Preview: Nintendo Switch OLED hands-on

Dat was lang geleden! Een uitnodiging ontvangen om op een kantoor een nieuw product te mogen bekijken. Het gebeurde vorige week, toen ik richting Nintendo mocht afreizen om daar mijn knuisten te leggen op de nieuwe Nintendo Switch OLED. Een prachtig apparaat die zeker voor gamers on-the-road een verademing is.

Roomwit premium

Waar de Nintendo Switch OLED het meeste last van heeft zijn geruchten die naar buiten werden gebracht voordat Nintendo er zelf mee naar buiten kwam. Eén van die geruchten betrof een outstream richting de televisie in 4K. Het zou bijzonder belachelijk zijn, want de games die voor de Switch worden gebouwd ondersteunen dat helemaal niet en het is dan ook niet vreemd dat dát gerucht totale onzin bleek. Wat we wel krijgen is een zeer stijlvolle nieuwe Switch. Na het bekijken van de trailer vroeg ik me af of het dock een soort leren afwerking had gekregen. Dit is niet het geval, maar de roomwitte kleur geeft het apparaat direct een premium uiterlijk. Dat is niet alleen vanwege de kleur overigens, het dock van de oorspronkelijke Switch is nogal gammel; deze is stevig en stijlvol.

Er zijn drie ingangen aanwezig op de achterkant van het dock. Naast de USB-C-voeding en HDMI-ingang is er ruimte gemaakt voor een ethernetkabel-ingang. Een absolute verademing voor mensen die graag online potjes Splatoon 2 of Super Smash. spelen. Wederom zijn er twee USB-ingangen te vinden op de zijkant, maar dat is er wel één minder, want de USB-ingang aan de achterkant is verdwenen.

Het OLED van de Switch OLED

Dan de Switch OLED zelf, die een iets groter scherm heeft als het origineel. We gaan van 6,6 inch naar 7 inch en dat is praktisch gezien een centimeter groter. Bovendien, je verwacht het niet, is er een OLED-scherm in de machine geplaatst. Dit is direct de grootste verbetering ten opzicht van alle andere versies. Een potje Breath of the Wild laat direct zien waarom er is gekozen voor deze techniek. De kleuren spatten van het scherm af en alles lijkt ook scherper. Gras is groener, water blauwer, ook bij een potje Super Mario Odyssey. Als je de Switch vooral als handheld gebruikt, is de nieuwe OLED-versie een dikke verbetering. Ook heeft het scherm veel minder grote zwartranden, nog een reden waarom alles wat meer premium aanvoelt.

Waar de stand aan de achterkant van de Switch nogal breekbaar aanvoelde, dat is niet meer het geval. Als je de nieuwe Switch wilt neerzetten voor een potje Mario Kart, dan hoef je je geen zorgen meer te maken dat hij omvalt. De nieuwe stand is zo breed als de Switch zelf en brengt een behoorlijke weerstand met zich mee zodat hij nooit om zal vallen. De Joy-con-controllers zijn overigens identiek aan de oude, ook qua formaat, dus je kan alle Joy-cons gewoon gebruiken.

De audio is verbeterd, maar dat vind ik in een korte speelsessie moeilijk om te beoordelen en daar zullen we laten op terugkomen. Wel is het fijn dat het interne geheugen is verhoogd naar 64 GB. Voor mij persoonlijk is alleen het ontbreken van een nieuwe batterij een kleine teleurstelling. De Switch OLED gaat net zo lang mee als de nieuwste Switch-modellen (dus wel langer dan de launch-modellen).

Voorlopige conclusie

In alles voelt de Nintendo Switch OLED als een premium-versie voor met name spelers die de Switch voornamelijk als handheld gebruiken. Het scherm is daarbij het paradepaard; groter, scherper, stijlvoller. Dat het docking-systeem een metamorfose heeft ondergaan is daarbij geen overbodige luxe. Deze staat prachtig naast je televisie en voor eSporters is het een verademing dat er een LAN-aansluiting in te vinden is. De gammele stand van de eerste Switch is ook verleden tijd. De batterijduur is niet verbeterd en dat is jammer, maar verder lijkt de Nintendo Switch OLED een mooie verbetering te worden op de oudere modellen

De Nintendo Switch OLED is verkrijgbaar vanaf 8 oktober

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren