Crysis Warhead

Een game die zich na het origineel afspeelt is een sequel, een game die zich voor het origineel afspeelt een prequel en Crysis: Warhead speelt zich tegelijkertijd met het origineel af. Terwijl we nog even door discussiëren welk woord eindigend op ‘quel’ hierbij past, laten we je wel alvast even weten wat we ervan vonden.

De andere kant van het eiland

Crysis draaide om Nomad, een lid van het Delta Force van de toekomst, die gekleed gaan in een supergeavanceerd ‘nanosuit’ dat de drager sterker, sneller én onzichtbaar kan maken. Onder de andere leden van zijn team bevindt zich heethoofd Michael ‘Psycho’ Sykes. Driemaal raden wie je in Crysis: Warhead speelt. De game begint vlak voordat het ruimteschip van de aliens in de originele Crysis zichzelf toont en begint met een hinderlaag waarin Psycho terechtkomt. Je hebt die nog maar net van je afgeslagen of er verschijnt bij de Noord-Koreanen een container ten tonele, die ontworpen is om kernkoppen – ook wel warheads genoemd – te vervoeren.

Uiteraard is de inhoud van de container gevaarlijker en moet je hem over land, door het water en op nog meer clichématige manieren achtervolgen. In de weg staat de gevaarlijke Noord-Koreaanse Kolonel Lee met z’n superbeheerste accent, enge bril en nog nèt geen eng litteken dat hem nog slechter zou maken. Kortom: het verhaal ligt op ongeveer hetzelfde niveau als de B-actiefilms die RTL momenteel wekelijks uitzendt en het acteerwerk helaas ook.

Expansion

Spelen wij Crysis en aanverwanten om het verhaal dan? Nee, dat ook weer niet. Crysis: Warhead draait net als het origineel om het nanosuit dat precies dezelfde eigenschappen heeft als in het eerste deel: je kunt sneller lopen, hoger springen, harder slaan, zwaardere dingen tillen en onzichtbaar worden. De AI van de tegenstanders zou zijn verbeterd, maar ik merk niet zo heel veel verschil. Dat hoeft ook niet: ik was in ieder geval dik tevreden met hoe ze reageerden op jouw aanwezigheid en het feit dat ze niet als doelzoekende paragnosten op je afrenden, hoe goed verscholen je ook was.

Bijkomend voordeel is dat het aantal aliens drastisch verminderd is en de Noord-Koreaanse nanosuitdragers een stuk makkelijker neergaan dan in het eerste deel. Jammer is dat de omgevingen nagenoeg allemaal lineair zijn, wat in Crysis toch een stuk minder was. Je hebt nu vaak de keuze om links of rechtsom naar een huisje of ander obstakel te gaan en daar blijft het bij. De speelduur is ook een stuk korter dan Crysis: als je die game goed te doen vond, dan kun je in een avond of twee wel door de game komen. Voeg daar een zeer kleine vergroting van je arsenaal aan toe en je weet dat je een rasechte (stand-alone) expansion in handen hebt met Crysis: Warhead: meer van hetzelfde, maar de meeste Crysisspelers zullen daar juist blij mee zijn.

Technologie

Qua technologie staat Crysis aan de top, bijna eenzaam zelfs. Nog steeds geen enkele moderne PC kan de game op het hoogste niveau acceptabel trekken. Handig als je over dat soort hardware beschikt en je eens flink wilt benchmarken, maar niet echt leuk voor de wat minder rijke gamers die ook gewoon die goede shooter willen spelen en van veel detail willen genieten.

