Project Scarlett onthuld; dit is Xbox Series X

Die zagen we niet aankomen, zo net na de moeilijke praat van Phil Spencer over de naam van de nieuwe Xbox. Maar toch, plots: de nieuwe generatie Xbox-consoles werd op The Game Awards 2019 uit de doeken gedaan. Maak kennis met de Xbox Series X.

 

De Xbox Series X, dus…

Onder het credo “Power Your Dreams” werd de nieuwe hardware onthuld door een uiterst inspirerende trailer en niemand minder dan Phil Spencer hemzelf, die kortstondig het podium van het jaarlijkse prijzengala betrad.

De strakke 4K-trailer toont conceptuele beelden van onder meer Halo, een nieuwe Forza-titel en een niet nader te noemen voetbalspel. Stuk voor stuk bijzaak-beeldmateriaal uiteraard; het is duidelijk dat Xbox hier vooral het nieuwe ontwerp én de uiteindelijke naam de wereld in wil slingeren.

De releasedatum van de Xbox Series X staat nog altijd vaagjes op de kerstperiode van 2020 (gelijktijdig met Halo: Infinite), maar het apparaat zelf voelt met deze onthulling toch al een aardig stuk dichterbij dan het tijdens E3 2019 deed.

Op en top “torentje”

Zo zien we bijvoorbeeld dat de controller fysiek nauwelijks is aangepast tot de (toch erg geliefde) gamepad van de Xbox One — afgezien van een meer gedefinieerde D-pad en een nieuwe Share-knop.

Ook ziet het ernaar uit dat het apparaat zelf wél een wat aparte vorm heeft gekregen; in tegenstelling tot de gebruikelijke settopbox-vorm, is de Xbox Series X meer een soort stevig “torentje” van hardware. Onduidelijk is of de console daarmee een soort “schoorsteeneffect” toe wil passen om het apparaat beter te kunnen koelen.

Saillant detail: de hier getoonde Xbox Series X lijkt wél te beschikken over een optische schijflezer. Hoewel de Xbox One S All Digital sommigen deed vermoeden dat het groene kamp disks volledig in de ban wilde doen, lijkt Xbox ook in de volgende generatie nog altijd fysieke waar te slikken.

De hardste waar

Over de preciezere, technische specificaties werd wederom weinig kruit verschoten, jammer genoeg. Daarvoor moeten we nog steeds beroepen op enkele hardnekkige geruchten, die veelal stellen dat zowel de Xbox Series X als PlayStation 5 “immens krachtig” zijn, maar dat ze uiteindelijk niet enorm veel in prestaties zouden verschillen.

Kort door de bocht zou de rekenkracht van de Xbox Series X tweemaal zo groot zijn als die van de Xbox One X: ergens rond de 12 TFLOPS. De CPU wordt, zoals eerder al bekend was, een uniek Zen 2-model van fabrikant AMD.

De belofte geldt dat de Xbox Series X met diens rekenkracht onder meer ray-tracing zal kunnen ondersteunen, maar ook dat het apparaat (uiteindelijk) 8K-resoluties en framerates van 120 Hertz uit moet spuwen.

Qua laadtijden heeft “de X” het ook makkelijker als zijn voorgangers. Met beschikking tot een eigen NVMe SSD moeten games vele malen sneller geladen worden, al blijft de grootte en topsnelheid van die digitale schijf nog altijd onbekend.

Het aanbod in games en diensten?

Aansluitend op de onthulling van de Xbox Series X-generatie zelf, werd meteen een nieuwe game voor de console onthuld; Senua’s Saga: Hellblade II. Het betreft hier een vervolg op het bejubelde Hellblade: Senua’s Sacrifice van Ninja Theory, welke sinds vorig jaar een first-party Xbox Game Studio is. De thematische beelden rondom Senua’s nieuwe avontuur werden getoond met “enkel in-engine beelden” voor de Xbox Series X.

Daarnaast geldt nog altijd de backwards compatible belofte van Phil Spencer en compagnie. De Xbox Series X zou bij launch álle Xbox One-titels af moeten kunnen spelen, waaronder ook de reeds overgehevelde titels van Xbox 360 én originele Xbox. Daarnaast wordt verwacht dat ook het gros van de Xbox One-accessoires (waaronder controllers) moet werken op de nieuwere hardware.

Ook het gevierde Xbox Game Pass-abonnement blijft een speerpunt voor Xbox. Gamers die zich aangesloten hebben bij Xbox’ spellenservice krijgen vrijblijvend toegang tot een voortdurend groeiende catalogus aan games tegen maandelijkse kosten (à 9,99 euro), klaarblijkelijk óók op Xbox Series X. Games van Xbox’ first-party ontwikkelstudio’s zelf worden daarin tegenwoordig steevast “gratis” speelbaar gemaakt op de release-dag.

Wat nu?

De komende tijd ben je op Gamersnet van harte welkom om, samen met ons, het laatste nieuws over de Xbox Series X in de gaten te houden én alle nieuwe details te bespreken. In ieder geval tot het apparaat verschijnt, ergens eind volgend jaar.

Schroom vooral niet je mening met ons te delen over de vorm, de naam of de complete onthulling van Xbox’ nieuwe generatie!

 1.   
  Heccer's avatar

  Wat een podium nemen ze voor hun nieuwe console !!
  Tussen de reclame van the game awards. En ze zijn bezig met games.
  Dit zegt genoeg over de weg die hun bewandelen het is een tussendoortje echt een gemiste kans. En die zooi gamepass games word ik net blij van.
  De weg van M$ snap ik want ja ze moeten toch wat maar dat mijn gamer hart hier van gaat kloppen. Nee. Hij slaat eerder over van WTF. Wat een podium voor hun nieuwe console 7 Min end next.

 2.   
  ChielB's avatar

  Grote voordeel van nu al een stuk rondom de hardware onthullen, is dat je in 2020 meer ruimte kunt pakken om puur op games te focussen. Let’s hope so…

 3.   
  Anoniem-1004434740's avatar

  hyped

 4.   
  Sa.'s avatar

  Heeft wat weg van de Homepod van Apple, zeker dat lampje bovenin.

  Ik vind het lastig te zeggen, de console heeft nu best wat weg van een desktop PC, een kleine variant wel te verstaan. Het nadeel van dit design lijkt me toch dat het lastig onder je TV past, of zou je em ook op z’n zij kunnen leggen? Desalniettemin vind ik het er wel f*cking vet uit zien!

 5.   
  Anoniem-1356179325's avatar

  Fysieke media zullen nog even niet weggaan, de retailers die de consoles en games verkopen vinden dit niet fijn. Dit is de reden dat digitale downloads van nieuwe games ook vaak duurder zijn.

 6.   
  Anoniem-2035876706's avatar

  @Heccer: Ik heb dit inmiddels zes keer gelezen, en snap nou niet echt wat je zegt. Eerst lijk je enthousiast, dan toch weer niet, dan lijkt het weer van wel en eind je met een “nieuwe console 7 Min end next.”

  Maar goed, ik vind het een zeer stijlvolle doos. Iets dat je naast je Alexa. Ongetwijfeld is hij ook gewoon neer te leggen, want het zou dom zijn dat niet te doen. Ik weet overigens niet of dit de echte controller zal worden. Kan zomaar zijn dat ze deze erbij hebben gelegd voor het plaatje. Het lijkt op de elite controller d-pad, dus misschien doen ze die er wel bij. Ik kijk er wel naar uit.

 7.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Jullie zijn allemaal in de maling genomen. Dit is slechts de power brick van de console die ze nog moeten aankondigen

 8.   
  Heccer's avatar

  @Anoniem-2035876706: ja zolang duurde het 7 a 8 min hun introductie van nieuwe console vond het gewoon jammer dat er geen podium is gemaakt voor hun nieuwe console met 5 nieuwe games een echte top launch dat hoopte ik.

 9.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Ben heel benieuwd wanneer ze de Kinect Series X uit de doeken gaan doen…

 10.   
  SaiyanMaster's avatar

  @Anoniem-2035876706:

  Sorry om te lezen dat je er na 6x lezen niks van snapt

 11.   
  BozeBever's avatar

  Ik heb de ontwerpkeuzes van Microsoft altijd wel begrepen. Ik vind het strak, modern en het past prima binnen het ecosysteem. Maar waarom weer zo een verschrikkelijke naam.

  De Xbox One was al verschrikkelijk, zeker toen de letters erbij kwamen met als kotspunt de ‘Xbox One S All-Digital Edition’.
  Nu komen ze met Xbox Series X, wat mijn puberale mind al moeilijk trekt door het vol en vloeiend uit te spreken. Xbox SerieSex, voor al uw Netflix and Chill. Deze gaat er uiteraard ook weer in een redesign komen en met snellere hardware. Komt er dan weer een S achter? Of lite? Of remastered?

  Xbox 2020 was al een betere naam geweest dan dit.

 12.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BozeBever: De naam is hoogstwaarschijnlijk bedoeld om de Xbox-franchise meer in lijn te brengen met, zeg, Apple’s iPhone.

  De bedoeling zou dan zijn om het apparaat in de volksmond gewoon “de Xbox” te noemen (net als “een iPhone”), met de Series-toevoeging puur om verder te duiden welk model je precies bedoelt.

  De Series X moet dan het vlaggenschip voorstellen, de vermoedelijke Series S of Z (Project Lockhart en Project Anaconda) zijn daar dan alternatieve variaties van; misschien een Slim-versie zonder schijflezer en een basale stream-box, bijvoorbeeld. Allemaal “de Xbox” van nu, met ietwat andere capaciteiten.

  Ik hoop dat ik in de juiste richting denk, want om telkens over de “Xbox Series X” te praten zoals we nu “Xbox One” zeggen? Nee, die zie ik ook niet zitten.