Hackers lekken volledige data FIFA 21 broncode na mislukte afpersing

Hacken, wie is er niet groot mee geworden. Helaas laten sommigen zich niet van hun fijnste kant zien. Eerder werd Cyberpunk 2077 ontwikkelaar CD Projekt RED al slachtoffer van een cyberaanval. Eind vorig jaar kwamen na een enorme hack ook heel veel gegevens van Capcom op straat te liggen. En ergens in juni van dit jaar hadden de digitale deugnieten het gemunt op Electronic Arts.

Tijdens de hack wisten ze een flinke lading data te stelen, inclusief een groot deel van de FIFA 21 broncode. Nu kan je met een broncode niet direct van alles uithalen, maar uiteraard was EA er alles behalve blij mee. Geheel in lijn met eerdere hacks kreeg ook Electronic Arts de keuze: flink wat geld betalen, of de gestolen data komt op straat te liggen. Overigens probeerden de hackers eerst nog om de data simpelweg te verkopen via het dark web. Voor slechts 28 miljoen dollar had je de trotse eigenaar kunnen worden. Niemand ging op dit buitenkansje in, want de meeste cybercriminelen zitten vooral te wachten op persoonsgegevens of financiële data. Daarna probeerden de hackers dus om EA zelf maar voor het blok te zetten.

EA liet zich niet kennen en weigerde mee te doen met deze afpersing. Het gevolg is dat inmiddels 751GB aan data is gepubliceerd via een obscuur ‘underground cybercrime forum‘. Via diverse torrent sites wordt de data inmiddels wereldwijd gedeeld, voor wie daar op zit te wachten.

In een interview met Motherboard vertelden de hackers wat meer over hun succesvolle operatie. Blijkbaar hadden ze via een dark web marktplaats authentication cookies gekocht voor een intern Slack-kanaal van EA. Die cookies hebben ze gebruikt om zichzelf als ingelogde medewerkers voor te doen. Vervolgens hebben ze iemand van IT support gevonden en diegene zover gekregen dat ze toegang kregen tot het interne netwerk.

Volgens EA bevat de gestolen data geen gegevens van spelers en zou de privacy van spelers totaal niet in gevaar zijn. Naast de broncode van FIFA 21 bevat de gestolen data volgens kenners ook diverse tools die de diverse server-side services van EA ondersteunen. Iets waar men allicht wat minder blij mee zal zijn, maar ook weer niet schokkend genoeg om daar miljoenen aan losgeld voor te betalen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren