Wii Music

Guitar Hero en Rock Band zijn momenteel de twee belangrijkste concurrenten op het snijvlak tussen gamen en muziek. Slaagt Wii Music erin een plaatsje naast de twee grootmachten te bemachtigen of doet dit spel daar niet eens een poging toe en probeert het een compleet andere groep gamers aan te spreken?

Toen de release van Wii Music steeds dichterbij kwam riepen sommige mensen dat Nintendo gewoon mee probeerde te liften op het succes van muzikale games zoals Guitar Hero en Rock Band. Na het spel gespeeld te hebben is er echter maar één conclusie mogelijk: Wii Music is geen concurrent van Guitar Hero of Rock Band omdat het spel zich richt op een heel andere doelgroep.

Instrumentaal
Zoals de titel van het spel al doet vermoeden gaat het in Wii Music om muziek maken. Je hebt hierbij in het begin de keuze uit 27 instrumenten, maar later kun je er meer unlocken zodat het uiteindelijke aantal uitkomt op maar liefst 66 instrumenten. Hieronder vallen verschillende soorten piano’s, gitaren, blaasinstrumenten, traditionele Japanse instrumenten en ook een paar ‘vreemde eenden in de bijt’ zoals een DJ-draaitafel, een cheerleaderoutfit met bijbehorende pompons en een soort van blokfluit in de vorm van een NES.

eftVoor alle instrumenten is er een tutorial beschikbaar om zo een beetje gewend te raken aan de de manier waarop je de Wii-mote en nunchuk moet gebruiken. Je moet de Wii-mote en nunchuk namelijk net zo houden als dat je dat zou doen bij een echt instrument, wat er in het begin voor kan zorgen dat je het gevoel hebt compleet voor aap te staan. Ga je echter samen met een paar vrienden of familieleden helemaal los in de Jam-mode dan voelt dit een stuk minder raar aan en al snel ben je lekker bezig om samen een leuk muziekje te creëren. Ben je daar eenmaal klaar mee dan kun je de in-game video hiervan opslaan, er een bijpassend albumhoesje bij maken en hem vervolgens opnieuw bekijken of hem naar iemand opsturen via Friend Codes. Aangezien ‘Happy Birthday’ en ‘O Dennenboom’ twee van de liedjes zijn die je kunt spelen in Wii Music kun je zo een persoonlijke Kerst- of verjaardagskaart sturen naar iemand.

Wii Music kun je uiteraard niet alleen in een groep maar ook in je eentje spelen, hoewel dit, als je niet erg muzikaal aangelegd bent, vrij snel saai kan worden. Ben je echter gezegend met ietwat muzikaal talent, of in ieder geval een stevige interesse voor het maken van muziek, dan biedt Wii Music je een ongelofelijk leuke muzieksimulator. Je kunt zelf lekker aan de slag met alle instrumenten en zo zelf naar hartenlust experimenteren en je eigenlijke aanstekelijke melodietjes maken.

Onder de eerder genoemde instrumenten bevinden zich uiteraard ook enkele drumstellen. Je kunt hierop spelen met alleen je Wii-mote en nunchuk, maar als je een Balance Board hebt dan kun je deze gebruiken als voetpedaal. Hierdoor kun je met het Balance Board zelfs een hele serie drumlessen afwerken om zo het drummen met het Balance Board helemaal onder de knie te krijgen en iets meer gevoel voor ritme te kweken.

Groepsgevoel

Zowel Rock Band als Guitar Hero: World Tour leunen sterk op het gevoel dat je samen een bandje vormt en muziek aan het maken bent. Ook Wii Music wil dit gevoel opwekken, maar waar Guitar Hero en Rock Band mikken op een doelgroep van (bijna) alle leeftijden, en dan met name jongeren, richt Wii Music zich meer op gezinnen met (jonge) kinderen, getuige ook de advertenties in onder andere de Libelle en de Margriet, om maar even twee bekende tijdschriften voor moeders te noemen.

ightNaast het bandgevoel zit er in zowel Guitar Hero als Rock Band een competitie-element dat zich uit in onder andere high scores en leaderboards. In Wii Music is dit element eigenlijk zo goed als afwezig, op de scores die je krijgt in enkele minigames na. Bij deze minigames moet je dingen doen zoals drie Mii’s die elk een bepaalde noot spelen in de juiste volgorde zetten, een heus orkest leiden, of samen met drie andere Mii’s een liedje spelen met behulp van handbellen. Bij deze laatste activiteit kun je slechts kiezen uit een paar van de liedjes uit het veel grotere assortiment aan liedjes dat Wii Music rijk is.

Wat vooral opvalt aan de liedjes die beschikbaar zijn in Wii Music is dat bijna alle liedjes in te delen zijn in de categorie ‘klassiekers’, en daarmee bedoel ik niet alleen liedjes uit de jaren ’70 of stukken van Mozart en Bach. Ook ‘kleuterklassiekers’ zoals ‘Twinkle Twinkle Little Star’ en ‘O Dennenboom’ en ‘gameklassiekers’ zoals de soundtracks van Zelda en Super Mario Bros zijn ruim vertegenwoordigd. Het gaat dus niet bepaald om moderne of eigentijdse liedjes, wat erg jammer is omdat wat recentere liedjes ervoor hadden gezorgd dat Wii Music een stuk aantrekkelijker is voor bijvoorbeeld een groepje jongeren of een groepje studenten.
eft
Conclusie
Hoewel Wii Music er niet in slaagt Guitar Hero of Rock Band te verslaan, of daar zelfs maar een poging toe doet omdat het ervoor kiest een andere doelgroep aan te spreken, is het een leuk spel geworden voor muziekfanaten en gezinnen en met jonge kinderen. Het aanbod aan muziekinstrumenten is vrij groot en divers, wat ik over het assortiment aan liedjes helaas niet kan zeggen aangezien het vooral uit kinderliedjes, klassieke muziek en muziek uit de jaren ’70 en daaromtrent bestaat.

De kwaliteit van de graphics van Wii Music is hetzelfde als de kwaliteit van de graphics die we kennen van onder andere Wii Sports en Wii Fit. Niets nieuws onder de zon dus en hetzelfde geldt voor het geluid, hoewel het erg jammer is dat de liedjes van MIDI-kwaliteit lijken te zijn. De mogelijkheid om met het Balance Board uitgebreid te drummen is erg leuk, maar zal de gemiddelde gamer niet over de streep weten te trekken om deze muzieksimulator te kopen.

 1.   
  nickykolkie's avatar

  😆 lijkt me wel eens grappig om te doen 😛

 2.   
  Rickass93's avatar

  😆 Is het een muziek game, krijgt het geluid een 5.8!

 3.   
  Fawaka-W's avatar

  lol. dit is weer zo een Wii game dat ongelovelijk goed gaat aanslaan bij de non gamers..

  mja de echte gamers lopen langzaam maar zeker wel weg bij de Wii.

 4.   
  mrxthereal's avatar

  Persoonlijk lijkt me hier echt geen zak aan maar op de een of andere magische wijze zal het net als Wii Fit wel weer een gigantsich verkoopsucces worden. Nintendo is zeker slim geweest met het inslaan van een nieuwe weg alleen heb ik wel een klein beetje medelijden met de fans de Nintendo groot hebben gemaakt, als ik dat was zou ik me flink in de steek gelaten voelen.

 5.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  ”Rickass93″ schreef, ":lol: Is het een muziek game, krijgt het geluid een 5.8!"

  wou ik net zegen 😛 Maar het is niet echt een game vind ik zelf

 6.   
  Gold_Thunder's avatar

  Nintendo sloopt de industrie met dit soort casual shit. Dit is bijna geen game meer te noemen. Ik heb namelijk footage gezien met commentaar erbij van mensen die het live aan het spelen waren op de site www.screwattack.com. Zeker een goed bekende gaming site. Die vertelde terwijl ze live aan het spelen waren dat elke idioot dit spel kan doen. Ook zag je dat er zeer weinig, hoe noem je dat, controle in de game was. Daar bedoel ik mee dat als je zomaar een beetje in het rond zwaait met de Wii mote, je elk instrument zonder probleem kan bespelen.

  Kortom is het gewoon te casual.

 7.   
  ckerigon's avatar

  DutchYoda schreef, "Hoewel ik Nintendo fan in hart en nieren ben, moet ik ook toegeven dat dit niet het type game is waarop ik hoopte met de feestdagen…

  Een Mario Tennis, Pikmin oid staat veel hoger op het verlanglijstje…"

  Doe mij maar FUCKING nieuwe ZELDA!!

 8.   
  gamertje1's avatar

  ik heb de review van gameking gezien en het ziet er egt facking vaag uit,wie wil dit spele als je ook guitar hero of rock band kan spele

 9.   
  -050- Critical's avatar

  kitt.h.3″][quote=”DutchYoda schreef, "Hoewel ik Nintendo fan in hart en nieren ben, moet ik ook toegeven dat dit niet het type game is waarop ik hoopte met de feestdagen…

  Een Mario Tennis, Pikmin oid staat veel hoger op het verlanglijstje…"

  Doe mij maar FUCKING nieuwe ZELDA!!
  [/quote]

  F-Zeroo Kwijjll.

 10.   
  Overload14's avatar

  geef mij maar guitar hero

 11.   
  LHH's avatar

  )wtw(Critical schreef, "

  ”kitt.h.3″ schreef, "[quote=”DutchYoda”].."

  Doe mij maar FUCKING nieuwe ZELDA!!
  "

  F-Zeroo Kwijjll.[/quote]

  Zelda please…. 😆

 12.   
  speedyke33's avatar

  ik vind het een super vet spel