Pokémon Diamond

Het was voor mij alweer een tijdje geleden dat ik Pokémon had gespeeld, het laatste deel waarin ik mij enigzins in had verdiept was goud dus ik was wel benieuwd wat er in al die jaren en na al die nieuwe delen veranderd was. Je bent nog steeds een Pokémontrainer en je moet nog steeds een rivaal ‘outpokémonnen’ en gymleaders verslaan voor badges. Is Pokémon Diamond & Pearl nog steeds de rage waard?

Turtwig, Chimchar of Piplup?

Na de eerste bekende stapjes gehad te hebben (naampjes geven, Pokémon kiezen, mamma vaarwelzoentje geven) begon ik het stiekem toch wel weer leuk te vinden dat Pokémonnen. Pokémon Diamond & Pearl verschilt daarin haast niks van de vorige delen. Met een vriend (niet Gary) trek je er op uit in de wijde wereld, op weg naar het meer in de buurt, om met je onverschrokken kop een aantal wilde Pokémon te gaan spotten. Daar zie je Professor Rowan met zijn assistente. Wanneer ze jou in de gaten krijgen, gaan ze er van door maar laten ze in alle haast drie Pokémon achter. En raad eens wat je moet doen? Juist, één Pokémon kiezen. Je hebt wederom de keuze uit een gras-, vuur- of waterpokémon, Turtwig, Chimchar of Piplup. Je vriend neemt er ook eentje en aangezien je de Pokémon even later al gebruikt hebt, kun je ze niet meer teruggeven aan Rowan. Hij stemt er dan maar mee in dat je je beestjes houdt op voorwaarde dat je de wijde Sinto-wereld intrekt om zijn Pokédex te vullen met allerlei onbekende Pokémon.

Team Galactica

De Pokémons die ik tegenkwam had ik nog nooit van mijn leven gezien (alsof er uberhaubt nog iemand naar Pokémon op TV kijkt…) en dat zorgde toch wel voor aangename verrassingen zo nu en dan omdat je geen idee hebt wat je ervan verwachten kon. Het ultieme doel is natuurlijk het vangen van alle Pokémon, maar om het spel toch nog iets van verhaallijn mee te geven zijn er ook weer wat bad-guys en girls ingestopt. Aangezien Team Rocket met Pokémon Rood/Blauw/Geel al genoeg centjes had verdiend en met dat geld nu ergens aan het rentenieren is op Aruba, is het tijd voor een ander team om het over te nemen, namelijk Team Galactica. Leuk natuurlijk zo’n toevoeging, maar een echt diepe verhaallijn zit er natuurlijk niet in..

Toch nieuw?

Natuurlijk is er sinds de Gameboy Color toch wel iets veranderd aan de Pokémon games. Met de komst van de Nintendo DS is het natuurlijk niet gek dat het touchscreen ergens gebruikt voor kon worden, zat dingen te bedenken, zou je zeggen. Helaas hebben de lui van Nintendo hier niet veel van klaar gebakken, want het enige doel dat ze konden bedenken voor het touchscreen was het selecteren van aanvallen en het aflezen van de tijd, erg handig als je geen geld hebt voor een horloge, maar verder compleet nutteloos. Deze simpele applicaties, die onder andere ook een stappenteller een Pokémonhumeurmeter en een wereldkaart waarop je ziet waar je ook alweer al je Berries hebt verstopt, installeer je op je Pokétch.

Online

Pokémongevechten voeren en Pokémons onderling uitwisselen kon vroeger alleen maar via een link-cable, maar nu niet meer. De nieuwe Pokémon Diamond & Pearl beschikken namelijk over de Wi-Fi optie, dit betekent dat het mogelijk is om over de hele wereld battles te voeren en te ruilen, wat natuurlijk een enorme toevoeging is. Het Wi-Fi battle menu is vrij goed uitgewerkt en werkt simpel, toch is het nog wel behoorlijk lastig om via de Wi-Fi een vriend van je op te sporen om vervolgens tegen te vechten, wat toch wel weer een beetje jammer is. Dit is te wijten aan dat irritante Friend-codes systeem wat Nintendo nog steeds hanteert op de Nintendo DS en in mindere mate op de Wii.
Wat wel pico bello is gedaan, is het ruilsysteem. Je gaat het Worldwide Trade Center binnen, zet een Pokémon beschikbaar op het internet en geeft aan wat voor Pokémons je er graag voor terug zou willen zien, welk geslacht, welk level, etcetera. Vervolgens speel je lekker verder of zet je je Nintendo DS uit. Het ruilproces gaat automatisch door en wordt er een trainer gevonden die precies heeft wat jij zoekt en andersom, dan wordt de ruil automatisch voltooid, en zodra je het spel weer opstart en verbinding maakt met de Nintendo Wi-Fi Connection kun je de nieuwe Pokémon toevoegen aan je Pokédex.

Modeshows

Naast deze dingen zijn de toevoegingen aan Pokémon Diamond & Pearl eigenlijk minimaal. Het modeshow-idee uit Ruby & Sapphire komt weer terug, waarin je je Pokémon aan kunt kleden en kunt laten strijden in een coole, lieve, stoere of weet ik wat voor een categorie. Kleed hem of haar zo flitsend mogelijk aan, doe de danspasjes zo goed mogelijk en imponeer de jury met je geweldige aanvallen. Leuk om wat nieuwe items mee te verzamelen, maar de meeste mensen zullen hier waarschijnlijk pas aankomen wanneer ze de game al hebben uitgespeeld en nog wat extra speelduur uit hun game willen halen.
De twee-aan-twee gevechten zijn ook weer terug en natuurlijk zit het hele ei-kweken idee er weer in, kun je overal in de wereld besjes planten om daar handige medicijnen mee te maken, kun je ondergrondsgaan en daar naar kristallen zoeken en je eigen geheime basis beheren en een soort saai Capture the Flag-spel spelen met je vrienden. Niet dat al deze functies niet goed zijn, maar ze zijn niet nieuw en laten we eerlijk zijn, ook niet geweldig.

Conclusie

Pokémon Diamond is qua gameplay precies zo als vroegâh, wat eigenlijk top is want wat goed is hoeft niet veranderd te worden. Toch heb ik niet meer de affiniteit met Pokémon die ik vroeger wel had. Dit komt toch voornamelijk omdat de hype over is en je de Pokémon niet meer allemaal kent en achter elkaar kunt opdreunen, wat ervoor zorgt dat je een stukje feeling met de game mist. De Wi-Fi optie is een geweldige nieuwe feature die het eindelijk mogelijk maakt om echt tegen heel de wereld te vechten, zodat je niet meer naar een nabij gelegen basisschoolplein hoeft te gaan om daar even wat Pokémons te ruilen. Ben je van plan niet van die optie gebruik te maken? Trek maar twee hele punten van het cijfer af en koop lekker iets anders voor je Nintendo DS.

 1.   
  Zaentz's avatar

  TheDude schreef, "Nee, Electronic Arts is het monsterlijke uitmelk-bedrijf, Nintendo is juist goed voor innovatieve zaken….uhuh. Kappen, met die Pokemon. 😛 "

  Helemaal mee eens, het begint een beetje vervelend te worden 🙄

 2.   
  Tharz.'s avatar

  Pokemon:
  Red/Blue/Yellow,
  Silver/Gold/Crystal,
  Ruby/Sapphire/Emerald,
  FireRed/LeafGreen,
  Mystery Dungeon- Red ResQ Team/Blue ResQ Team,
  Ranger, Trozei, Dash, Battle Revelution, Pinball Red/Blue, Pinball Ruby/Sapphire,
  XD Gale of Darkness, Colloseum, Stadium.
  Dus dat zijn er 24!

 3.   
  Grexoz's avatar

  je noem ruby/sapphire 2x

 4.   
  martyntjee's avatar

  gerox leze PINBAL ruby en saphire 😕

  maar idd word beetj veel
  en er zijn van die idioten die de DS alleen kope voor diamond of pearl 😕
  maarja ik ben voorbij de pokemon tijd dus weer lekker veder met me console en me pc 8)

 5.   
  Jeroen-15's avatar

  Pokemon is wel fun 😆

 6.   
  dr-salvador's avatar

  pokemon is wel leuk maar hoeveel spellen kun je van die irritante kutbeesten verzinnen ze kunnen me wakker maken als straks pokemon mega turbo hyper super advanced xd grillion zero 67703847 team rocket edition uit is

 7.   
  Tharz.'s avatar

  Suprime Link schreef, "Pokemon blijft altijd leuk 🙂 "

  Voledig mee eens Suprime 😀

 8.   
  PSD44's avatar

  Zeer mooi spel!

 9.   
  WIBRA(cool,sexy)'s avatar

  Er zijn nu in totaal 493 pokemon! 😉

 10.   
  remmie1996's avatar

  h

 11.   
  remmie1996's avatar

  the sith schreef dit
  Pokemon: Red/Blue/Yellow, Silver/Gold/Crystal, Ruby/Sapphire/Emerald, FireRed/LeafGreen, Mystery Dungeon- Red ResQ Team/Blue ResQ Team, Ranger, Trozei, Dash, Battle Revelution, Pinball Red/Blue, Pinball Ruby/Sapphire, XD Gale of Darkness, Colloseum, Stadium. Dus dat zijn er 24!
  maar det is fout het zijn er 26 pokemon diamond en pearl ook nog 😀 😕 8) 😥 😮 👿 🙁 😆 😡 😛 😳 🙄 🙂 😉 D 😕 8) 😥 😮 👿 🙁 😆 😡 😛 😳 🙄 🙂 😉

 12.   
  markRVW's avatar

  welke moet ik kiezen?
  pearl of diamand?

 13.   
  cocobanana's avatar

  hoe geraak ik op route 225!!!!!!!!!!!!!!!!

 14.   
  cocobanana's avatar

  54

 15.   
  sjoerdje's avatar

  mij lijkt diamond wel leuk alleen zij er best veel spellen een vriend van mij daarvan het nichtje die heeft alle pokemon spellen 🙄

 16.   
  nintendo's avatar

  wtf er zijn wel fok veel pokemons 😛

 17.   
  cheat!2!'s avatar

  😉
  😆

 18.   
  cheat!2!'s avatar

  Hoe krijg je een pokeradar>??? 😆 😉 🙂 8) 😀

 19.   
  Pokemongirl's avatar

  Ik wil heel graag zo’n pokemonzoeker hebben om mesprit op te zoeken.
  Dat zei professor Rowan.
  En ik wil graag palkia hebben.
  Ik zou hem heel graag willen hebben 😀
  Zou iemand Palkia willen ruilen.
  Zeg dan welke je ervoor wil hebben 🙂

 20.   
  timmyy's avatar

  [ff een vraagje ik ben nu in de grot om diagla te vangen maar er zitten een soort stenen op en rots maar ik weet niet hoe ik daar boven op moet komen…

 21.   
  van huyck's avatar

  het is een goed spel 🙂

 22.   
  the broters's avatar

  waar vind ik de gym leader contest gehaald en nu de gym leader liep weg

 23.   
  psfrit's avatar

  ik had een vraag weet iemand hoe je pokemons van emerald naar diamond stuurt zo snel moogelijk terug ant plzzz 😆 😆 😆

  dank je

 24.   
  Stoeptegel's avatar

  Haha,
  ik heb nu mijn Shining Arceus & Shining Darkrai.
  Alleen Ik heb geen Shining Shaymin 😮

 25.   
  rutger123's avatar

  😮 😮 😮 😮 😥 😀

 26.   
  G-cheat's avatar

  het is niet zo een heel geweldige game 🙁

 27.   
  scytherfreak's avatar

  ik heb een vraagje waar kan je in diamond evolutionchain vinden want ik heb een scyther van pas lvl 80 en ik wil een scizor en da moet met een evolution chain heb ik gelezen maar waar haal je die?

