Fight Night: Round 4

Fight Night: Round 3 werd door velen als de beste boksgame ooit bestempeld en de verwachtingen voor Round 4 zijn dan ook vrij hoog. Of aan de verwachtingen wordt voldaan, lees je in deze review.

THQ leverde nog niet zo lang geleden een hele toffe game af met UFC 2009: Undisputed en tijdens de afgelopen E3 liet Electronic Arts weten ook aan een mixed martial arts-game te werken. Is boksen dan helemaal verleden tijd? Wat mij betreft zeer zeker niet, want deze sport is toch een unieke kunstvorm op zich. Met Fight Night: Round 4 laat EA in elk geval zien dat men weet hoe een hele goede franchise gewoon nòg beter gemaakt kan worden.

Een stuk krachtiger

Een groot pluspunt van Round 4 is allereerst de besturing, die bijzonder intuïtief is. De diverse stoten deel je namelijk uit met de rechter analoge stick, waarbij een beweging naar links of rechts overeenkomt met een stoot van je linker of rechter arm. Met een kleine draaibeweging deel je al snel een stevige hoekstoot uit en een grotere draaibeweging met het rechter pookje zorgt voor een uppercut.

Daarnaast kan je door de rechter trigger ingedrukt te houden voor extra krachtige aanvallen gaan, de zogeheten haymakers. Deze zijn een stuk krachtiger dan gewone stoten, maar ze worden wel wat trager uitgevoerd en maken je dus ook behoorlijk kwetsbaar. Komt zo’n harde dreun aan dan kan je je tegenstander aardig aan het wankelen brengen, maar sla je vol in een blok of mis je, dan loop je een groot risico op een counter. Dit valt enigszins op te vangen door na een eventuele misser direct gebruik te maken van de diverse defensieve mogelijkheden. Zorg dat je snel je blok op orde hebt, doe een paar vlotte stappen opzij of gebruik je bovenlichaam om iets weg te duiken.

Op een dergelijke manier zijn de bokspartijen in Fight Night: Round 4 een zeer bekeken aangelegenheid en is er voor ouderwets rammen op knoppen geen plaats. Veel bewegen, goed blokken en counteren zijn vaak de sleutel tot succes. Zeker bij de echte zwaargewichten, die over het algemeen wat sterker maar tevens trager zijn, is het goed nodig om te doseren tussen veel aanvallen en verdedigen. Je merkt namelijk goed het verschil in snelheid tussen spelers uit de laagste gewichtklasse en de echte grote jongens zoals Muhammed Ali en Mike Tyson, die overigens zijn debuut in de serie maakt.

De absolute wereldtop

Naast het snel opstarten van een wedstrijd bevat Round 4 ook een carrière modus in de vorm van Legacy. In deze modus kan je zelf een bokser aanmaken of met een bestaande bokser aan de slag gaan en een volledige carrière beleven, van de eerste amateurtoernooien tot de absolute wereldtop. Hierbij kan je de gebruikelijke aspecten beheren, zoals een agenda, de trainingen van je bokser, de rustdagen en natuurlijk alle wedstrijden die je moet vechten.

Wat wel opvalt is dat de game regelmatig een paar seconden nodig heeft om te laden en deze laadschermen kunnen op den duur wat vervelend worden. Dit is een euvel waar het eerder genoemde UFC 2009 ook last van had, al is het in Fight Night: Round 4 iets minder erg naar mijn mening.

Veel detail

Uiteraard kan er ook in een multiplayer gebokst worden en dit is toch wel de grote troef van de game. Vechten tegen iemand online of naast je op de bank blijft geweldig vermaak en dat zal er toch voor gaan zorgen dat mensen voorlopig nog wel bezig zullen zijn met Round 4. Misschien biedt dit ook iets meer uitkomst voor gamers die stiekem toch meer vertrouwen op wat blind rammen op knoppen en slingeren met de analoge stick, want computergestuurde tegenstanders zijn bijzonder goed in het blokkeren van aanvallen. Het kostte me in het begin namelijk wel enige moeite om een doorbraak te forceren in een wedstrijd (en in de defensie van de tegenstander), waardoor het vaker een overwinning op punten werd dan door een snoeiharde knock out. Steek je echter wat tijd in de besturing en gebruik je trainingen goed, dan zal dit zeker na een aantal wedstrijden beter verlopen.

De game kan verder vertrouwen op zeer goede graphics en een prima physics engine. Het ziet er allemaal erg mooi uit, met veel detail voor de diverse boksers en uitgebreide gezichtsuitdrukkingen en verwondingen. Daarnaast zijn de animaties vloeiend en is het zelfs mogelijk dat bepaalde stoten slechts de tegenstander schampen. Het is dus niet langer een kwestie van alleen maar raak slaan of vol het blok raken. Je kunt ook net langs de handschoenen of het lichaam van je tegenstander stoten, waardoor je niet alleen mist, maar ook iets uit balans bent. Dit zorgt er weer voor dat je iets langer dan normaal kwetsbaar bent voor een tegenaanval en dat draagt sterk bij aan het realisme van de game.

Conclusie

Volgens sommigen heeft mixed martial arts de toekomst, maar Fight Night: Round 4 bewijst met veel succes dat boksen zeker recht heeft op een eigen game. De besturing met de analoge stick vergt enige gewenning, maar uiteindelijk werkt het heerlijk. Je dient aanvallen en defensieve acties goed te doseren, want met domweg rammen op knoppen en draaien aan de analoge stick zal je niet heel ver komen.

Daarnaast ziet de game er zeer mooi uit en zorgt de uitgebreide physics engine voor een zeer realistische boksgame. De Legacy-modus kan je zeker lang bezig houden, maar de multiplayer zorgt pas echt voor een enorme levensduur. EA heeft ons zodoende voorzien van heel veel knokkend vermaak voor de zomer. Boks boks!

 1.   
  nurie's avatar

  games op kleine schaal zien er altijd mooi uit *geen grote mappen of dergelijke* 😀
  ik hou daarvan maar als ik daarna weer empire ofzo ga spelen moet ik weer even overschakkelen door de verschillen in toepassingen van de graphics

 2.   
  Fawaka-W's avatar

  beste game ooit! speel deze dan ook helemaal kapot.

 3.   
  amine98324's avatar

  deze is beter dan UFC,die ziet er gay uit 🙄

 4.   
  maxmeyer's avatar

  Komt deze game voor de PC?

 5.   
  Spam-Fischer's avatar

  ”amine98324″ schreef, "deze is beter dan UFC,die ziet er gay uit 🙄 "

  nee ufc is focking beter zit lkkr meer variatie in:roll:

 6.   
  LouisvanGaal's avatar

  Doe zelf aan deze sport. dus dit spel is goed voor mijn:D

 7.   
  Oldsk00ll's avatar

  Heb deze game gisteren gekocht en de hele dag inclusief vandaag gespeeld en het werkt echt heerlijk allemaal echt genieten aanradertje :D.

 8.   
  Mrn.'s avatar

  Ik heb de demo gespeelt op de Playstation 3. Prachtig spel, ik overweeg ook om het spel te halen! Alleen de CPU blockt wel heel veel, maar naar mate de tijd vordert wordt je zelf ook wel beter als speler.

  Ik heb ook tegen mijn kameraad gespeeld en dat was gewoon geweldig, we zaten allebei gewoon in de slappe lach door de stoten die we aan elkaar gaven 😆 !