BioShock

Ik denk dat er niet veel mensen zijn die ontkennen dat BioShock iets heel bijzonders is. Ruim een jaar geleden verscheen het spel op de Xbox 360 en PC, maar nu is ook de PlayStation 3 aan de beurt. Wat heeft men in die twaalf maanden uitgespookt?

Overzetting

BioShock verscheen dus in augustus van het vorige jaar al voor de Xbox 360 en PC en liet mijn onderkaak openvallen totdat hij op mijn schoot lag. Het schieten was zeer goed, de speciale aanvallen geweldig en de sfeer de beste die een videogame tot op heden voort heeft weten te brengen. Het is dan ook een goed punt dat er weinig is veranderd aan de PlayStation 3-versie.

Het moet namelijk gezegd worden dat BioShock voor de PlayStation 3 niets meer is dan een simpele overzetting van het origineel. Nog steeds ben jij een toerist, wiens vliegtuig tijdens een ongeluk in de Atlantische Oceaan stort. Zo kom je in aanraking met Rapture, de onderzeese utopie van Andrew Ryan, een man die genoeg had van de mensheid en een nieuwe samenleving wilde scheppen, waar alleen bovengemiddelde personen toegelaten zouden worden.

Rapture is nog even sterk als vorig jaar. Het typische art-deco stijltje is daarnaast nog aangevuld met wat nieuwe textures, waardoor de PlayStation 3-versie er net even iets beter uitziet dan het Xbox 360-spel. Soms is duidelijk te zien dat objecten helderder, scherper en kleurrijker zijn, wat het spel het benodigde zetje geeft om ook in 2008 met het topsegment mee te kunnen.

Survival

Aangezien het verhaal, de gameplay en alle speciale features van BioShock in dezelfde vorm aanwezig zijn als vorig jaar, verwijs ik jullie voor een zeer gedetailleerde beschrijving van al deze aspecten graag door naar de Xbox 360-review van 2007. Het lijkt me belangrijker om me in deze recensie te concentreren op de paar nieuwe dingen die deze game bevat.

Ten eerste heeft het spel een nieuwe moeilijkheidsgraad meegekregen. De Xbox 360-versie heb ik twee keer uitgespeeld, waarbij gezegd moet worden dat het spel in zijn moeilijkste vorm wel redelijk pittig, maar niet heel erg uitdagend was. Dat kwam door het feit dat wanneer je doodging, je hier helemaal niet voor werd gestraft. Je respawnde in de dichtstbijzijnde Vita Chamber, inclusief al je wapens, geld en items. Daarnaast bleef ook de schade die je je vijanden had berokkend, zodat je moeilijke gevechten kon uitspelen door ondertussen een paar keer dood te gaan en de mutanten één voor één te verslaan.

Men is hier in de PlayStation 3-versie niet van afgestapt, maar men heeft wel de Survival-moeilijkheidsgraad toegevoegd. Na het doorspelen van drie van de in totaal vijf werelden kan geconstateerd worden dat dit het spel zeker een nieuwe impuls geeft. Kogels en geld zijn erg schaars, je moet goed omgaan met je speciale aanvallen en de spanning neemt alleen maar toe, wat ook de sfeer ten goede komt, zelfs wanneer je de game voor de derde keer speelt. Ook valt op dat de vijanden slimmer zijn. Ze zoeken dekking, werken samen en proberen je in de val te lokken.

Challenge Rooms

Ook nieuw zijn de Challenge Rooms. Dit zijn losstaande levels die in de game zitten en je af en toe flink laten puzzelen. De ontwikkelaars hebben vaste scenario’s ontworpen waarin je goed gebruik moet maken van al je speciale krachten en items. Addertje onder het gras is echter dat deze Challenge Rooms er op het moment van schrijven nog niet in zitten.

Ze zullen namelijk geïmplementeerd worden als downloadable content, exclusief voor de PlayStation 3. Het is nog onbekend hoeveel Challenge Rooms gemaakt zullen worden door 2K Games, of je er voor moet gaan betalen en hoe ze precies zullen werken. Hopelijk horen we hier de komende weken meer over.

Conclusie

Je doet de Xbox 360-versie tekort door te zeggen dat BioShock op de PlayStation 3 de game is die het origineel had moeten zijn. Het spel was al ijzersterk en is dat nog steeds. De sfeer staat overeind als een huis, de spanning is bij vlagen adembenemend en het investeren en experimenteren met Plasmids geeft nog steeds heel veel voldoening. Opvallend is dat het spel, ruim één jaar na dato, nog steeds makkelijk met de top mee kan.

De Survival-moeilijkheidsgraad voegt een extra stoot spanning toe en het is afwachten wat de Challenge Rooms precies gaan brengen. Maar met de expertise van de ontwikkelaars is het veilig om te zeggen dat ze zeker iets toe zullen voegen en de herspeelwaarde naar een hoger niveau tillen.

Waar Fallout 3 een RPG is met stevige shooter-elementen, ligt dat bij BioShock precies andersom. De game is mijns inziens nog steeds de beste shooter die tot op heden is verschenen en bewerkstelligt dat door een adembenemend Rapture en een geniale manier om de speler in het spel te zuigen. Mensen die het spel al hebben gespeeld op de PC of Xbox 360 hebben hier weinig te zoeken, maar PlayStation 3-gamers die nog onbekend zijn met het fenomeen BioShock zijn haast verplicht deze game te proberen. Je zal niet teleurgesteld worden.

 1.   
  NightHawk's avatar

  jojomeister schreef, "ik koop m niet!!!"

  Ik koop het ook niet!

  Omdat ik hem al heb voor de PC 😛

 2.   
  kasper1221's avatar

  ik vind het een super game kan niet wachten op deel 2 😆

 3.   
  Gulzt's avatar

  Is de game er graphisch op vooruit gegaan?

 4.   
  bubelss's avatar

  ik was hem al weer bijna vergeten 😛 blijft een goede game heb hem ook gespeelt 😀 (op de pc dan ;0:P )

 5.   
  Overload14's avatar

  Beeste maffe game

 6.   
  mrxthereal's avatar

  Beste game die ik ooit heb gespeeld, maar ook ik koop hem niet want ik heb geen PS3 en heb hem al zo’n 5 keer uitgespeeld op de PC. Wel jammer dat de DLC niet naar mijn platformpje komt :(.

 7.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Aanrader! 8)

 8.   
  Dy-88's avatar

  zeer vette game! zeker een musthave voor iedere koper! 😆

 9.   
  DutchFreeze's avatar

  beeje lompe vraag misschien, maar je moet in deze game toch tegen monsters/mutanten oid vechten…?? 😳

 10.   
  Jarek's avatar

  hele goede game.

 11.   
  forzaa's avatar

  dit is gewoon de beste game die ik ook gespeeld heb samen met metal gear solid 4
  beetje akleig maar veel leuker akelig als the darkenss 8)

 12.   
  forzaa's avatar

  maar volgens mij kan je de Vita-Chambers nu gewoon uitschakelen 😕

 13.   
  /DareDevil's avatar

  Is voor mij nog steeds de beste game ooit gemaakt!!!
  Kan niet wachten op Bioshock: Sea of Dreams 😆

 14.   
  gamerke.'s avatar

  beste horror shooter opt moment 😛

 15.   
  GamePrince's avatar

  Het is al weer een poosje geleden dat de game voor de pc en de xbox360 uitkwam,maar nu eindelijk kunnen de ps3 gamers ook deze game spelen,als je deel 1 hebt uitgespeeld kun je in een laatste filmpje zien dat een litle sister met een mini big dady op het strand naar de ondergaande zon kijken,daar kon je uit opmaken dat er waarscheinlijk een 2e deel zou komen,en die komt er!!!