De Sims 3: Een overzicht van alle uitbreidingen

Met De Sims 3: Vooruit in de Tijd zijn we aangekomen bij de allerlaatste uitbreiding voor De Sims 3. De serie begon in juni 2009 met het basisspel, waarna maar liefst elf uitbreidingen en flink wat accessoirepakketten verschenen, om nog maar te zwijgen over de grote hoeveelheid content die te koop is via de De Sims 3 Store. In dit artikel gaan we alle uitbreidingen nog eens kort langs.

De Sims 3: Wereldavonturen (november 2009)

Het allereerste uitbreidingspakket was meteen een verrassende uitbreiding. Deze uitbreiding bracht drie nieuwe werelden, waar je Sims lekker vakantie konden vieren. Op het eerste gezicht dus een voortzetting van de vakantiegerelateerde uitbreidingen van eerdere series, maar deze uitbreiding bracht de fans een flinke verrassing: het verkennen van tombes. Deze bevatten puzzels en schatten, waardoor je Sim zich een ware Indiana Jones of Lara Croft kan wanen. Helaas zijn deze tombes in latere uitbreidingen niet teruggekomen, maar ze zorgden er wel voor dat de eerste uitbreiding meteen een sterke was.

De Sims 3: Ambities (juni 2010)

Dit tweede uitbreidingspakket is het uitbreidingspakket dat het meest subtiel is en het basisspel verandert naar een soort van De Sims 3 2.0. Het brengt allerlei nieuwe gameplay die te maken heeft met de carrière van je Sims. Ook kunnen je Sims zich nu registreren als Zelfstandige, waardoor ze bijvoorbeeld hun visvaardigheden kunnen gebruiken om zich te ontwikkelen tot een ZZP-visser. Deze uitbreiding bracht ook twee heel speciale beroepen met zich mee, namelijk die van binnenhuisarchitect en die van stylist. Via deze beroepen konden Sims het uiterlijk of de huizen van andere Sims veranderen en het waren dan ook beroepen waarin je zowel je creativiteit als je kwaadaardigheid kwijt kon.

De Sims 3: Na Middernacht (oktober 2010)

Het derde uitbreidingspakket ging weer terug naar een bekend thema: het nachtelijke uitgaansleven. De combinatie met nachtelijke wezens, oftewel vampiers, werd daarom dan ook gemaakt. Deze uitbreiding bracht daarnaast de nieuwe stad Bridgeport die, zoals het een grote stad betaamt, niet alleen lounges en nachtclubs bevatte, maar ook appartementen. Met deze uitbreiding konden Sims dan ook kiezen voor een penthouse dat over de hele stad uitkijkt.

De Sims 3: Levensweg (juni 2011)

Net zoals Ambities is Levensweg een subtiele uitbreiding, die het basisspel als het ware upgradet. Zoals de titel al doet vermoeden brengt deze uitbreiding vooral nieuwe content die betrekking heeft op de verschillende levensfasen van je Sims. Tieners konden door deze uitbreiding feestjes houden, volwassenen konden last krijgen van een midlifecrisis en Sims die van plan waren in het huwelijksbootje te stappen, konden een vrijgezellenfeestje houden. Daarnaast bracht deze uitbreiding wenteltrappen en stapelbedden, twee voorwerpen waardoor je veel meer kwijt kan op minder oppervlak.

De Sims 3: Beestenbende (oktober 2011)

Elke serie van De Sims 3 heeft een uitbreiding gehad waarin dieren de hoofdrol spelen. Zo ook De Sims 3. Deze uitbreiding geeft je Sims niet alleen honden, katten, en paarden, maar ook nieuwe vaardigheden die te maken hebben met deze dieren. Zo kunnen je Sims leren paardrijden en kunnen honden leren jagen. Vooral voor verzamelaars is dit een handige eigenschap, want je honden kunnen allerlei verzamelbare voorwerpen meebrengen naar huis. Beestenbende was een erg leuke uitbreiding, maar jammer genoeg werd deze uitbreiding nog wel eens vergeten bij andere uitbreidingen. Zo kunnen je huisdieren niet meereizen naar de toekomst in De Sims 3: Vooruit in de Tijd en moet je je trouwe viervoeter ook achterlaten als je wilt studeren aan de universiteit.

De Sims 3: Showtime (maart 2012)

Showtime is de uitbreiding die over het algemeen genomen het laagste cijfer kreeg van alle uitbreidingen van De Sims 3. Deze uitbreiding bracht drie nieuwe beroepen: goochelaar, acrobaat en artiest. Alle drie de beroepen hebben de mogelijkheid om op te treden en daarmee geld te verdienen. Podia kunnen geheel naar smaak worden ingericht, zodat je Sim een hele themashow kan geven. Daarnaast zorgde deze uitbreiding ook voor meer sociale functies, zodat je jouw artiesten ook op tournee kon sturen naar de stad van je vrienden.

De Sims 3: Bovennatuurlijk (september 2012)

Bovennatuurlijk bracht allerlei nieuwe types Sims: weerwolven, geesten, elven en heksen. Vampieren kregen bovendien een aantal veranderingen en werden daardoor minder Buffy en meer Twilight. Er kwam zelfs een levenslange beloning waardoor je vampier ook kon glinsteren in het zonlicht…

Net zoals bij veel van de andere pakketten brengt ook Bovennatuurlijk nieuwe vaardigheden met zich mee: magie en alchemie. Met magie kunnen er allerlei spreuken worden gebruikt om Sims gelukkiger te maken of juist het leven zuur te maken. Hetzelfde geldt voor de verschillende alchemiedrankjes.

De Sims 3: Jaargetijden (november 2012)

Jaargetijden bracht iets waar fans al tijden om hadden gevraagd: seizoenen en het weer. Net zoals Ambities en Levensweg is dit een uitbreiding die basisgame als het ware upgradet. Door de toevoeging van de verschillende seizoenen zag elke wereld er opeens heel anders uit. Sunset Valley onder een dikke laag sneeuw gaf weer een heel andere ervaring dan Sunset Valley in de lente. Daarnaast bracht deze uitbreiding ook een aantal nieuwe feestdagen en een festivalkavel, waarop zich bij elk seizoen een nieuw festival afspeelde. Een andere belangrijke toevoeging waren aliens, die in sommige gevallen Sims ontvoeren. En of je Sim nou een man is of een vrouw, na de ontvoering kwam deze zwanger terug…

De Sims 3: Studententijd (maart 2013)

Ambities bracht al meer content rondom scholing, maar Studententijd bracht pas echt een grote verandering op het gebied van educatie. Sims kunnen met deze uitbreiding een graad halen op de universiteit, waardoor ze met hun carrière niet geheel onderaan de ladder hoeven te beginnen. Bovendien kunnen Sims ook genieten van het studentenleven en alles wat daarbij hoort: sociale groepen, feestjes, slapen tijdens colleges en het gebruiken van opwekkend kruiden. Er kwam ook een nieuwe soort Sim bij, namelijk de PlantSim, een Sim die zonlicht en water nodig heeft om te overleven.

De Sims 3: Exotisch Eiland (juni 2013)

Exotisch Eiland is een uitbreiding die spelers niet alleen de mogelijkheid gaf om zich te vestigen op de tropische eilanden van Isla Paradiso, maar ook om hier te duiken en schatten te vinden. Tijdens het duiken kunnen Sims ook ZeemeerSims ontmoeten en indien ze goed bevriend raken met een ZeemeerSim kunnen ze er ook zelf in veranderen. Ook kwam er de mogelijkheid om je eigen resort te bouwen en te beheren, waarbij je deze geheel naar eigen smaak kan bouwen en inrichten.

De Sims 3: Vooruit in de Tijd (oktober 2013)

De allerlaatste uitbreiding voor De Sims 3 heeft heel toepasselijk als thema “de toekomst”. Deze uitbreiding brengt tal van mogelijkheden omtrent Plumbots, een soort van robots die je Sim kan bouwen en upgraden. Door eigenschaps-chips te maken en te implementeren kun je je robot omtoveren tot een huishoudelijke slaaf of juist tot een robot die bijna een ‘echte’ Sim is met emoties en levenswensen. Daarnaast bracht deze uitbreiding ook de mogelijkheid om te reizen door de tijd en zelfs om de toekomst te beïnvloeden.

Tot slot

In vier jaar heeft De Sims 3 in totaal elf uitbreidingen, negen accessoirepakketten en te veel downloadbare content om te tellen uitgebracht. Als fan zul je je dus geen seconde hoeven te vervelen, zeker niet als je ook eens een kijkje neemt op de vele community-websites die het fandom van De Sims 3 rijk is. Niet elk uitbreidingspakket is even geslaagd, maar Electronic Arts heeft wel goed geluisterd naar wat de fans willen. Bovendien zijn er regelmatig patches uitgekomen om dingen te fixen en in sommige gevallen ook toe te voegen. Voorbeelden hiervan zijn de blauwdrukmodus, waarmee je in een keer hele kamers neer kunt zetten, de mogelijkheid om huizen gedeeltelijk boven het water te bouwen en de mogelijkheid om in de zee te zwemmen.

Hoewel Electronic Arts De Sims 3 voorlopig nog wel zal ondersteunen met nieuwe content via de online Sims 3 Store en je je dus voorlopig nog niet hoeft te vervelen als het aankomt op De Sims 3, hadden ze van mij toch nog wel wat langer door mogen gaan qua uitbreidingen. De komst van De Sims 4 zorgt er namelijk voor dat het hele riedeltje qua uitbreidingen weer opnieuw gaat beginnen en dat zal betekenen dat je hier als fan weer flink wat geld in zal gaan moeten steken als je alle uitbreidingen wilt spelen, terwijl je, als je het basisspel en alle uitbreidingen van De Sims 3 hebt gekocht bij de release, ongeveer vijfhonderd euro hebt uitgegeven. Dat neemt echter niet weg dat veel fans de uitbreidingen weer zullen gaan kopen als de basisgame goed is, dus de verwachtingen liggen behoorlijk hoog. Het zal echter pas in de herfst van 2014 zijn dat we De Sims 4 zullen kunnen spelen, dus tot die tijd zal De Sims 3 nog heel wat uurtjes innemen van fans van de serie.

  1.   
    blackname's avatar

    tja DLC is niet alles maar als je dan ziet hoeveel uitbreidingen sims heeft pffff…