Valkyria Chronicles

Oorlog en games gaan wel vaker samen, maar nog maar zelden is dit vertoond op de manier die Valkyria Chronicles ons biedt. Voor velen wellicht een onbekende titel, maar zeker eentje om niet zomaar over te slaan. Lees meer in deze review…

Bladeren door een boek

Valkyria Chronicles speelt zich af in een alternatief Europa, waarbij The Empire uit het oosten strijdt tegen de Atlantic Federation uit het westen. Centraal in deze oorlog staat de hebzucht voor het kostbare element Ragnite. Het land Gallia was nog altijd neutraal gebleven, maar raakt desondanks toch in de problemen wegens de grote hoeveelheid Ragnite die er blijkbaar te vinden is. Op dit punt komt de hoofdpersoon ten tonele, Welkin Gunther, die samen met zijn zus Isara en stadgenoot Alicia ten strijde trekt om Gallia stand te laten houden tegen de invasie. Gewone burgers, zonder echte militaire achtergronden, die opkomen voor hun thuisland.

Het mooiste van dit alles is dat het verhaal over wordt gebracht alsof je door een geschiedenisboek bladert. Je begint bij de proloog en wandelt zo steeds de hoofdstukken door, waarbij elk hoofdstuk uit meerdere gebeurtenissen bestaat. Regelmatig zijn dit uitgebreide tussenfilmpjes, uiteraard aangevuld met gebeurtenissen waarbij je zelf aan de slag moet.

Leuk uiterlijk

De vele tussenfilmpjes hebben het al wel een beetje verraden, maar we hebben hier te maken met een tactische turn-based RPG, voorzien van een Japans tintje. De game kent daarnaast een geweldige, artistieke uitstraling, mede omdat het lijkt alsof het geheel met waterverf is ingekleurd. Maar Valkyria Chronicles heeft wel wat meer in huis dan een boeiende opzet en een leuk uiterlijk, dus laten we eens kijken naar de daadwerkelijke gameplay.

Zodra de introductie van een missie voorbij is, start je in de Command Mode, waarbij je een overzichtelijke map van de omgeving ziet met daarop de verschillende units. Vanuit deze mode kies je een eenheid waarmee je tot actie wilt overgaan. Als je een eenheid hebt gekozen, dan kost dit één command point. Hoeveel van deze punten je hebt, geeft dus aan hoe vaak je per beurt eenheden kunt kiezen om in te zetten. Als beginnend leider heb je slechts drie punten per beurt, maar dit worden er al snel meer. Zo groei je van een klein groepje strijders uit tot een ware kolonne. Naarmate het spel en het verhaal vordert krijg je namelijk de beschikking over diverse eenheden, zoals scouts, engineers, lancers, shocktroopers, snipers en zelfs een tank om in te zetten.

Volledige controle

Na het kiezen van een eenheid ga je van Command Mode door naar de Action Mode, waarbij je volledige real-time controle krijgt over de eenheid. Een meter onderaan je scherm zal langzaam leeglopen als je met je eenheid beweegt. Je dient dus zeker goed na te denken waar je bijvoorbeeld met een personage naar toe loopt, zodat je niet ineens na een beurt als een kleiduif midden in een open gebied staat. Hoe snel de meter leeg zal lopen, is afhankelijk van je unit. Het verplaatsen van een tank zorgt er logischerwijs voor dat je meter sneller leeg loopt dan als je met een van de hoofdpersonages in actie komt.

Natuurlijk blijft het niet alleen bij bewegen, want er is ook nog zoiets als een vijand om uit te roeien. Vanuit de Action Mode kan je per actie met een eenheid één keer de zogeheten Target Mode starten. De tijd stopt dan en met je wapen kan je vervolgens mikken op een specifiek doelwit om vervolgens op te knallen. Goed mikken is wel het devies, want als een vijand niet gedood wordt tijdens jouw aanval is de kans groot dat je vervolgens zelf ook nog onder vuur wordt genomen.

Heb je genoeg gedaan met jouw eenheid, dan kan je de Action Mode stoppen en weer naar de Command Mode terugkeren. Bij voldoende punten kan je dan een volgende eenheid selecteren om in te zetten en anders is het tijd om jouw beurt te beëindigen en mag de vijand zijn zetten doen. En zo ontstaat er een lekkere turn-based strijd, waarbij je diverse objectives hebt om je aan te houden. Zo mogen hoofdpersonages vaak niet dood en dien je een missie binnen een vastgesteld aantal beurten te winnen. Hoe beter je presteert, hoe meer geld en ervaring je verdient om jezelf en je troepen te verbeteren. En naarmate je vordert zal je ook Skirmish-gevechten vrijspelen, zodat de herspeelbaarheid zeker hoog gehouden wordt, ondanks het ontbreken van een multiplayer.

Conclusie

Valkyria Chronicles heeft me aangenaam weten te verrassen door een, in mijn ogen, statisch en inspiratieloos genre weer nieuw leven in te blazen. Voorzien van een prachtige, artistieke uitstraling, prima muziek en een mooie opbouw, weet de game een goede indruk achter te laten.

Daarentegen is het wel turn-based, maar krijg je vanuit de Action Mode volledige controle om je aanvallen en acties te bepalen, wat erg goed uit de verf komt. Misschien is de vijandige AI niet altijd even scherp en had het verhaal en de diepgang van de personages er nog wel wat dikker bovenop mogen liggen, zeker voor een JRPG, maar toch weet Valkyria Chronicles mij volledig te overtuigen en zeker ook te vermaken.

Er zijn genoeg ‘grote toppers’ dit najaar, waardoor je misschien niet direct denkt aan een game als Valkyria Chronicles. Laat dit je er echter niet van weerhouden om het toch zeker te proberen, of zet de game alvast op je wenslijst voor als er weer rustige tijden aanbreken. Met een boeiende singleplayer en lekkere Skirmish-gevechten, kan je hier vele uren zoet mee zijn.

  1.   
    Dy-88's avatar

    ik denk dat ze het net de verkeerde periode hebben ingeschat om deze uit te brengen, als ze het rond maart/april volgend jaar hadden ingepland en uitgebracht dan zouden ze er veel aandacht voor hebben, maar nu nee, want we zitten ons te verheugen op het najaar waar veel toppers uitkomen.

  2.   
    Rickass93's avatar

    Lijkt me dus echt 3x niks!

  3.   
    NightHawk's avatar

    ”Rickass93″ schreef, "Lijkt me dus echt 3x niks!"

    Dan ben je echt 3x fout! Want deze game is echt super vet

  4.   
    DutchFreeze's avatar

    grappig, wat voor genre is dit eigenlijk, of heb ik er gwn overheen gelezen

  5.   
    ChielB's avatar

    Een tactische turn-based RPG, staat in de review. 😉