De Sims 3: ervaringen van de crew

De laatste uitbreiding voor De Sims 3, De Sims 3: Vooruit In De Tijd, is een tijdje geleden verschenen en markeert het einde van een tijdperk. Er zal nog wel meer digitale content verschijnen voor De Sims 3, maar grote uitbreidingen zullen we niet meer zien. Deze maand wordt De Sims veertien jaar oud en dus is dit de ideale gelegenheid voor onze redacteuren om terug te blikken op hun ervaringen met De Sims 3.

Daniel de Zwart, eindredacteur en stagiair GamersNET

Welke uitbreidingen heb je tot nu toe gespeeld?
Sinds de allereerste Sims speel ik de serie al en sindsdien heb ik ook veel uitbreidingen aangeschaft. Echter, vanaf De Sims 3 vond ik de meeste uitbreidingen veelal op die van vorige Sims-games lijken, dat ik er geen meer heb gekocht. Ik heb vaak zitten twijfelen, want op vakantie gaan of met een woonboot de wereld verkennen leek mij allemaal leuk, maar ik deed het niet. Daarvoor heeft De Sims 3 mee iets teveel teleurgesteld, omdat de mogelijkheden altijd weer te beperkt zijn. Ik heb mij daarom de afgelopen jaren gewoon genoeg vermaakt met het origineel van De Sims 3.

Wat is je favoriete uitbreiding?
Tot op heden dus geen, want ik heb mij met het origineel vermaakt en dat doe ik nu af en toe nog steeds.

Wat is je leukste Sims-moment?
Het moment dat ik voor het eerst De Sims 3 opstartte. Gewoon, het gevoel van een nieuwe Sims, de nieuwe mogelijkheden, de vrijheid van in een stad rondlopen, fietsen, of scheuren met de auto. Met De Sims 3 kon je eindelijk je Sims nog beter volgen. Echter, terugkeren naar de oude traditie heeft mij toch het meest weten te bekoren. Net als Tom ook heel lang aan een familie sleutelen, of een paar enkelingen die dan een relatie moesten krijgen, en dan een simpel huis kopen, daar een korte tijd wonen, andere bewoners leren kennen, een baan krijgen, een relatie, samenwonen, geld sprokkelen met cheats, een kavel kopen en uren spenderen aan het bouwen van een droomhuis. Maar ik speelde dan wel deels een leven van mijn Sims, kinderen krijgen, groeien in je carrière en gelukkig worden.

Welke uitbreiding had je graag gewild dat EA had gemaakt?
Terug in de Tijd. Helaas heeft Electronic Arts al De Sims: Middeleeuwen ontwikkeld als standalone game, want die titel viel mij tegen. Ik ben echt groot fan van de Middeleeuwen en een uitbreiding in die hele stijl was fantastisch geweest. Gewoon de formule van De Sims 3, maar dan in het verleden. Met De Sims: Middeleeuwen hebben ze de plank misgeslagen, omdat de formule heel anders was. Naar mijn idee minder vrijheid en meer focus op quests is niet helemaal goed gegaan. Een Middeleeuwse stad als uitbreiding met oude beroepen was naar mijn idee geweldig geweest.

Maar toch, goede herinneringen aan De Sims 3 en ik ben dan ook zeker benieuwd naar De Sims 4.

Tom Kauwenberg, redacteur GamersNET

Welke uitbreidingen heb je tot nu toe gespeeld?
Veel van de uitbreidingen heb ik aan me voorbij laten gaan, de afgelopen paar jaren. Alleen het origineel van De Sims 3, plus de uitbreidingen Studententijd en Exotisch Eiland wisten mij genoeg te boeien voor een aankoop. Budgetbak-aankopen, maar toch.

Wat is je favoriete uitbreiding?
Exotisch Eiland is zonder twijfel mijn favoriet. Voor mij voelde het als een statement van Maxis, dat ze blijkbaar ook met nieuwe, innovatieve spelelementen op de proppen konden komen. Eindelijk even niet die uitgewoonde toevoegingen als huisdieren, vakanties, uitgaan en nieuwe keukenwaar, maar gewoon iets compleet nieuws voor de franchise: Sims in varende huizen.

Wat is je leukste Sims-moment?
Ik kom met De Sims altijd in mijn cliché spelroutine terecht. Ik spendeer minimaal een uur aan het samenstellen van een leuke familie, die ik dan voorzie van pagina’s lange backstory in mijn hoofd. Vervolgens cheat ik wat geld bij elkaar, bouw zes uur lang aan een prachthuis, en geef daarna meteen op zodra ik de snelheid van de game weer aanzet. Telkens neem ik mezelf voor om nu écht De Sims te gaan spelen, maar nee, ik blijf urenlang huizen bouwen alvorens meteen af te sluiten. Toch, voor mij voelen juist die stomme momentjes aan als mijn klassieke Sims-avonturen.

Welke uitbreiding had je graag gewild dat EA had gemaakt?
Met de varende huizen van Exotisch Eiland was ik al erg tevreden gesteld, maar ik zeg enkel dit Electronic Arts: boomhutten. Ja, boomhutten verdomme. Dan mag je me wegdragen

Nathalie Jansen, redactrice MoviesNET

Welke uitbreidingen heb je tot nu toe gespeeld?
Alle uitbreidingen behalve de laatste twee, Exotisch Eiland en Vooruit in de Tijd. Dit vind ik toch wel jammer aangezien EA met die twee uitbreidingen eindelijk een keer wat nieuws probeerde. Helaas zou mijn laptop nog meer uitbreidingen waarschijnlijk niet meer trekken.

Wat is je favoriete uitbreiding?
Ik denk dat mijn favoriete uitbreiding Na Middernacht is. Deze uitbreiding gaf eindelijk de mogelijkheid om in de stad te wonen en Bridgeport werd met deze setting één van mijn favoriete werelden. Ook kregen Sims met Na Middernacht wat te doen in hun vrije tijd. Overdag konden ze dan wel in het park hangen, wat natuurlijk super spannend is, maar de doorsnee sim gaat hier niet midden in de nacht in zijn uppie zitten.

Wat is je leukste Sims-moment?
Naar mijn mening zijn de leukste Sims momenten, de momenten waarop iets niet gaat zoals je had verwacht. Als je de vrije wil functie hebt aanstaan, besluiten je Sims soms opeens uit zichzelf iets te gaan doen en dat kan behoorlijk raar aflopen. Zo besloot één van mijn Sims haar baby voor het huis te droppen, waarna vervolgens de lama mascotte ermee vandoor ging. Een andere Sim was nogal een lafaard en viel niet alleen flauw toen er in zijn huis werd ingebroken, maar ook toen zijn pannenkoek aanbrandde. Ook de vele glitches kunnen naast irritant eveneens grappig en memorabel zijn. Na het installeren van Levensweg waren in mijn spel de oudjes gekrompen en daardoor bestond mijn dorp opeens uit dwergen met wandelstokken. Kortom, de Sims kan je soms (onbedoeld) uit een onverwachte hoek verrassen.

Welke uitbreiding had je graag gewild dat EA had gemaakt?
EA heeft al ontzettend veel uitbreidingen gemaakt, maar misschien als je creatief bent, valt er nog wat te bedenken. Ik denk dat er nog best wat meer met de aliens gedaan zou kunnen worden. Ze waren tenslotte met hun ontvoeringen al volop aanwezig in de Sims 2 en uiteindelijk ook in de Sims 3. Als Sims met Vooruit in de Tijd zelfs al naar de toekomst kunnen reizen, waarom dan niet naar de ruimte?

Marjolein van Diejen, multimedia vormgever en redactrice GamersNET

Welke uitbreidingen heb je tot nu toe gespeeld?
Van De Sims 3 heb ik alle uitbreidingen, van Wereldavonturen tot en met Vooruit In De Tijd.

Wat is je favoriete uitbreiding?
Mijn favoriete uitbreiding blijft Wereldavonturen, de allereerste uitbreiding voor De Sims 3. Met deze uitbreiding kunnen je Sims als een soort van Indiana Jones allerlei tombes verkennen, waar ze naast schatten ook allerlei puzzels en gevaren tegen het lijf lopen. Dit zorgt voor compleet nieuwe gameplay en geeft De Sims 3 een beetje een Zelda-tintje. Ik vind het dan ook erg jammer dat er in latere uitbreidingen geen nieuwe tombes om te verkennen bij zijn gekomen.

Wat is je leukste Sims-moment?
Een van mijn favoriete Sims-momenten heb ik beleefd tijdens een van de previewevents voor het basisspel. Het was de eerste keer dat ik De Sims 3 onder handen kreeg en uiteraard was een van de eerste dingen die ik probeerde om mijn Sim om te leggen. De Sims 2 had ik overgeslagen, maar in De Sims 1 was mijn favoriete methode om een kerkhof te maken het laten verzuipen van een Sim door simpelweg het trappetje uit het zwembad te halen en geduld te hebben. Dit leek mij dan ook de perfecte manier om mijn eerste Sim in De Sims 3 het loodje te laten leggen, dus hup naar de Bouwmodus, trappetje weghalen en weer terug naar de leefmodus. Even de snelheid van het spel verhogen en dan maar wachten totdat mijn Sims kopje onder ging.

En toen klom mijn Sim zelfstandig uit het zwembad. Hij. Klom. ZELFSTANDIG. Uit. Het. Zwembad. Ik was trots op ‘m.

Welke uitbreiding had je graag gewild dat EA had gemaakt?
Net zoals Daniel had ik graag gezien dat De Sims: Middeleeuwen een uitbreiding was geweest en geen standalone. Maar ik had ook, net zoals veel fans, graag de mogelijkheid gezien om je Sim zijn of haar eigen winkeltje met eigen producten op te laten zetten. Zeker als je een of meerdere uitbreidingen hebt dan zijn er veel vaardigheden die je Sims de mogelijkheid geven om van alles te maken, zoals beelden, boeken en edelstenen. Die moet je nu zelf verkopen bij bijvoorbeeld de kringloopwinkel, maar het zou natuurlijk veel leuker zijn als je je eigen winkeltje op zou kunnen zetten en ook zelf de prijzen zou kunnen bepalen. Helemaal mooi zou het natuurlijk zijn als Sims met een hoge kookvaardigheid ook hun eigen restaurantje zouden kunnen opzetten, met daarin maaltijden gemaakt van zelfverbouwde groenten en zelfgevangen vis.

Wat zijn jouw favoriete momenten met De Sims 3?
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren