Review: Persona 5 Royal

Drie jaar geleden begon ik mijn review van Persona 5 met de uitspraak dat het mijn GOTY van 2017 was. Ook al was het toen pas april, ik wist dat de game voor mij bijna niet te overtreffen was. En dat in een jaar waarin Nier Automata ook uit kwam, een game die elk ander jaar makkelijk de kroon had kunnen pakken. Met Persona 5 Royal lijkt dat stukje geschiedenis zich opnieuw te herhalen! Wordt ook Persona 5 Royal dit jaar mijn GOTY?

Totaal Royaal

Allereerst maar bij de basis beginnen, want wat is nou het verschil tussen de vanille-versie van Persona 5 en deze release? In essentie is het gewoon hetzelfde spel dat dus in 2017 uit kwam maar met veel extra content. Je volgt hetzelfde verhaal. In Royal zijn er spelelementen op de schop gegaan en waardoor veel mechanieken een betere quality-of-life hebben. Een puntje van kritiek in mijn review van Persona 5 was bijvoorbeeld de vrijheid die je als speler hebt om in de avonduren dingen te ondernemen. Morgana is dan ook een meme onder fans met zijn eeuwige kattengejank over je bedtijd. In Royal houdt hij zich gelukkig veel meer gedeisd. Je hebt veel meer vrijheid om bijvoorbeeld in de avond te werken aan je relaties of te studeren.

Die extra tijd kun je dan ook goed gebruiken. Er zijn namelijk nieuwe Confidants, zoals ze in het spel genoemd worden, om mee op te trekken. Door tijd met ze door te brengen krijg je een betere band en ontgrendel je nieuwe vaardigheden. Een voorbeeldje hiervan is bijvoorbeeld Hifumi, een chick waarvan je strategische moves leert zoals het wisselen van teamleden tijdens een gevecht. Dat was in Persona 5 al zo, maar in Royal zijn ze toch net wat meer gestroomlijnd. Teamleden hebben bijvoorbeeld al direct toegang tot de Baton Pass skill. Voorheen moest je die dus vrijspelen.

Ook tijdens gevechten zijn er een aantal verschillen. Waar je voorheen tijdens een tripje naar Mementos of een Palace het moest doen met één magazijn kogels worden deze in Royal na elk gevecht volledig aangevuld. Je kunt dus blijven schieten wat je wilt. Gaandeweg ontgrendel je ook de Showtime aanval. Dit is een korte cinematische aanval tussen een paar teamleden waarmee je dus veel schade aan kunt richten. Deze over-de-top aanvallen kun je niet zomaar gebruiken. Er zitten voorwaarden aan vast zoals het hebben van weinig hitpoints en ze komen maar willekeurig voor.

Voor de belangrijke baasgevechten is ook nieuw materiaal uit de kast gehaald. Elk gevecht tegen zo’n baas is namelijk ietsje op de schop gegaan. Er zijn meer mechanieken aan toegevoegd waardoor het uiteindelijk meer uitdagende gevechten zijn. Je moet nu dus meer nadenken tijdens deze gevechten omdat niet altijd direct duidelijk wat de meest efficiënte koers is.

Hey, Jose!

Tot dusver heb ik eigenlijk alleen nog maar kleine veranderingen beschreven. Hoewel er nog wel meer in zitten, zoals bijvoorbeeld het Fusion alarm, schakel ik liever over naar waar het hem om te doen is. Royal heeft namelijk nog meer in huis. Een toffe nieuwe toevoeging is namelijk dat je uitdagingen aan kunt gaan in de Velvet Room. Je kunt daar nu speciale gevechten voltooien en prijzen winnen. Per uitdaging krijg je doelstellingen die je score verhoogt en je betere loot geven. Naar mate je sterker wordt krijg je ook meer uitdagingen en wie weet kom je een aantal oude bekenden tegen.

Aan de kerkers in het spel is ook een verandering toegebracht. Je kunt nu binnen een Palace optionele voorwerpen vinden die Will Seeds heten. Bij het vinden van alle Will Seeds in een kerker voegen ze samen tot één. Je kunt deze vervolgens inleveren bij een nieuw personage, Jose, een jolige knaap die er met alle liefde goede uitrusting van maakt. Het kleine ventje is een nieuwe toevoeging aan het gigantische labyrint Mementos. Hij is op zoek naar speciale bloemen die je in Mementos kunt vinden. Als je er genoeg hebt gescoord kun je bij hem terecht om wat handige hulpmiddelen op de kop te tikken. Ook geeft hij je een spaarkaart waarop je stempels kunt verzamelen. Die kun je vervolgens weer bij hem gebruiken om een permanente bonus binnen Mementos af te dwingen. Meer ervaringspunten, geld of hulpmiddelen? Het kan allemaal.

Jose is ook nog op een andere plek te vinden. Je kunt hem ook tegen komen in de Thieves Den. Dat is een plek waar je rustig kunt chillen en kunt genieten van de muziek uit het spel, filmpjes kunt kijken of een kaartspelletje genaamd Tycoon kunt spelen. Door Tycoon te spelen kun je munten verzamelen die je kunt gebruiken om je Thieves Den te pimpen. Tijd spenderen in de Thieves Den vordert het verhaal niet dus je kunt hier zo lang doorbrengen als je wilt, wanneer je wilt. Dit is allemaal puur voor de leuk, maar een mooie afleiding als je even geen zin hebt in het verhaal.

Jokertje heeft nu ook meer plekken om de tijd te doden. Tokio is een grote stad met veel leuke buurten. Kichijoji is een nieuw gebied waar je op eigen gemak kunt chillen in een tempel, lekker kunt shoppen of een potje gaat darten of biljarten. Vooral het darten, wat daadwerkelijk een minigame is, is zeker een aanrader. Wij Nederlanders hebben wat dat betreft natuurlijk een streepje voor. Kom op, maak Barney trots!

Beetje beter dan volmaakt

Eerder schreef ik dat Persona 5 Royal in essentie nog gewoon hetzelfde spel is. Hoewel dat klopt wil ik hier toch een nuance op aanbrengen. Leg ze naast elkaar en je ziet dat Royal in bijna elk opzicht superieur is. Bijna elk opzicht. Ik kan mij verwijderen van mijn voorkeur voor de titelsong van zijn voorganger. Waar ik mij niet van kan verwijderen is dat ze het mysterie rondom sommige personages iets hebben afgezwakt. Het plot en de twists lijden daar lichtelijk door. Omdat het hier dus om dikke spoilers gaat schrijf ik daar verder niets over, maar daarin moet ik Persona 5 de voorkeur geven.

De muziek is wederom spectaculair. Vrijwel de hele soundtrack van Persona 5 is terug met liedjes van oudere spellen als downloadbare content. In Royal zijn er ook wat tracks toegevoegd. Je hebt bijvoorbeeld de titelsong die tijdens het openingsfilmpje speelt en een nieuwe song tijdens gevechten. Mocht je het oude strijdlied al missen, niet getreurd. Hij zit er gewoon nog in en wisselt soms het nieuwe liedje af.

Atlus is voor Persona 5 Royal ook zo vrij geweest om alle downloadbare content voor Persona 5 gratis beschikbaar te stellen. Door middel van een Legacy pack kun je gigantisch veel kostuums, muziek en zelfs Persona gratis in gebruik nemen.

Conclusie

Dat Persona 5 een nieuwe editie heeft gekregen is helemaal in lijn met bijvoorbeeld Persona 3 FES of Persona 4 Golden. Elke keer bleek de heruitgave een betere game te zijn dan zijn voorganger. Bij Persona 5 Royal is dat niet anders. Kritiekpunten die het origineel had zijn aangepakt en de extra content maakt het zeker weten de moeite waard. Als er iets aan te merken is op dit spel dan is het de lengte. Die blijft simpelweg niet voor iedereen. Persona 5 was al een geweldige game. Royal is fenomenaal.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Meer content
  • Eerdere kritiekpunten aangepakt
  • Aantal spelelementen zijn beter gestroomlijnd
  • Goede punten van voorganger blijven overeind

Wat is NOT

  • Lange game kan voor sommigen nog steeds een struikelblok zijn

10.0

  1.   
    DB Ries's avatar

    Een 10. Over deze game ga ik wat meer lezen want een 10 maakt me wel heel nieuwsgierig.