 7.   
  ckerigon's avatar

  Ziet er vet uit 😀

 8.   
  janpietkees's avatar

  lijkt mij niet zo bijzonder, ik blijf lekker bij NFS zitten

 9.   
  Butch's avatar

  Wordt heftige concurrentie op arcademarkt met Blur. Ben benieuwd welke er beter is,

 10.   
  Butch's avatar

  Vind de game eigenlijk wel interessanter dan Blur, want deze doet tenminste iets nieuws. Overigens weten vooral de challenges mij bijzonder te boeien.

 11.   
  Houserz's avatar

  Lijkt me tof, maar vetter dan Burn Out Paradise kan het niet zijn, dat was de vetste arcade racer die ik heb gespeeld.