Terug van de Leipzig Games Convention 2008

Het enige game-evenement wat er echt toe doet in Europa is alweer verleden tijd. Een paar dagen per jaar is de Leipziger Messe het domein van games, game-developers, uitgevers, journalisten en ja, ook nog wat boothbabes. GamersNet mocht hierbij natuurlijk niet ontbreken, dus de komende tijd kun je daarom nog een shitload aan previews van ons verwachten. Lees even mee…

Leipzig

Laten we maar met een ongelofelijk cliche beginnen: het waren een paar fantastische dagen! Zo, dat is er uit, we kunnen jullie verder alle superlatieven besparen en onze oehh’s en aahh’s voor onszelf houden. Hoewel er alle reden voor is om van een zeer geslaagd evenement te spreken moet je eigenlijk zo’n evenement zelf gaan ervaren om er over mee te kunnen praten en om anderen uit te kunnen leggen wat er nou zou leuk is aan een beursvloer vol met games en gameliefhebbers die als iets te geile pubers in korte tijd proberen om alles tot zich te nemen wat maar mogelijk is.


Wij hadden het geluk om meerdere dagen aanwezig te zijn en konden dus onze aandacht verdelen en hoefden niet als een raket over de beursvloer te speren om maar vooral niets te hoeven missen. En toch kwamen we tot de conclusie dat de tijd toch weer te kort is geweest, dat we niet overal konden zijn waar we wilden en dat we ons ondanks het strakke schema toch weer gek lieten maken door de vele indrukken die ‘Leipzig 2008’ met zich meebracht. Het tijdstip van vertrek werd zelfs tot twee maal toe uitgesteld, met dank aan Menno die toch Killzone 2 nog even mee wilde pikken en ons daardoor 30 kilometer file bezorgde.

Tja… Duitsland, land van de braadworsten en het bier. Maar voor ons van 20 tot en met 22 augustus 2008 vooral het land van de games. De Leipziger Messe ademde een en al games uit en om daar te komen was de afvaardiging van GamersNet in de personen van Joost, Marjolein, Teun, Menno en mijzelf in de vroege vroegte van de donderdagochtend over de Autobahn richting Leipzig afgereisd. Je moet er tenslotte wat voor over hebben. Als sardientjes in een blik met vijf man in een auto is tenslotte geen al te grote hobby van ons. Maar met Coldplay op de achtergrond, een paar zakken Chocotoff en een stapel leesvoer in de aanslag werd het toch nog een interessante rit. Gelukkig konden we nadat we zes uur lang ons gehele Duitse vocabulaire hadden geoefend onze vleugels uitslaan op het immense complex.


Een complex overigens wat, in ieder geval voorlopig, voor de laatste keer het toneel is van de Games Convention zoals die in haar huidige vorm bestaat. Volgend jaar zal de stad Keulen het gamescircus ontvangen dat dan ook een andere naam zal gaan dragen: GamesCOM*. Opvallend was het grote aantal hardcore gamers wat de beursvloer betrad. Het is uiteraard lastig om in te schatten wanneer je tot de categorie hardcore-gamer behoort, maar als je je oren en ogen goed de kost gaf kwam je heel rap tot de conclusie dat de gemiddelde bezoeker zeer serieus met zijn of haar hobby bezig is. We hebben geen idee of de afwezigheid van Nintendo hier iets te maken heeft want ook voor casual gamers was er genoeg te spotten om de mainstreambehoeften te bevredigen. Een goed verstaander heeft inderdaad maar een half woord nodig want het viel mij erg op dat er behoorlijk wat crap uitkomt op met name de Wii en dat veel gamers (lees: spelers van spelletjes) daar geen enkel probleem mee hebben. Daar tegenover staan de massa’s maffe Duitsers van het type catweasel die lijken te leven voor het gamen maar qua originaliteit niet de schoonheidsprijs verdienen.

* Onlangs is bekend geworden dat de Games Convention in 2009 toch weer in Leipzig zal plaatsvinden, maar dat ook de GamesCon in Keulen door zal gaan.

Babes?

Pijnlijk was het om te constateren dat juist deze gasten met de lekkerste babes aan hun zijden liepen, iets waar we tot op heden geen verklaring voor hebben gevonden. Al met al is de Games Convention 2008 toch weer een doorsnee van de maatschappij want ook de boothbabes waren weer ruim vertegenwoordigd, alhoewel we wel het vermoeden hadden dat de organisatie toch een beetje met een schuin oog naar Los Angeles heeft gekeken. We struikelen dit jaar namelijk meer over onze eigen voeten dan over de gamebabes en dat vinden we Jammer met een hoofdletter J. Uiteraard hebben we er nog een paar op de gevoelige plaat kunnen zetten, maar heel erg overweldigend was dit favoriete onderdeel van een gamesevent allemaal niet.


En dan de games. Natuurlijk de games! Daar komen we tenslotte voor. Het moet wel eerlijk gezegd worden: de E3 heeft een groot deel van de echt grote nieuwtjes voor de neus van de GC Leipzig weggekaapt. We moesten het dus doen met een gamebeurs waar veel gamers en journalisten de gelegenheid konden krijgen om al het komende lekkers met eigen ogen te gaan aanschouwen en daar is op zich niets mis mee. Niet iedereen heeft genoeg zin, tijd of geld om naar de Verenigde Staten te gaan om maar vooral niets te hoeven missen. De keuze van de organisatie om volgend jaar voor Koln te gaan is ook ingegeven door het feit dat een centrale ligging voor meer gamers en journalisten zal zorgen.

Bij een snelle scan op de beursvloer leek het alsof de grootste stands ingenomen werden door MMORPG’s en RTS-games. Ze produceerden in ieder geval het meeste lawaai en konden ook rekenen op ongelofelijk veel aandacht. World of Warcraft: Wrath of the Lich King, StarCraft II, Empire: Total War, Warhammer 40k: Dawn of War II, DC Universe Online, Warhammer Online: Age of Reckoning. Het zijn zomaar wat titels die de komende tijd gaan verschijnen en de populariteit groeit alleen maar.


De Games Convention in Leipzig was verder, uiteraard zou ik haast zeggen, het strijdtoneel tussen de kemphanen PES en FIFA. Met Pro Evolution Soccer 2009 en FIFA 09 in het verschiet, namen beide ontwikkelaars nog maar eens van de gelegenheid gebruik om de bezoekers ervan te overtuigen dat hun footie toch echt de beste keus is. Zoals ieder jaar zijn de meningen zwaar verdeeld en dat blijft ook zo. Een andere, wat recentere battle is die tussen het veelgeplaagde Rock Band en de nieuwkomer op de markt, Guitar Hero: World Tour. Ook hier veel voors en tegens, waarbij geduld het toverwoord lijkt te gaan worden om tot een juiste keuze te kunnen komen. Er werd in ieder geval stevig doorgerocked met een inlevingsvermogen waar Mick Jagger jaloers op zou zijn. Wat je keuze ook zal zijn, beide game bezorgen je zonder enige moeite de juiste feel.

Trek portemonnee!

Je kunt sowieso je spaarvarken wel gaan slachten of minimaal twee krantenwijken erbij gaan nemen, want de vraag wat je met je geld moet gaan doen als gamer die alles wat potentie heeft wil gaan spelen, is geen lastige. Luister en huiver en laat het volgende rijtje games even op je inwerken: Little Big Planet, Killzone 2, Far Cry 2, Fallout 3, Silent Hill: Homecoming, Prince of Persia, Tomb Raider Underworld, Mercenaries 2: World in Flames en als absolute klapper (we eten onze perskaart op als dit geen topgame wordt…) Heavy Rain voor de PlayStation 3. En natuurlijk hebben we dan nog lang niet alles genoemd.

De grootste consumentenbeurs voor games in Europa kenmerkte zich wederom door het rennen van game naar game en van afspraak naar afspraak, afgewisseld door het nuttigen van een Bratwurst en de mededeling dat ons gezamenlijke voertuig weggesleept dreigde te worden door de Polizei. Het ontbreken van Nintendo, de schamele inbreng van Microsoft (Gears of War 2, waar was u??) en het tijdgebrek konden ons niet weerhouden om te genieten van een zeer interessante, propvolle en uitermate gezellige beurs die dit jaar wederom een record aantal bezoekers en journalisten ontving. GamersNet trakteert je de komende tijd op flink wat previews van de games die we daar voor je bekeken. Voor de laatste update check je dus beter dit artikel… Have fun!

Hieronder volgt nog een volledig overzicht van de previews:

Dawn of War II

Saints Row 2

Mad World

Heavy Rain

Alone in the Dark

Heroes over Europe

Sonic Unleashed

Project Origin

Banjo Kazooie: Nuts & Bolts

Wanted

Call of Duty: World at War

Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed

  1.   
    Erikgame's avatar

    Ik vond Heavy Rain erg opvallen!

  2.   
    Jarek's avatar

    Nice ! ook mooie plaatjes.

  3.   
    Alias's avatar

    Mooie Clolumn 8) ๐Ÿ˜‰

  4.   
    Rock-in's avatar

    Nice. Het was dus lagge. X)

    Die eerst BoothBabe Marsupilamia?:lol: En die derde, fapfapfap. ๐Ÿ˜›

    Edit:

    Sry, nogal lange nacht gehad. Vandaar deze gigantisch intellectuele bijdrage. X)

    Anyways, wat viel jullie eigenlijk het meest op bij deze beurs? (naast de games,babes,addicts en grote schermen)

  5.   
    Mattmerize's avatar

    Welkom terug. ๐Ÿ™‚ Hoeveel geld zal ik nodig hebben voor de komende PS3 games? Ik heb al wat opgespaard. 8)

  6.   
    B–T–B-8's avatar

    ”fantasygamer32″ schreef, "Nice ! ook mooie plaatjes. "

    precies

  7.   
    Gerjann's avatar

    Kan niet wachten op de previeuws jongens! En brothers in arms komt dr al bijna aan! ๐Ÿ˜†

  8.   
    nickykolkie's avatar

    mooi gedaan ๐Ÿ˜‰

  9.   
    Overload14's avatar

    Matthijsjuh schreef, "Welkom terug. ๐Ÿ™‚ Hoeveel geld zal ik nodig hebben voor de komende PS3 games? Ik heb al wat opgespaard. 8) "

    meer dan 100 euro xD

  10.   
    Mattmerize's avatar

    Overload14″][quote=”Matthijsjuh schreef, "Welkom terug. ๐Ÿ™‚ Hoeveel geld zal ik nodig hebben voor de komende PS3 games? Ik heb al wat opgespaard. 8) "

    meer dan 100 euro xD[/quote]

    Ja als 1 game 65 euro is…

  11.   
    Julius's avatar

    mooie collumn ๐Ÿ˜€ ik denk dat ik voor gears 2, far cry 2 en guitar hero world tour ga ๐Ÿ™„ maar wat is heavy rain?

  12.   
    zultrax's avatar

    ik heb zo een 600 euro klaar liggen voor eind 2008 en begin 2009 maar als ik het uitreken zijn dat maar 10 games maar als het goed is koop ik er maar 7 of 8 ๐Ÿ˜†

    Edit:
    Wat is heavy rain eigenlijk voor game heb net de trailer gekeken en snap er niks van ๐Ÿ˜•

  13.   
    Lasso's avatar

    Kijk eens aan, de vertegenwoordiging van GamersNET blijft groeien. ๐Ÿ˜€

  14.   
    lilfvd's avatar

    en weer wordt een van de grootste titels van het jaar niet genoemd Banjo ik lees op geen enkele site de naam banjo terwijl hij overduidelijk speelbaar was onvoorstelbaar:S

  15.   
    JonsoN's avatar

    Heb genoten!! ๐Ÿ˜‰ Kan niet wachten op de previews! ga zo door!

  16.   
    Kaassouffl3's avatar

    Nice column =]

  17.   
    Dy-88's avatar

    er leuke collumn. zou zelf ook wel een keer naar leipzig naartoe gaan! erg intressant..

  18.   
    Tollos's avatar

    mooi gedaan 8)

  19.   
    Vipza's avatar

    Leuke column, ik heb mijn portemonnee al in aanslag :P.
    Mooie foto’s trouwens!

  20.   
    martyntjee's avatar

    moet toch maar es gaan sparen…… ๐Ÿ˜ฎ
    btw mooie colum ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜€

  21.   
    Peter Stout's avatar

    Erikgame schreef, "Ik vond Heavy Rain erg opvallen!"

    Op uw wenken! ๐Ÿ˜†

  22.   
    gappower's avatar

    nice ! en mooi pics

  23.   
    Bazzl's avatar

    Ik denk dat marjolein ook wel echt te spreken was over de magere verschijning van de boothbabes ๐Ÿ˜›

  24.   
    Pack Leader's avatar

    Haha, naja ik wil heavy rain ook graag zien. Met eigen ogen.