Review: Guardians of the Galaxy – De verrassing van het jaar

Square Enix heeft met de release van Marvel’s Guardians of the Galaxy op zijn tenen gelopen. Dat is niet gek ook. Marvel’s Avengers was een dikke teleurstelling en laat die game nou net gemaakt zijn door de A-studio van ontwikkelaar Crystal Dynamics. Zij waren immers verantwoordelijk voor de reboot van Tomb Raider en het geweldige vervolg Rise of the Tomb Raider.

De B-studio van Crystal Dynamics, die ons het teleurstellende Shadow of the Tomb Raider bracht, mocht aan de slag met Guardians of the Galaxy. How the tables have turned! Hoe bescheiden de uitgever ook was met de aankondiging van Guardians, het is een geweldige game geworden. Van begin tot eind heb ik gelachen en genoten. Een tof verhaal, heerlijke personages en bovenal, heel veel humor. En dat is knap in een videogame.

Het team van Guardians

Marvel’s Guardians of the Galaxy is een verhalende singleplayer-game zonder enige vorm van microtransacties of multiplayer-content. Jij krijgt als speler Peter Quill a.k.a Star-Lord onder de knoppen. Het team bestaat zoals je ongetwijfeld weet uit de prachtige Gamora, de nogal domme Drax, de brutale geen-wasbeer Rocket en de boomachtige Groot. Hoewel je deze personages niet zelf gaat besturen, kun je ze wel opdrachten geven, wat vaak gaat zorgen voor epische combo’s.

De ontwikkelaar weet precies wat de charme van Guardians of the Galaxy is en maakt daar dan ook vanaf het prille begin gebruik van. Peter Quill is natuurlijk geboren op deze aardkloot in de jaren 80 en dus kun je veel muziek uit die tijd verwachten, maar ook flashbacks naar zijn jeugd die overladen is met wat toen zo vet was. Star Wars, oude videogames, het komt allemaal voorbij.

Als de game begint kom je er snel achter dat de Guardians natuurlijk geen echte superhelden zijn. Hoewel dit wel de droom is van vooral Peter, zijn het eigenlijk een stelletje prutsers die hun geld proberen te verdienen met het vangen van exotische monsters, die ze daarna proberen te verkopen voor een mooie prijs. Na de eerste missie gaat dit meteen mis, omdat de groep op een verboden planeet is geweest. Je wordt opgepikt door de autoriteiten en je krijgt een enorme boete opgelegd. Het eerste gedeelte van het spel draait om het afbetalen van de boete, maar al snel blijkt dat een sekte de macht aan het grijpen is in het universum. Aan het team om dat tegen te houden.

De vreemdste wezens

Wat direct opvalt is dat de ontwikkelaar vooral wil focussen op het vertellen van een verhaal. Soms zal je tot wel een half uur geen actie zien, maar dan focust het spel zich op dialogen en het oplossen van vele puzzels. De game voelt daarin bijna ouderwets; tegenwoordig lijken ontwikkelaars bang om de aandacht van de gamer te verliezen als ze niet elke paar minuten een dopamine-shot geven.

Nou deze gamer vindt het prima om te kijken naar een verhaal, zeker als het zo grappig geschreven is als deze. Discussies tussen Rocket en Peter, als Groot zorgt voor de nodige verdieping met het o zo pakkende “I am Groot”. Daarin krijg je als speler ook vaak keuzes voorgeschoteld. Hardop lachen moest ik toen we voor een afgrond stonden en ik de keuze kreeg om Rocket tegen zijn zin in naar de overkant te laten slingeren door Drax. Drax volgde mijn zieke opdracht blind op en de scheldkanonnade van Rocket zorgde bij mij voor een schaterlach.

De spanning in het team is meestal om te snijden en het is bijzonder dat ze toch maar bij elkaar blijven. Gelukkig maar, want als team kom je de meest bizarre personages van het universum tegen. In tegenstelling tot veel Aardse superhelden is in Guardians niks te gek. Cosmo the Dog zal je later in de game voorzien van opdrachten. Hij is gevestigd op de planeet Knowhere en hier is een bouillabaisse aan vreemde aliens te bewonderen. Heerlijk.

Verhaal, gameplay en puzzels

Dan de gameplay, die in de basis niet zo verdiepend is als in bijvoorbeeld Spider-man. Het is simpeler van opzet, waarbij Star-Lord vooral zal schieten met zijn twee vuurwapens. Maar tijdens dit schieten zal je constant je teamgenoten aansturen. Ze hebben elk een aantal superaanvallen (je speelt er steeds meer vrij in de game) die je tijdens gevechten kunt selecteren.

Groot kan tegenstanders bijvoorbeeld vastzetten met zijn takken, Rocket houdt het liever bij explosieven, Drax en Gamora hakken er op los. Het aansturen van je teamgenoten is echt tof om te doen; je voelt je daadwerkelijk een teamleider. Natuurlijk zal je uiteindelijk ook verschillende combo’s kunnen doen met het hele team en kun je als team extra sterk worden na een opgebouwde huddle up, een teambuilding-momentje. Erg leuk.

Naast verhaal en actie is de derde pijler van het spel de puzzels. Deze kunnen soms best complex zijn, maar ze vervelen eigenlijk geen moment, wederom vanwege de interactie tussen de vijf teamleden. Naar gelang het spel vordert zullen de puzzels natuurlijk lastige worden en dien je steeds vaker de hulp in te schakelen van het team. Groot kan bijvoorbeeld bruggen laten ontstaan, Rocket kan dingen hacken en door kleine ruimtes kruipen, Drax is vooral erg sterk en Gamora kan goed klimmen. Het is erg fijn om soms even tien minuten te puzzelen, het verlegt de focus en het geeft het spel wat rust en ruimte om het team het team te laten zijn.

Conclusie

Marvel’s Guardians of the Galaxy is wat mij betreft dé verrassing van het jaar. Een verhalende singleplayer actiegame die het niet alleen moet hebben van die actie. De game wordt gedragen door de vijf hoofdrolspelers en meer dan eens zal je hardop moeten lachen om de goed (en soms flauw) geschreven dialogen. De actie is misschien niet zo vooruitstrevend als een Spider-man, maar het aansturen van je team zorgt er echt voor dat jij je voelt als de leider van de groep. Omdat we niet te maken hebben met Aardse superhelden is elke planeet of ruimteschip die je bezoekt een ontdekking op zich, met vreemde omgevingen en nog vreemdere personages / wezens.

Met het gevaar om te verzanden in “opa vertelt”, ben je weer eens toe aan een ouderwetse verhalende actiegame zonder microtransacties, open werelden waar je zestig uur moet vertoeven en multiplayer-gekte. Guardians is precies dat. Een heerlijk verhalende game met leuke actie, veel grappige momenten en ontspannende puzzels. Een dikke aanrader!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Enorm veel humor
  • Heerlijke interactie tussen personages
  • Vermakelijke puzzels
  • Jaren 80!

Wat is NOT

  • Gameplay is vermakelijk maar niet heel vooruitstrevend

9.0

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren