Kansspelautoriteit wint zaak tegen EA; EA in hoger beroep

Het is al jaren een doorn in het oog voor de Kansspelautoriteit, het aanbieden van lootboxes in videogames en dan met name FIFA Ultimate Team in de gelijknamige game. Twee jaar geleden besloot de organisatie al om boetes op te gaan leggen, maar dat had wat meer voeten in de aarde dan gedacht. Beslissingen werden door Electronic Arts aangevochten in de rechtbank, maar zojuist is er uitspraak gedaan in de Rechtbank in Den Haag. De rechtbank heeft geoordeeld dat EA de Wet op de Kansspelen inderdaad overtreedt. Met deze uitspraak mag de Kansspelautoriteit overgaan tot het opleggen van dwangsommen.

artikel 1, eerste lid, aanhef en onder a, van de Wet op de Kansspelen (Wok).

Dwangsombesluit en openbaarmaking van het dwangsombesluit. Eisers bieden online een kansspel (lootbox) aan dat in een behendigheidsspel is opgenomen. De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft terecht geconcludeerd dat aan de definitie van kansspel in de zin van de Wok is voldaan. Gelet op deze kwalificatie en gezien het verbod op het aanbieden van online kansspelen zonder vergunning is de Ksa bevoegd tot handhaving over te gaan. Van deze bevoegdheid is een juist gebruik gemaakt. Het dwangsombesluit is rechtmatig en evenredig. Risico op kansspelverslaving etc. De Ksa heeft het belang van openbaarmaking van het dwangsombesluit in redelijkheid zwaarder kunnen laten wegen dan het belang van eisers. De beroepen zijn ongegrond.

Direct na de uitspraak kwam de Kansspelautoriteit met een persbericht naar buiten. Zij gaan nu handhaven en hebben zowel Electronic Arts Inc. en Electronic Arts Swiss Sàrl een dwangsom opgelegd van 5 miljoen euro vanwege het overtreden van de Wet op de kansspelen met ‘Packs’ in het spel Fifa.

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft Electronic Arts Inc. en Electronic Arts Swiss Sàrl ieder een last onder dwangsom opgelegd met een maximum van 5 miljoen euro voor ieder vanwege het overtreden van de Wet op de kansspelen met ‘Packs’ in het spel Fifa. De last werd in 2019 opgelegd. De rechtbank Den Haag stelde recent de Ksa in het gelijk in deze zaak. De uitspraak is vandaag gepubliceerd.

De lasten onder dwangsom werden door de Ksa opgelegd omdat in het populaire voetbalspel Fifa illegale zogenoemde loot boxes zitten. Dat zijn een soort schatkistjes. In de loot boxes van Fifa zitten bijvoorbeeld voetbalspelers die het elftal waarmee het spel wordt gespeeld, beter kunnen maken. Er is geen invloed uit te oefenen op welke spelers er uit de loot box komen. Omdat spelers soms een hoge waarde hebben en er tevens de mogelijkheid is spelers te verhandelen, is er sprake van een overtreding van de Wet op de kansspelen. Volgens de Nederlandse wet mag een kansspel waarmee een prijs of premie te winnen is, alleen worden aangeboden als daar een vergunning voor is verleend.

Electronic Arts heeft inmiddels officieel naar buiten gebracht dat ze in hoger beroep zullen gaan. Dirk Scholing, Country Manager Benelux brengt het volgende naar buiten:

“FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.

Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken.”

Hoe dit verder gaat aflopen is nog niet bekend, maar het belooft een lang gevecht te worden. Wat denk jij van deze gang van zaken? Laat het vooral weten in de reacties.

 1.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  Loot boxes moeten uit games
  Ik zeg eigen schuld dikke bult
  Ik hoop dat zij mil boetes krijgen

 2.   
  JohnnieBoy's avatar

  @the ultimate gamer boss: Helemaal eens. Niks aan toe te voegen.

 3.   
  RLXTR's avatar

  Hier kan iedereen toch alleen maar blij mee zijn? Overpriced dlc en delen van een game achter een paywall stoppen zijn tot daar aan toe, maar als je extra geld moet uitgeven om verder te komen moet het in ieder geval duidelijk zijn wat jr precies gaat kopen. En precies bedoel ik niet ‘een verrassing’.
  Her is goed dat EA wordt aangepakt, want zolang zij ermee wegkomen blijft het gewoon een geaccepteerd verdienmodel waar ook andere ontwikkelaars zich van zullen kunnen blijven bedienen.