Review: Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl

Maar liefst vijftien jaar na originele release haalt Nintendo een klassieker van stal die door veel gamers in het hart gesloten is. Op zich een begrijpelijke, maar wel riskante move. Opgepoetst en wel zijn Pokémon Diamond en Shining Pearl opnieuw uitgebracht en kunnen zowel jongere fans als de oude garde opnieuw op avontuur gaan met Piplup, Chimchar of Turtwig. Natuurlijk hebben wij voor je getest hoe deze remake zich staande houdt tussen de hedendaagse Pokémon games als Pokémon Sword en Shield.

Iets belangrijks dat ik moet bekennen: Al ben ik opgegroeid met Pokémon en was Ash Ketchum mijn eerste grote liefde in mijn leven, ben ik qua Pokémon-games pas laat ingestapt. Ik heb het origineel dan ook niet gespeeld, waardoor ik niet gehinderd wordt door enige (voor)kennis van het origineel. Vandaar dat deze remake voornamelijk wordt vergeleken met de recentere games waartussen deze Brilliant Diamond en Shining Pearl zich staande moet houden.

We know the drill

Er zijn bepaalde zekerheden in het leven: Soldaat van Oranje wordt verlengd, er is altijd een nieuwe lockdown en elke Pokémon game heeft bepaalde vaste gegevens in de verhaallijn. Je hebt altijd een vriendelijke rivaal, er zijn altijd bad guys actief die je met enige regelmaat moet verslaan, je wilt altijd gym badges verzamelen en natuurlijk je Pokédex vullen. Dit is ook in deze Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl niet anders. Volg de verhaallijn en de game neemt je mee aan het handje door de Sinnoh-regio waar je de (destijds) nieuwste generatie Pokémon kunt vinden. Of je nu een compleet nieuwe speler bent of dat je al een tijdje meegaat in de Pokémon-business: de game is geschikt voor alle gamers die een voorliefde hebben voor de pocket monsters. Dat er vrij herhalende gameplay in zit en de verhaallijn nooit echt verrast mag de pret niet drukken.

Voor je eigen entertainment zorgen

Bij het volgen van de verhaallijn ga je veel herhalende gameplay tegenkomen in de vorm van battles met veelal dezelfde Pokémon. Het is dan ook aan jezelf om het leven van je karakter wat spannender te maken. Gelukkig geeft de game je hiervoor ook wel de tools. Wat dacht je van meedoen aan schoonheidswedstrijden met je Pokémon, op een all-you-can-catch safari gaan, berries planten en kweken, the Underground bezoeken of op zoek gaan naar een bepaalde Pokémon om zo de regionale krant te helpen? Er is véél meer te doen dan alleen maar door het lange gras te wandelen en te vloeken op de grote hoeveelheid Geodudes die jou bespringen. Want mijn hemel, ZO. VEEL. GEODUDES.

Deze activiteiten, zowel offline als online, zorgen ervoor dat de game interessant blijft, ook nadat je alle gym badges binnen hebt en je Sinnoh Pokédex compleet is. Ook het feit dat je na het vullen van de Pokédex de kans krijgt om de National Pokédex te vullen, is een grote reden waarom je na het uitspelen van de verhaallijn alsnog tientallen uren besteed met je kleine vriendjes. Want wanneer je een National Pokédex krijgt van de professor, kun je ook alle Pokémon van de voorgaande generaties vangen in Sinnoh. Dit opent natuurlijk weer een geheel nieuwe deur en geeft je een reden om nóg langer door te spelen.

Prachtig opgepoetst

Ondanks dat ik het origineel nooit heb gespeeld, heb ik mij natuurlijk wel even verdiept in de game en met name de grafische kwaliteiten. Om te zeggen dat er in de afgelopen jaren wel veel vooruitgang is geweest in de technische en grafische kwaliteiten van de gamesindustrie is echt een understatement als je kijkt naar de verschillen tussen het origineel en de opgepoetste, vers uitgebrachte editie. Als je benieuwd bent of behoefte hebt aan een opfrisser van je geheugen, verwijs ik je graag door naar deze YouTube-video waarin deze YouTuber stukken van de oude en nieuwe versies naast elkaar heeft gezet. De wereld is kleurrijk, mooi en eigenlijk precies te vergelijken met de kwaliteit die we kennen van voorgangers Sword en Shield. Toegeven: Op andere consoles zouden soortgelijke grafische kwaliteiten niets speciaals zijn. Maar voor een game van 15 jaar oud, op een Nintendo Switch, mag je absoluut niet klagen.

IK. WIL. KLEFKI.

Doordat er in Brilliant Diamond en Shining Pearl in het begin (nog steeds) gewerkt wordt met de Sinnoh Pokédex, zijn er niet écht heel veel verschillende beestjes om te vangen. Alleen de Pokémon die nieuw geïntroduceerd zijn tijdens generatie IV zijn tijdens de verhaallijn te vangen. Dit komt neer op slechts plus minus 150 Pokémon. Dit resulteert zich in belachelijk veel battles met Geodudes, Psyducks en Sphinx’jes.

Om de game echt wat kracht bij te zetten had er gekozen kunnen worden om ook nog recentere generaties toe te voegen aan de National Pokedex, maar helaas is dit niet het geval. We moeten het dus echt doen met generatie IV, en na het uitspelen met enkel de daaraan voorafgaande generaties. Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n behoefte gehad aan een Klefki, Vanillish of Trubbish; wellicht de meest belachelijke, inspiratieloze Pokémon-ideeën ooit, maar wat hebben we ze hier nodig, zeg.

Conclusie

Of je nu op de nostalgische toer gaat of de game pas voor het eerst speelt, Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl past precies tussen de meer recent uitgebrachte Pokémon-titels. De game is prachtig opgepoetst en heeft werkelijk een sprong van vijftien jaar gemaakt qua grafische kwaliteiten en aantrekkelijkheid. Het verhaal heeft alle vaste onderdelen van een standaard Pokémon-titel en hierdoor verrast het niet echt. Je vindt dan ook veelal dezelfde Pokémon tijdens je avontuur met de verhaallijn, waardoor ik nu helemaal zeker weet dat Geodude een satanische gedaante is. Maar gelukkig hebben we daar dan wel weer de afwisselende activiteiten zoals de all-you-can-catch-safari, wedstrijdhal, of the Underground om ons weer een beetje op te beuren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Activiteiten zoals de safari en the Underground
  • Prachtig opgepoetst
  • National Pokédex

Wat is NOT

  • Veel dezelfde Pokémon
  • Weinig origineel aan verhaal
  • Geen recentere generaties Pokémon toegevoegd

7.8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren