Top Spin 3

Het glijden over gravel en het geluid van een snoeiharde service: voor fans van tennis een waar genot om te ervaren. Deze ervaring komt nu ook weer heel dicht bij huis, in de vorm van Top Spin 3. Lees in deze review waarom dit verplichte kost is voor alle liefhebbers…

Als virtuele tennisliefhebber is het de laatste jaren vooral een kwestie geweest van kiezen tussen Virtua Tennis en Top Spin. Een keuze die in feite vooral draaide om de mate van arcade-gameplay in de game. De Top Spin serie had eigenlijk altijd al weinig arcade-trekjes, maar met dit derde deel gaat men nog een stap verder naar een bijzonder realistische tennisgame. Er is gekozen voor een aangepaste gameplay, wat een keuze blijkt met grote consequenties. Zeer prettige consequenties, wel te verstaan…

De nieuwe gameplay in Top Spin 3 zal voor veel spelers een behoorlijke schok kunnen zijn, want meteen even een balletje slaan is niet voor iedereen weggelegd. Vroeger, toen de kratten bier nog van hout waren en je moest doorzuipen om het huis warm te kunnen stoken, bestond een gemiddelde tennisgame vooral uit wat heen en weer rennen en het drukken op een gewenste knop zodra de bal bij je character was. Top Spin 3 draait vooral om anticiperen: op tijd in positie staan en op tijd de juiste slag inzetten, nog voordat de bal ook maar iets in de buurt is.

Terug naar school

Het is zeker wennen om op een dergelijke manier je slagen te timen, want je moet al eerder met een slag bezig zijn dan je eigenlijk gewend bent en het draait vooral om de timing wat betreft het loslaten van een knop, in plaats van het indrukken. Gelukkig is er de Top Spin School, de ideale plek om kennis te maken met deze nieuwe speelwijze. Tijdens je lessen krijg je uitleg over het positioneren van je character en de manieren om te slaan. Hierbij is timing van groot belang. Als je te vroeg je slag inzet, dan zal je een enorme miskleun produceren, maar als je te laat bent met slaan, dan volgt vrijwel altijd een ongekende afzwaaier. Daarnaast zijn ook zaken als snelheid en richting uiteraard belangrijk om op te letten. Met vier verschillende balkjes in beeld krijg je tijdens de lessen in de School helder in beeld op welke fronten je tekort schiet.

Naast de verschillende slagen kent Top Spin 3 ook weer de bekende risk shots, te activeren met de linker of de rechter trigger. Hiermee kan je kiezen om een bal preciezer of juist harder te slaan. Of ga voor een combinatie van de twee door beide triggers tegelijk in te drukken. Echter ook deze risicovolle acties vergen veel timing en oefening, waardoor ze zeker niet zonder meer te gebruiken zijn. Ook het slaan van technische ballen, zoals een speciale service of een drop shot, vergt enige oefening. Deze technieken voer je uit met de rechter analoge stick en zijn ook niet binnen een half uurtje te leren. Maar ook hiervoor geldt weer dat je in de Top Spin School goed kunt leren.

De manier van trainen werkt zeer prettig, doordat je snel kunt zien wat de oorzaak was van een foute slag. Heb je de Top Spin School doorstaan, dan kan je in elk geval met een gerust hart de baan op. Dat ontwikkelaar PAM voor deze vernieuwde besturing heeft gekozen, zorgt er wel voor dat deze game een stevige drempel kent om te spelen. Je moet er echt even tijd in steken om goed te worden en het kan voor sommige casual spelers misschien een te groot obstakel zijn om te overwinnen. Dit maakt het voor de fanatieke Top Spin-speler echter des te leuker…

De carrière roept!

De campaign van Top Spin 3 is in beginsel heel herkenbaar. Je begint als amateur en door wedstrijden te winnen kan je je skills verbeteren en is het uiteindelijk de bedoeling dat je het gaat opnemen tegen de echte pro’s. Deze keer begin je met wat simpele wedstrijden, waarna je promotie naar een hogere Tour moet afdwingen. Zo kom je langs de Junior Tour om al wat meer getest te worden en uiteindelijk mag je tegen bekende namen gaan spelen in de ATP of WTA Tour. Het verschil in niveau is soms behoorlijk groot en het kan een zware kluif zijn om meteen je draai te vinden, maar net als bij het aanleren van de slagen baart oefening nog steeds kunst. Door je eigen speler op de door jou gewenste skills te verbeteren, kan je een speler helemaal naar je hand zetten. Zelf houd ik vooral van snel en aanvallend spel, dus zorgde ik ervoor dat mijn speler vooral veel punten had bij stamina, speed en volley. Blijf je liever achterin, dan kan je natuurlijk beter voor de fore- en backhand kiezen en voor veel power.

Dit maakt meteen de online modus erg interessant, want zo kan je erg veel verschillende spelers tegenkomen met net zoveel verschillende speelstijlen. Ik had nauwelijks last van merkbare lag, al kan het soms iets van je timing vergen. Dit leverde echter nooit enig probleem op. Het leuke aan de online modus is dat men uitgebreide leaderboards heeft, waarbij je als een echte ATP-ranking kunt stijgen of dalen op de ranglijst. Elke 14 dagen worden de lijsten weer opgeschoond, zodat iedereen opnieuw mag beginnen. Dit heeft vooral als voordeel dat je als nieuwkomer ook prima de ranglijst kunt aanvoeren, zonder dat je last hebt van mensen die een paar weken idioot veel punten hebben vergaard en daarna niet meer spelen. Een veel gehoord probleem uit het verleden, waar nu op een perfecte manier mee afgerekend is.

Bekende sterren

Grafisch is het ook zeker genieten geblazen met Top Spin 3. Je kunt na verloop van tijd echt aan spelers zien dat ze zweten en vermoeid zijn, kleding beweegt mee met de diverse animaties, enzovoorts. Hoewel de muziek en geluidseffecten weinig spectaculair zijn, kan de game op audiovisueel gebied dus zeker rekenen op goede ondersteuning.

Wat wel erg jammer is, is het feit dat we nogal wat spelers missen. Zo is Nadal om een volstrekt onduidelijke reden alleen speelbaar in de PlayStation 3-versie. Een absurde beslissing voor een tennisgame, waarbij je het graag opneemt tegen bekende sterren. Ook de vrouwelijke topper Ivanovic schittert door afwezigheid, en zo mist de game nog wel meer namen. Het zal uiteraard vooral te maken hebben met de spelers zelf, of ze zichzelf terug willen zien in een game, maar het blijft toch wel een gemis. Zo kun je ook diverse Grand Slam-toernooien spelen, maar ontbreekt Wimbledon. Misschien doet het je weinig, maar voor tennisfans zal dit wel een tegenvaller zijn.

Conclusie

Top Spin 3 kiest voor een andere aanpak en die pakt bijzonder goed uit. De game is door de nieuwe manier van besturen wel wat lastiger om aan te wennen, maar dat geeft juist veel voldoening zodra je het spelen onder de knie krijgt. Voorzien van een uitgebreide campaign en een zeer vermakelijke online modus, zal je genoeg uren aan deze game kunnen besteden.

Grafisch ziet de game er op de PlayStation 3 en Xbox 360 heel goed uit, geheel voorzien van vermoeide spelers, wapperende kleding en prima animaties. Het feit dat er nogal wat bekende namen uit de top ontbreken is erg jammer, net zoals het ontbreken van een toernooi als Wimbledon. Toch zal dit niet meer zijn dan een klein smetje op een grote zege…

 1.   
  Jarek's avatar

  Ik heb het complete spel gekocht.
  Het is wel een mooie game maar de risk shots zijn moeilijk omdat er geen meter bij staat.

 2.   
  Ruudjee's avatar

  Ik schrok de eerste keer dat ik het speelde ook best wel even. Waar je bij Top Spin 1/2 op Normal met het grootste gemak kon winnen, viel dat hier enorm tegen. Ik kreeg de punten om m’n oren. Maar toen na een uurtje in de Top Spin school merkte ik goed dat het al een stuk beter begon te werken. En nu, nu ik er een beetje aan gewend ben, speelt het echt súper. De oude Top Spin is hier bijna een lachertje bij, qua besturing.

 3.   
  Tom's avatar

  En nog steeds snap ik niks van tennis. ’t Zal wel aan mij liggen…

 4.   
  The Beaver's avatar

  Mijn stiefvader is er dag en nacht verslaaft aan en k speel stiekem ook wel is, omdat het best wel een leuke Game is,

 5.   
  esmamaju's avatar

  hoe kom ik in de topspin school, zie dat nergens en hoe kan ik een 2e controller aanzetten?
  wie kan me hiermee helpen? 😥

 6.   
  godzilla{nl}'s avatar

  nice game i like it very good

 7.   
  TheHulk0183's avatar

  Ik vindt het een leuke game maaaar ,
  het beeld is goed , speelbaarheid echt KUT , geluid is SAAAAAI , en orginiliteit is slecht want ik vindt 1 en 2 no beter
  sorry dat ik jullie mischien afkraak maar eigen mening 😀