Analist denkt dat PlayStation 5 de strijd gaat winnen

Het analyseren is begonnen! Nu we de PlayStation 5 en Xbox Series X hebben gezien, kunnen de analisten aan de slag en vergelijkingen gaan trekken. Volgens Piers Harding-Roll, werkzaam bij Ampere Analysis, zal de consolemarkt een belangrijke markt blijven, mede dankzij de grote sprong in technologie die gemaakt zal worden.

Toch blijft de markt wel langzaam krimpen, zoals ook te zien is als we de geschiedenis bekijken. Ten tijden van de Xbox/PS2 werden in totaal 179 miljoen spelcomputers verkocht, een generatie later (X360 / PS3) was dat 171 miljoen en deze generatie staan we op 157 miljoen verkochte PS4- en Xbox One-consoles. Zijn uitleg:

“While the market is still substantial and likely to be consistently large at least during the next console life cycle, what has been proven over the last decade is that even with significant resources ploughed into growing adoption on a global basis, including more serious entry into a series of additional territories, substantial hardware unit sales growth for Sony and Microsoft combined has not materialised.”

De daling is misschien nog wel serieuzer dan bovenstaande getallen ons vertellen. Momenteel zijn er namelijk veel meer landen waar de consoles verkocht worden. De potentiële markt is dus groter, maar het aantal verkochte consoles is kleiner.

De beste man weet trouwens ook te “voorspellen” dat de PlayStation 5 het gevecht gaat winnen. In het begin zullen de verkoopcijfers gelijk liggen, maar daarna zal Sony uitlopen. Hij schat dat de PlayStation 5 66 miljoen keer over de toonbank zal vliegen en de Xbox Series X 37 miljoen. Zeer specifiek right?

Hoe het ook zij, het worden weer spannende tijden in de game-industrie!

 1.   
  mmx's avatar

  Ja daar ben ik het wel mee eens.Maar ik vind het geen race als je een goed apparaat levert verkoopt het.En ieder geeft er zijn eigen mening over toch.Ik kocht ze consoles gewoon allebei maar deze keer hou ik het alleen bij de PS5.

 2.   
  TylerDurden8's avatar

  Wat een genius natuurlijk gaat de PS5 winnen. waarom? Nou zij zijn de enige met echte exclusives (xbox deelt met pc).

  ik zou niet weten waarom mensen die nu playstation spelen zouden overstappen naar de xbox. behalve dan dat de PS5 zo ontiegelijk lelijk is en er uit ziet als een zeepdispenser uit een openbaar toilet.

 3.   
  DeAdSeYe's avatar

  Waar houden we ons mee bezig? Wat interesseert het eigenlijk? Dat ze tijd en energie in allerlei andere zaken steken dan een oneindig console “war” te verheerlijken.

  @TylerDurden8,

  Ik vind het juist fijn dat Microsoft alle exclusive games ook op de PC uit brengen. Op die manier hoef ik niet te investeren in de nieuwe Xbox. Dikke pluim voor Microsoft!

  Voor mij komt de nieuwe generatie alsnde RTX 3000 serie’s op de markt komen. Al dat gedoe wie telkens beter is, begint nu echt nergens op te slaan.

  Voorgaande generaties heb ik altijd beide consoles gehad. Het interesseerde me niet welke console nou meer verkocht of niet, als ik maar plezier had.

  Waar houden we ons toch mee bezig. Hopelijk brengt Sony ook alle exclusieve games op de PC uit. Dan hoef ik ook niet meer tr investeren in een nieuwe Playststion.

 4.   
  tijn80's avatar

  Boeiend… Kies de console/PC die je het meeste aantrekt (of niet). Waarschijnlijk ga ik voor de PS5. Al zal het niet vanwege het uiterlijk of de grootte zijn… (does it come in black? 😉 )

 5.   
  toqeer's avatar

  Wil hem ook halen zo vet

 6.   
  Jigneo's avatar

  @DeAdSeYe:

  dit dus… ieder zijn eigen voorkeur en ga je eigen mening niet bij een ander doorduwen. Beide consoles hebben zo hun voor- & nadelen.

  als we naar een andere analist gaan luisteren zegt hij misschien dat het juist andersom zal zijn.

  Misschien een idee dat nieuwssites dit soort “nieuws” niet verder verspreiden om de zogenaamde “console-wars” te beëindigen?

 7.   
  Rolf31's avatar

  @TylerDurden8: Zeepdispenser whahahahaha LOL

 8.   
  Rolf31's avatar

  Effe sommetje; 103 miljoen voor PS5/XBox. Uitgaande van 150miljoen, dan is 47 miljoen voor Nintendo en PC?

  Ik ga voor de PS5 puur omdat ik al 14 jaar playstation heb. Gewoonte en zo.

 9.   
  mmx's avatar

  @Jigneo: inderdaad console wars zijn onnodig.

 10.   
  OnOwned's avatar

  @Jigneo: Er staat wel wat meer interessante data in dit nieuwtje dan alleen “PlayStation gaat winnen”. Dus is wel te rechtvaardigen dat dit stuk wordt geschreven. Ook blijft het een concurrentiestrijd en daar mag best wel een beetje venijn inzitten tussen de twee partijen. Dit soort voorspellingen zijn daar gewoon onderdeel van en daarmee dus ook nieuwswaardig.

 11.   
  OnOwned's avatar

  @Rolf31: @Rolf31: Het gaat volgens mij puur om consoles, dus de rest is voor Nintendo denk ik dan, misschien Stadia (als dat al niet dood is). PC lijkt me moeilijk bij te houden aangezien iedereen wel zo’n ding in huis heeft en lang niet iedereen heeft die in huis voor gaming.

  Ook gaan we er voor het gemak van uit dat de consolemarkt blijft krimpen de komende jaren, maar misschien dat de markt weer terug veert. Das allemaal speculatie uiteraard en moeilijk te voorspellen.

 12.   
  Sa.'s avatar

  @Jigneo: Zo’n analist doet dit natuurlijk niet om de ‘console-wars’ aan te wakkeren. Het zijn marktanalyses zoals die door velen gedaan worden. Beide bedrijven zijn beursgenoteerd, dus dit soort analyses zijn een gegeven.

  On topic: Het is logisch dat de consolemarkt krimpt, want consoles worden steeds meer hardcore. Wat ik bedoel te zeggen: het aantal apparaten waar op gegamed kan worden, groeit elk jaar weer. Tablets, smartphones, smart TV’s, ze worden elk jaar weer krachtiger en kunnen meer games aan. De behoefte van een niet-hardcore-gamer om een console te halen wordt dus steeds kleiner, immers, Fortnite draait ook op je telefoon.

  Dit gebeurt als sinds de eerste iPod Touch, jonge kinderen speelde hun games daarop, omdat hun ouders liever een iPod touch van 200 euro kochten, dan een spelcomputer die het dubbele kost. Plus: je bent als ouder je TV niet kwijt, jeej!

  Nu stijgt de gemiddelde leeftijd van gamers wel, dus het zijn niet alleen jonge gamers.

  Deze verschuiving van ‘console is een must’ naar ‘console is voor de die-hards’, zie je ook terug in zowel de aanpak van Sony als Microsoft. Sony blijft pushen op SP-ervaringen met prachtige graphics, en designed hun consoles op een manier dat elke boomer denkt: Ah! een nieuwe Nintendo!

  Microsoft heeft een andere (in mijn optiek verschrikkelijk slechte) aanpak: de consoles worden steeds meer die-hard, dus wij moeten er alles aan doen dat Die-Hards op onze console willen spelen. Met nadruk op ‘onze console’, want over games hebben ze het weinig. Het gaat alleen maar over specs en compatibiliteit met de PC. MS moet gaan leren dat PC-gaming en console-gaming twee andere sporten zijn.