 28.   
  scytherfreak's avatar

  o ja en dan heb ik nog een vraag.
  je kan tog in diamond ook palkia vangen.
  of nie en zo wel waar? 🙂 😕

 29.   
  scytherfreak's avatar

  wil hiet iemand pokemon emerald voor €20.- kopen
  😀

 30.   
  TeckFreakk's avatar

  tianisoccer schreef, "Kan je in Pokemon Silver Lugia vangen? Ja toch?
  🙂 😕 "

  Tuurlijk !!
  Ik heb 12 lugia’s van level 100, heb er al 6 gewisseld met andere van level 100 of 99 😆
  ik heb nu juist pokemon pearl gekocht, af spel, moet je kopen =D
  ( of Diamond, maar ik vond Palkia cooler 😛 )
  Nu heb ik nog een vraagje, kun je in pearl ook een Dialga vangen, of moet ik hem ruilen met een vriend die de Diamond versie heeft ??

 31.   
  coolecedje's avatar

  je kan op pearl geen dialga hebben,behalve met pokemon evenement! 😛

 32.   
  scytherfreak's avatar

  hoe kan ik mijn syther laten evolueren in diamond???

 33.   
  Nlamp's avatar

  syther? bedoel je
  Scyther (Ofzo) Alle pokemons met evolutie tuurlijk..

 34.   
  scytherfreak's avatar

  ja da snap ik maar hij is lvl 60 en evolueert maar nie en met stones lukt het nie

  😥

 35.   
  scytherfreak's avatar

  waneer komt pokemon Darkrai ook al weer

  😕

 36.   
  Darth_Oddish's avatar

  Pokemon rulez!!!! geweldig spel, laat ze maar komen hoor!!! Gott 😛 a catch ‘em all!!!

 37.   
  kelstar's avatar

  best genig pokemon blijft altijd leuk das waar 🙂 🙂 🙂

 38.   
  jstyle3's avatar

  Ik heb een raar iets ik praat in oreburgh city met gozer in museum maar hij zegt steeds not yet en ik heb wel ruimte tips/hints aub 😥 😥

 39.   
  pambo's avatar

  Pokemon blijft altijd wel leuk eigenlijk. Maar ik maart ofzo komt Platinum toch uit? Dan gaa ik ‘em gelijk downloaden! 😆

 40.   
  romen's avatar

  Pokemongirl schreef, "Ik wil heel graag zo’n pokemonzoeker hebben om mesprit op te zoeken.
  Dat zei professor Rowan.
  En ik wil graag palkia hebben.
  Ik zou hem heel graag willen hebben 😀
  Zou iemand Palkia willen ruilen.
  Zeg dan welke je ervoor wil hebben 🙂 "

 41.   
  romen's avatar

  ik heb een vraag . hoe kan je palpark. in ik ben nu langs die mannetjes die voor de deur van palpark
  maar nu ben ik binnen maar dan is er nog zon mannetje bij de balie. die praat wat met je. maar dan kan je er nog niet in. help me plz 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

 42.   
  anime_kitty's avatar

  [b]
  De nieuwe spellen van pokemon vind ik leuker dan de oude, daar moet je alle pokemon vangen terel je bij diomond/pearl ze alleen maar hoeft te bevechten en dan is het al goed. daarom vind ik dit een leuk spel 😆 , al zou ik wel silver of gold in gba vorm weleens willen proberen maaar ja die zijn er niet jammer zech 😥

 43.   
  LouisvanGaal's avatar

  Beste pokemon spel tot nu toe en hoop dat er nog een betre versie komt. 🙄