Halo Infinite zet zichzelf voor lul met apenreferentie tijdens Juneteenth

Peter heeft het al eerder aangekaart, maar grote bedrijven krijgen echt een enorme harde jongen van deugdelijkheid. Veelal richten ze zich tot benadeelde groeperingen door een logo aan te passen en te sympathiseren zolang het geld oplevert zolang het onrecht blijft bestaan. Maar ja, dan moet je wel uitkijken natuurlijk en 343 Industries deed dat dus niet.

Want ja, Juneteenth (19 juni) is voor de anders gepigmenteerde medemens met Afrikaanse roots (mag ik dit zo zeggen?) heel erg belangrijk. Zij hebben recht om wat te vieren, want het einde van de slavernij aan het einde van de Burgeroorlog in de VS was voor hen natuurlijk wel een dingetje. Sinds 19 juni 1865 zijn zij zo vrij als een vogel en zijn ze gelijk aan de blanke medemens.

Afijn, Juneteenth, hartstikke mooi. Iedereen in feeststemming en bedrijven liften er op mee. Om te vieren dat de anders gepigmenteerde medemens met Afrikaanse roots vrij is en dingen mag – zoals Halo Infinite spelen bijvoorbeeld – besloot 343 Industries een speciale Juneteenth cosmetic ter beschikking te stellen. Wat deugdelijk! En wat kan daar nu fout aan gaan? Nou… dit.

Nu zijn we niet allemaal Freek Vonk en ook hebben we vroeger niet allemaal zitten opletten tijdens Rob Fruithofs gezever in Waku Waku, maar je kleurenpallet Bonobo noemen – refererende naar een apensoort – is natuurlijk verdomd lullig wanneer je net de etnische groepering wil bereiken die al vaak genoeg met primaten vergeleken worden. Want geloof me, dat vinden ze niet zo leuk. En 343 weet dat ook, want die hebben maar meteen excuses gemaakt door Bonnie Ross wat te laten tweeten.

Goed bezig, 343. Je was in ieder geval slim genoeg om geen katoenplukkers-referenties te maken of je kleurenschema Kool-aid te noemen, al weet ik niet of dat veel erger was geweest.

 1.   
  Anoniem-1704991661's avatar

  Wat een verschut en schaamteloos bedrijf is dat zeg. Bah

 2.   
  Aepollo's avatar

  Erg lullige fout idd. Uit developer screenshots is gebleken dat ‘Bonobo’ een tool/software is die ze intern gebruiken bij hun games, waar deze naam voor nu van was afgeleid. Dikke pech, maar op z’n minst direct excuses gemaakt.

 3.   
  RLXTR's avatar

  Wat een blunder. Je komt al behoorlijk uit een ei als je niet weet dat bononbo’s apen zijn, maar hoe lastig is het om even te Googelen of jouw nieuw bedachte naam misschien al iets betekend.

 4.   
  Razgriz18's avatar

  Man man man, wat kunnen ze wél daar? Als je dan toch zo hard probeert om woke-puntjes te scoren, doe het dan in ieder geval goed. Al is het inmiddels vrij duidelijk dat ze überhaupt moeite hebben iets van kwaliteit af te leveren daar, en wat betreft het behandelen van hun eigen personeel is het niet heel raar dat er steeds meer troep weg komt.

  Toch, met het risico dat ik nu ook als een wokeridder word weggezet, aangezien je het zelf vraagt (“Mag ik dit zo zeggen?”) mss toch een flauw puntje: “Anders gepigmenteerd” is niet heel netjes… “Medemens met Afrikaanse roots” was echt voldoende geweest. Donkere mensen “anders” noemen komt over alsof blank het “normaal” is. Just saying 😉

 5.   
  Patrick Meurs's avatar

  @Razgriz18: ik was er bijna mee weggekomen…

 6.   
  Anoniem-445171988's avatar

  @Razgriz18: Blank is ook normaal in Nederland. Net zoals spleetogen normaal zijn in China. Hou eens op met dat gejank.