Top Spin 3

Dachten we bij Top Spin dat het tenniswiel was uitgevonden, bij Top Spin 2 concludeerden velen dat het maximale wel was bereikt. Wat moest je nou verder nog met een tennisgame?? Het antwoord kwam voor GamersNet op de Games Convention in Leipzig: Top Spin 3 gaat de vorige delen verpulveren…

…althans, dat beweert de Franse ontwikkelaar die ons met een warm ‘Ieh, welcómme bei Top Spienne tree…’ ontving in een kleine demoroom van Take 2 Interactive en 2K Games. Een goed begin is het halve werk maar wij laten ons uiteraard niet verblinden en misleiden door wat gelikte plaatjes en vriendelijke woorden. Een tennisgame is tegenwoordig namelijk serious business en deze games zijn wat ons betreft in te delen in twee categoriën, namelijk de arcade-tennisgame en het wat meer realistische tennisspel. Onze laatste aanwinst was natuurlijk Virtua Tennis 3, dat ondanks dat ik hem nog steeds speel, helaas toch een beetje te veel arcade is en iets te veel een fun-game karakter heeft.

Het hoge woord kwam er al vrij snel uit: Top Spin 3 moet een topper gaan worden; om meteen er achteraan te vertellen dat het hier in Leipzig om een vroege code ging. Het bijzondere aan Top Spin 3 is om te beginnen dat het op drie verschillende platformen wordt uitgegeven, namelijk op de Xbox 360, die we hier konden bekijken, maar ook op de PlayStation 3 en de Wii. Bijzonder zal zijn dat de game op alle drie de platformen een verschillende game zal worden. Heel veel details liet onze gastheer daar niet over los, maar beloofde wel dat ook de Wii-versie verrassend zal worden. 2K Games beschouwt tennis als een serieuze zaak en heeft het liefst dat de sport niet meer in de ondergeschoven positie blijft steken waar het op dit moment verkeert. Althans, wat games betreft dan, want in de next-gen strijd zijn er nog niet veel tennisgames ingezet om gamers aan zich te binden. En dat is vreemd, want tennissers mogen dan te boek staan als luie sporters omdat ze nooit de rug naar de tegenstanders toedraaien (mijn woorden zijn het niet, blame 2K…), er zijn in Nederland toch honderdduizenden die de sport met zeer veel plezier beoefenen. Je zou dus wel verwachten dat er door ontwikkelaars veel meer aandacht zou worden besteed aan deze sport. De oorzaak ligt volgens 2K in het gegeven dat er niet veel vernieuwing geweest is in de tennisgames die er op dit moment zijn. Met name op het vlak van realisme (en dan hebben we het niet alleen over de grafische prestaties van een game) schoot er tot op heden wel iets te kort.

Voetenwerk

Top Spin 3 zal het dus over een hele andere boeg gooien. Om te beginnen zal Top Spin 3 over een zeer uitgebreide playercreator beschikken. Tennisspelers zullen in alle soorten en maten gekozen kunnen worden terwijl ze er ook nog eens een megavet uiterlijk hebben. De game zal niet alleen méér maar ook nieuwe spelers hebben om uit te kiezen, naast de gebruikelijk topspelers waaruit je standaard je keuze kunt maken. Gezichtsanimaties zijn verbluffend waarbij zelfs de wangen en de tong een rol zullen spelen. Het luie zweet van de spelers zal ook weer rijkelijk vloeien, niet alleen zullen de shirtjes lekker nat worden maar ook zal het transpiratievocht van de gezichten af parelen. En zweten is niet het enige wat ze doen. Aan de hele lichaamshouding zul je kunnen zien dat ze er doorheen zitten.

Maar de belangrijkste veranderingen zijn wel de timing van de slagen en het positiespel. In voorgaande delen kon je eigenlijk altijd volstaan met het ongeveer op de positie staan waar de bal in de buurt zou gaan landen en een druk op de knop zorgde er voor dat in veel gevallen de bal wel werd geretourneerd. Daarbij had je nog enige invloed op de richting van de slag maar daar hield het eigenlijk wel mee op. Bij Top Spin 3 ben je volledig in controle over de positie die je wilt innemen. En dat is belangrijk want je zult moeten reageren op slagen zoals je dat in het echt ook zou moeten doen. Voetenwerk is dus zeer belangrijk en dit wordt ook zo realistisch mogelijk in beeld gebracht. Te vroeg of te laat slaan zal onverbiddelijk worden afgestraft. De manier waarop je de bal zult moeten spelen ligt ook iets anders want dit doe je pas als je de knop los laat. Een betere timing is dus mogelijk en het wordt jou en de tegenstander nog lastiger gemaakt door de risc-shots met bijbehorend effect die je kunt maken. Hierbij zal de analoge stick (ook bij het serveren) een grote rol spelen. Om een juiste positie te kiezen kun je ook zijwaarts lopen en een sprintje trekken naar de bal toe om een zo goed mogelijke positie te kiezen.

Voorlopige indruk

Het ziet er naar uit dat Top Spin 3 een hele andere tenniservaring zal brengen. In tegenstelling tot eerdere tennisgames zal deel drie in de Top Spin reeks qua speelbaarheid veel realistischer worden en dus ook moeilijker. Naast de verbeteringen van het positiespel en de timing zal ook de online modus met de online tournooien de gamer een volledig nieuwe ervaring bieden. De game zal in eerste instantie makkelijker worden voor nOObs en juist lastiger voor topspelers. Grafisch zal de game ons letterlijk en figuurlijk wegblazen want niet alleen ziet het er prachtig uit, ook wind, schaduw, de verschillende weersomstandigheden in de landen en zelfs voetafdrukken in het gravel zullen precies kloppen. De veertig lokaties met zeer tot de verbeelding sprekende tenniscourts bij een paleis in Dubai, een universiteitscampus en in hartje Rio maken mij nog nieuwsgieriger naar deze game.

  1.   
    firro's avatar

    noob spel xD

  2.   
    Ruudjee's avatar

    Pff, Top Spin 2 ziet er imo beter uit.

  3.   
    Dark_Phoenix's avatar

    Tennis is niks voor mij.

  4.   
    joramovic's avatar

    virtua tennis 3 blijft beter denk ik. dit spel wordt gwn t moeilijk en TE realistisch zodat het spelen ervan niet meer leuk is, geef mij maar arcade 😀

  5.   
    Rideo Mortem's avatar

    joramovic schreef, "virtua tennis 3 blijft beter denk ik. dit spel wordt gwn t moeilijk en TE realistisch zodat het spelen ervan niet meer leuk is, geef mij maar arcade 😀 "

    Virtua Tennis was nooit beter en zal nooit beter worden, tis arcade en zelfs daarin is het slecht, als ik Top Spin 2 tegenover VT3 zet mis ik in VT3 toch een hele hoop controle over bal die ik in TS2 wel heb.

    Hoop dat r n PC port komt ^^

  6.   
    Rideo Mortem's avatar

    Rideo Mortem schreef, "

    ”joramovic” schreef, "virtua tennis 3 blijft beter denk ik. dit spel wordt gwn t moeilijk en TE realistisch zodat het spelen ervan niet meer leuk is, geef mij maar arcade 😀 "

    Virtua Tennis was nooit beter en zal nooit beter worden, tis arcade en zelfs daarin is het slecht, als ik Top Spin 2 tegenover VT3 zet mis ik in VT3 toch een hele hoop controle over bal die ik in TS2 wel heb.

    Hoop dat r n PC port komt ^^"

    oeps ^^

  7.   
    TAT x's avatar

    Tennis? Bwelk. 😳 dikk kus ^

  8.   
    Joene90's avatar

    Ik ben een fan van Top Spin, al sinds deel 1. Ook het wat mindere deel 2 heb ik lang en met veel plezier gespeeld. Ben heel erg benieuwd hoe ze met deel 3 terugkomen, zeker nu ze op de Xbox concurrentie hebben gekeregen van Virtua Tennis

  9.   
    Bakura's avatar

    “Top Spin 3″ de verbeterde opvolger van Top Spin 2” een waardige opvolger.

  10.   
    LouisvanGaal's avatar

    nou en top spin 2 vint ik beter dan 3 hoor.