Warhead brengt hoop: hoewel de game in eerste instantie op dezelfde technologie gebaseerd is, is deze zover aangepast dat het een stuk soepeler speelt. De makers hebben al min of meer beloofd de gemaakte verbeteringen ook middels een patch in Crysis te stoppen. Waar het origineel vooral in de latere sneeuwlevels een regelrechte diashow werd, blijft de framerate in Warhead over het algemeen meer dan speelbaar. ‘Over het algemeen’, want vooral bij hard draaien lijkt de game even zijn plek weer te moeten vinden en een milliseconde stil te staan. Het voelt als een lichte lag, maar komt gelukkig niet vaak genoeg voor om tijdens het verhaal storend te zijn.

Crysis Wars

In de verpakking van Crysis: Warhead bevinden zich twee schijven: één voor de game op de voorkant en één voor Crysis Wars. Wars is Crysis voor multiplayer. De extra schijf zou LAN-games makkelijker moeten maken, maar voor online spelen heb je nog altijd per persoon een eigen key nodig, waarvan er natuurlijk maar één in de verpakking zit.

Crysis Wars verschilt van de originele multiplayer door allereerst naast de twee spelsoorten die er al waren, deathmatch en Power Struggle, een team deathmatch toe te voegen. Uiteraard vind je ook de nieuwe wapens en voertuigen uit Warhead in Wars en zijn er nieuwe maps. Verder hebben de makers ‘talloze grote en kleine verbeteringen’ toegevoegd. Ik moet bekennen dat hier best wat van te merken is, al kan ik je ook weer niet precies vertellen wat. De multiplayer voelt gewoon iets soepeler aan dan in Crysis en dat maakt het nog leuker om te spelen.

Conclusie

Crysis: Warhead is een expansion volgens de standaardregels: wat kleine toevoegingen, nieuw verhaaltje dat een echt vervolg niet in de weg staat en verder meer van hetzelfde. Was je met Crysis al tevreden (denk de alienlevels even weg), dan beleef je hetzelfde plezier aan Warhead en eigenlijk nog iets meer, omdat de engine het ditmaal wel toestaat om op normale hardware de game te spelen.

Dat het multiplayergedeelte een eigen titel heeft is misschien iets teveel van het goede, maar het gaat tenslotte om de inhoud en daar stelt Crysis Wars zeker niet teleur. Dus nogmaals: Crysis gespeeld is Crysis Warhead ook zeker spelen en Crysis nog niet gespeeld is Crysis uit de budgetbakken vissen, Crysis spelen en vervolgens Warhead spelen.

  1.   
    Dy-88's avatar

    het ziet er ontzettend mooi uit maar ik koop hem niet. misschien kan ik hem net op medium spelen, maar dan is mijn hardeschijf zowat vol 😆
    nee, doe mij maar langere uurtjes speelplezier, en iets minder mooi.
    alleen de échte crysis fans moeten dfeze erbij kopen, want het enige is dat het een enige aanpassing is van betere AI en wat graphics…

    trouwens goeie review! 🙂

  2.   
    assassin_MKA's avatar

    Multiplayer is veel beter geworden tegenover crysis 1.
    Maar ik krijg in warhead minder fps dan in crysis.
    In crysis haalde ik gemiddeld 28-30 fps.(1280×1024 – high)
    Maar bij warhead : 23-25 fps 😕

  3.   
    OkkieBOOMER's avatar

    Ik heb hem gespeeld en ik vond het werkelijk fantastisch!
    Mijn PC speelde het ook veel vlotter dan normale Crysis.
    wat ik vooral goed vond was de muziek toevoeging bij elk gevecht en ik vond het ook heel vet dat je nu als Pyscho kon spelen, waardoor er meer diepgang zit in de hoofspeler.
    Ik heb Crysis Wars nog niet gespeeld en ga het in iedergeval nog zeker doen!
    Maar de singleplayer kan je als CoD4 vergelijken (niet letterlijk opvatten)
    ‘kort maar heel vet’

  4.   
    NLkevvNL's avatar

    jezus ik heb shader model 3.0….

  5.   
    DutchFreeze's avatar

    dsu als ik het met een 3,0Ghz single core processor wil spelen kan dat gwn…???

  6.   
    nickykolkie's avatar

    scoort niet zo super goed

  7.   
    Alias's avatar

    DutchFreeze schreef, "dsu als ik het met een 3,0Ghz single core processor wil spelen kan dat gwn…???"

    Minimale Systeemeisen
    2,4 Ghz processor

    Ja dat kan dus, maar dan moet de rest van je systeem ook de minimale eisen halen. 😉

  8.   
    Tom's avatar

    Geweldige conclusie, vooral die laatste zin.
    Ik kan me er ook zeker wel in vinden. De singleplayer is meer van hetzelfde, wat mij betreft prima is en de multiplayer heeft eigenlijk één grote, geslaagde update ondergaan. Crysis Warhead kan eigenlijk geen miskoop zijn, behalve als je PC ervan wegschroeit, maar die kans is ook al verkleind. Kopen dus. 😉

  9.   
    Eelcootje1's avatar

    Ik heb deze game ook uitgespeeld en vindt hem fantatisch maar 1 nadeel hij trekt 80% van je geheugen , dus hij kan wel es vastlopen

  10.   
    7lotus94's avatar

    Onwijs leuke game 😀

  11.   
    Overload14's avatar

    deze game moet ik hebbe

  12.   
    )GN(-Erik's avatar

    Zo die systeem eisen zijn wel lager dan de originele crysis volgens mij 😛

  13.   
    °GN° Nyiri_001's avatar

    Zotte game! Vooral de TIaction is de max! I love it 🙄

  14.   
    hell gamer's avatar

    maar die expansion is toch allang uit of niet ik had hem 3 weken geleden ofzo nog in de winkel zie liggen

  15.   
    hell gamer's avatar

    en vette screenshots en goeie kwaliteit 😆

  16.   
    Aquila's avatar

    Net niet, net niet! Ik heb een 6800 GS! 👿

    Hmm… Toch maar ff proberen

  17.   
    JonsoN's avatar

    Aquila schreef, "Net niet, net niet! Ik heb een 6800 GS! 👿

    Hmm… Toch maar ff proberen"

    Probeer maar niet.. 🙄

    K kan m lekker draaien met met 8600GT, alles op medium met een aantal dingetjes op maximaal.. 😀
    Super spel verder.. aandradertje 😉

  18.   
    7lotus94's avatar

    Heheh 😀

  19.   
    crysisfan1969's avatar

    Crysis Warhead is een schitterend spel om te spelen.Grafisch heel mooi om te zien en het spel te spelen met de mooie effecten wat het spel bezit.
    Alleen snel uitgespeeld,spel is niet erg groot.Einde van het spel was makkelijker om uit te spelen als Crysis (deel 1).
    Jammer dat ik het spel alleen om Medium/Mainstream kon spelen.
    Systeem waar ik het op gespeeld heb:

    Asus M2N-SLI-Deluxe Moederbord
    AMD-Athlon 64X2 6000+ (2 x 3,0 Mhz , FSB 1000 Mhz , 2x 1024 L2 cache)
    CPU-koeler Zalman 9500A (led)
    3 x 1024 MB geheugen G-Skill (800 Mhz)
    WD harde schijf 250 GB 7200 rpm 16 MB cache (WD2500AAKS)
    GF8600GT 1024 Mb Point of View (1 kaart ,niet SLI gebruikt)

    Heb dit systeem eind april 2008 zelf gebouwd , met de bedoeling er geen vette games erop te spelen en niet al teveel uitgegeven aan de grafische kaart (+/- € 90,00 toen).

    Met Crysis wilde ik het systeem toen testen en kwam ook niet verder als op Medium te kunnen spelen).Denk dat het probleem bij de grafische kaart ligt.

    Wil nu Farcry 2 aanschaffen,komt binnenkort uit en wil wel een nieuwe grafische kaart aanschaffen.
    Wil niet meer als tussen € 150,00 en € 200,00 uitgeven.
    Ben niet zo op de hoogte van grafische kaarten,omdat ik geen echte gamer was.
    Nu wel na het spelen van deze 2 Crysisgames.

    Wie kan mij wat raad en tips geven welke kaart ik me aan moet schaffen in deze prijsklasse?
    Alvast bedankt, groetjes 😀

  20.   
    crysisfan1969's avatar

    Crysis Warhead liep vaak vast , en mijn CPU werd erg heet,zelfs met de Zalman 9500A Led (62 graden).
    Verder een schitterend spel , You must have IT! En nu wachten op Farcry 2!

    Groetjes 😀

  21.   
    oke's avatar

    Heb crysis warhead gister uitgespeeld speelt erg vlot op mijn 4870 1GB zonder moeite very high en 8xaa 😀 ,nu nog Crysis uitspelen 😆

  22.   
    oke's avatar

    Als ik jou was zou ik voor een 4850 gaan van ati of net iets meer uitgeven en voor een 4870 gaan die is togzo’n 30% sneller dan de 4850

    ”crysisfan1969″ schreef, "Crysis Warhead is een schitterend spel om te spelen.Grafisch heel mooi om te zien en het spel te spelen met de mooie effecten wat het spel bezit.
    Alleen snel uitgespeeld,spel is niet erg groot.Einde van het spel was makkelijker om uit te spelen als Crysis (deel 1).
    Jammer dat ik het spel alleen om Medium/Mainstream kon spelen.
    Systeem waar ik het op gespeeld heb:

    Asus M2N-SLI-Deluxe Moederbord
    AMD-Athlon 64X2 6000+ (2 x 3,0 Mhz , FSB 1000 Mhz , 2x 1024 L2 cache)
    CPU-koeler Zalman 9500A (led)
    3 x 1024 MB geheugen G-Skill (800 Mhz)
    WD harde schijf 250 GB 7200 rpm 16 MB cache (WD2500AAKS)
    GF8600GT 1024 Mb Point of View (1 kaart ,niet SLI gebruikt)

    Heb dit systeem eind april 2008 zelf gebouwd , met de bedoeling er geen vette games erop te spelen en niet al teveel uitgegeven aan de grafische kaart (+/- € 90,00 toen).

    Met Crysis wilde ik het systeem toen testen en kwam ook niet verder als op Medium te kunnen spelen).Denk dat het probleem bij de grafische kaart ligt.

    Wil nu Farcry 2 aanschaffen,komt binnenkort uit en wil wel een nieuwe grafische kaart aanschaffen.
    Wil niet meer als tussen € 150,00 en € 200,00 uitgeven.
    Ben niet zo op de hoogte van grafische kaarten,omdat ik geen echte gamer was.
    Nu wel na het spelen van deze 2 Crysisgames.

    Wie kan mij wat raad en tips geven welke kaart ik me aan moet schaffen in deze prijsklasse?
    Alvast bedankt, groetjes 😀 "

  23.   
    lucasthebest's avatar

    ik heb alle aanbevolen eisen.. behalfe het geheugen (1gig).
    maakt het veel verschil?

  24.   
    AKA_The_Creator's avatar

    lucasthebest schreef, "ik heb alle aanbevolen eisen.. behalfe het geheugen (1gig).
    maakt het veel verschil?

    "

    Dat maakt wel een verschil, je spel zal ietwat traag gaan…

  25.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    loopt hij op 256mb videokaart 6150 1,5gbram 150gbhard drive en een duo pro met 2.4hz 😳

  26.   
    i7 Grendel's avatar

    Best een leuk spel, alleen zegt iedereen dat Warhead minder zwaar is. Maar ook ik ervaar het probleem dat ik Crysis op High met een paar dingen op Medium kon spelen, maar Warhead op Medium met een paar dingen op High, en nog steeds zitten er in Warhead soms vrij vervelende framerate drops.