Vijf manieren waarop Hyper Scape zich weet te onderscheiden

Ubisoft heeft op 11 augustus de free-to-play shooter Hyper Scape uitgebracht en met die release begeeft ook deze uitgever zich nu in het uitermate populaire genre. Met het idee van free-to-play is het alvast heel erg toegankelijk voor iedereen. Met een relatief kleine download heb je de game binnen op je pc, PlayStation 4 of Xbox One en dan kun je aan de slag. Mocht je je aan Hyper Scape willen wagen, dan zal je merken dat de game zich best wel doet onderscheiden doordat het een aantal leuke unieke features weet te bieden die het geheel zijn eigen identiteit geven. Laten we eens naar deze features gaan kijken in dit artikel.

Crown Rush

Als je denkt aan Battle Royale, dan denk je aan een groot speelveld, veel spelers en het doel om iedereen een kopje kleiner te maken zodat je de overwinning kunt claimen. In dat opzicht is Hyper Scape van soortgelijke aard, maar een interessante twist in de game is de zogeheten Crown Rush. Dat is de hoofdmoot van Hyper Scape dat je zowel solo als in een squad van drie kunt spelen. In elk geval zal de stad Neo Arcadia – waar de potjes plaatsvinden – telkens een stukje kleiner worden en dat brengt alle spelers dichterbij elkaar. Om uiteindelijk de overwinning te claimen heb je niet één, maar twee mogelijkheden.

De eerste is, zoals gebruikelijk in Battle Royale, het doden van alle tegenstanders. De andere optie is wat de twist brengt, want de laatste spelers moeten niet alleen op elkaar letten en elkaar uitschakelen, maar ook degene die de kroon in bezit heeft volgen en uitschakelen. 

Als een speler of een squad de kroon meer dan 45 seconden in eigen beheer weet te houden, dan zal de overwinning geclaimd worden. Dit voegt een extra laag aan de gameplay toe, want terwijl iedereen heftig in gevecht is, is het belangrijk om de kroondrager niet uit het oog te verliezen. Schakel je deze uit, dan zal je zelf de kroon kunnen oppakken of natuurlijk voor de kills kunnen gaan. Hoe dan ook, het levert een hectische eindstrijd op en juist door deze variaties in de aanpak om een winst te kunnen claimen, doet Hyper Scape zich in de gameplay al onderscheiden. Maar daar blijft het niet bij.

Fuseren van wapens

In elk potje Hyper Scape kun je twee wapens en twee hacks oppakken. Deze heb je nodig om de vijanden te bestoken. Normaliter zijn wapens opgedeeld in verschillende categorieën en hoe zeldzamer een wapen is, des te sterker die zal zijn. In Hyper Scape is dat niet aan de orde, hier kun je identieke wapens samenvoegen met de fuseer optie. Dit kun je tot gradatie vijf doen, maar daarvoor dien je wel meermaals dat ene wapen te vinden. Per fusie zullen de statistieken toenemen, waardoor het wapen steeds krachtiger wordt. Hierdoor heeft looten altijd zin, ook al heb je alle wapens en hacks die je hebben wilt. Want juist met krachtiger materiaal sta je beter je mannetje. Naast dat dit voor de wapens werkt, werkt dit ook bij de hacks die je her en der kan vinden.

Hacks

De hacks kun je net zoals de wapens stapelen middels de fuseerfunctie, maar ze hebben natuurlijk ook een effect op de gameplay. Zie het als een soort perks, maar waar die veelal een vrij bescheiden invloed op de gameplay hebben, zijn deze hacks min of meer van soortgelijk belang als de wapens. Als je zwaar onder vuur ligt kun je tijdelijk een schild activeren als je die hack hebt, of een muur opwerpen om vijanden te blokkeren. Een vijand op een sneaky manier uitschakelen? Zet dan een mijn in of gebruik ‘Slam’ waarmee je zeer hoog de lucht in vliegt en weer hard neerkomt. Snel ontsnappen? Dan is de hack waarmee je kunt teleporteren erg handig en als het iets te druk is, dan kun je ook een shockwave gebruiken om even wat ruimte te creëren. Met het gebruik van deze hacks worden de gevechten nog diverser en dynamischer, want je weet niet wie wat gebruikt.

Help je team als je dood bent

Dit is enkel van toepassing op de Squad variant van Hyper Scape, want als je solo speelt en je legt het loodje, dan is het klaar. Speel je met twee vrienden, dan is het na de dood zeker niet afgelopen. Je kunt dan als een geest vrij rondbewegen over de map en jezelf nuttig maken. Andere spelers zien jou namelijk niet en als je team te maken heeft met veel aanvallen, maar de vijanden verstoppen zich telkens, dan kan jij onbezorgd op onderzoek uitgaan en je team aanwijzingen geven. Hierdoor is nooit iemand écht veilig en je zult ook niet toe moeten kijken tot je weer tot leven gewekt wordt. Mocht daartoe ruimte zijn, dan dien je naar een portaal te gaan, waar je medespelers je weer kunnen activeren. De tijd daartussen is dus geen verloren tijd, want je zult altijd een bijdrage kunnen leveren en in de laatste fase kan dat zelfs weleens cruciaal zijn.

Twitch extensie

Om de interactiviteit tussen streamers en de community te verhogen, kent Hyper Scape een speciale Twitch-extensie onder de noemer ‘Crowncast’. Met deze feature kunnen de kijkers van de streamer Kudos spenderen aan allerlei digitale vieringen die ze in kunnen zetten om een actie van de speler te waarderen. Dat is waar de streamer extra van profiteert, maar andersom krijgen kijkers van de stream hier ook weer Battle Points voor terug – die nodig zijn voor de Battle Pass. Jawel, je kunt zelfs Battle Pass progressie boeken terwijl je niet eens speelt. Tegelijkertijd kunnen streamers via de extensie ook kijkers weer uitnodigen voor een potje samenspelen.

Een unieke manier van de interactie tussen speler en kijkers bevorderen die beide partijen wat oplevert, dat alles met het oog op een mooie community opbouwen. Op deze feature gaan we binnenkort trouwens nog wat dieper in, want het heeft meer om handen dan zo kort even beschreven.

Zo, daar heb je het. Vijf manieren waarop Hyper Scape zich doet onderscheiden. Ubisoft waagt zich ook in het Battle Royale genre en doet dat met een shooter die vermakelijk is, genoeg unieke features te bieden heeft en die ook nog eens een rijke toekomst kent. De Franse uitgever werkt in seizoenen met deze titel en per seizoen zal er nieuwe content naar de gratis game komen. Hyper Scape zelf eens uitproberen? Je kan de game op Uplay, in de PlayStation Store en op de Xbox Marketplace vinden en direct downloaden.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren