Review: Turtle Beach Elite Atlas Aero headset

Bijzonder blij verrast waren we toen de postbode voor de deur stond met de Turtle Beach Elite Aero Atlas! We spreken hier namelijk over het paradepaardje van de audio-gigant en voor een goede draadloze headset zijn we natuurlijk altijd te porren. Het strakke en stevige design, de audiokwaliteit en pasvorm van van goede kwaliteit, al kan de software nog wel wat aanpassingen gebruiken. Wij doken in de wereld van de Elite Aero Atlas.

De software

Bij het open maken van de verpakking weet je direct dat je met een premium headset te maken hebt. Het apparaat is stevig, aan de zware kant en afgewerkt met een metalen beugel. Het lijkt niet stuk te krijgen en ook de pasvorm is prima in orde. Hoewel hij wel aan de grote kant is (daar moet je van houden), zit het allemaal als gegoten. De 50 mm speakers worden beschermd door oorschelpen van foam en het is erg comfortabel. Het is ook erg handig dat je de headset kunt opvouwen, zodat je het gemakkelijk kunt meenemen. Toch zal je dit niet zo vaak doen, want deze headset is voornamelijk gemaakt voor de pc-gamer. Op pc komen de meeste features het beste tot zijn recht.

Turtle Beach heeft namelijk zijn eigen software, waarmee je de audio tot in de fijnste details kunt aanpassen. Daarbij moet wel direct gezegd worden dat Turtle Beach duidelijk geen software-ontwikkelaar is, want Turtle Beach Control Studio navigeert als een natte krant. En dan heb ik het voornamelijk over de toegankelijkheid van het programma. Het is onduidelijk waar de verschillende features te vinden zijn en de leercurve is enorm stijl te noemen.

Als je het programma eenmaal een beetje onder de knie hebt, dan is er wel bijzonder veel uit te halen. Turle Beach weet surround sound uit de Aero Elite te toveren middels software en dit is behoorlijk indrukwekkend. Zelfs muziek kun je voller en beter laten klinken en hoewel de bas niet de diepste op de markt is, is deze draadloze headset van hoge kwaliteit. Zoals bij iedere draadloze headset is er wel een klein ruisje te horen als je geen geluid aan hebt staan, maar dit is verwaarloosbaar.

Horen als DareDevil?

Andere functies vanuit de software hebben soms wat domme benamingen als Super Human Hearing (bestaat niet) of Waves Nx 3D Audio (zeg gewoon surround sound, dan snapt iedereen het), de mate van aanpasbaarheid is groot. Middels een digitale equalizer kun je op audiogolf-niveau aanpassingen doen en dat geldt niet alleen voor de inkomende audio, maar ook voor de uitgaande.

De bijgeleverde microfoon weet namelijk indruk te maken en deactiveert zichzelf als je geen geluid maakt. Dit dien je wel handmatig in te stellen, want in de fabrieksinstellingen zal hij wat meer van de achtergrond mee pakken. Maar zoals gezegd, de software laat je alles tot in de kleinste details aanpassen en dat is ook met de uitgaande audio een dikke pré. Toch spreken we hier wel over een ingebouwde microfoon op een headset en de kwaliteit is dus niet als een condensatormicrofoon, maar voor gaming is het prima in orde.

Ook analoog

Wat ik nog even wil benoemen is het feit dat de sneltoetsen op de koptelefoon zelf enorm prettig gepositioneerd zijn. Volumeknoppen voor zowel de microfoon als de audio zijn direct voelbaar en de mute-knop is een grote knop op een net zo handige positie.

Tot slotte wil ik het nog hebben over de functies op andere plekken dan de pc, want hoewel Turtle Beach zelf duidelijk communiceert dat dit een pc-headset is, kun je hem ook op andere apparaten gebruiken. Dan heb je niet de software en opties, maar via een meegeleverde 3.5mm jack-kabel kun je de Atlas Aero ook aansluiten op je console of smartphone. Een fijne extra optie, zeker ook voor onze analoge Gamersnet Podcast. Dankzij de minijack kunnen we de headset gewoon inprikken in ons mengpaneel en dat is fijn.

Conclusie

De Turtle Beach Elite Aero Atlas is een prima draadloze headset voor bijna elke pc-gamer. Hoewel de software niet heel erg gemakkelijk te bedienen is, zijn de opties legio en kun je je headset precies naar je eigen voorkeuren instellen. Hoewel sommige termen een hoog marketing-boardroom-gehalte hebben, zijn de functies achter die “hippe woorden” wel nuttig en bieden ze zeker toegevoegde waarde.

De headset is bijzonder stevig, heeft een strak design en hoewel hij voor sommigen wat groot zal zijn, is het voor mij persoonlijk een prima formaat. Qua audio is er weinig te klagen en ook de microfoon doet zijn werk prima. Daarnaast is het fijn dat Turtle Beach ook de optie geeft om de headset te gebruiken middels 3.5mm bekabeling. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen op pc kunt genieten van dit stukje tech, maar ook met de console of smartphone prima uit de voeten kunt.

De Turtle Beach Elite Atlas Aero heeft een adviesprijs van rond de 150,-

 1.   
  CHILLOZZ's avatar

  Ik ben nooit zo fan van dat opvouw gebeuren. Maar dat heeft zowat elke headset tegenwoordig.

  Vooral als dan de scharnierpunten van plastic zijn….. Dan laat ik m graag liggen.
  En mijn voorkeur heeft ook stoffen oorkappen Leer of nepleer krijg je zo snel zweet oortjes van XD hahaha

  Ben nu aardig content met mijn steelseries arctis 7 [de gewone versie dan]
  Weet iemand of je die trouwens ook naderhand kunt upgrade naar de pro ?
  Dus of die base station van de pro ook werkt als je de gewone arctis 7 hebt.

 2.   
  darroox's avatar

  Is het een idee om dagelijks of om de 2 dagen het game nieuws kort in podcast te verwerken, dat scheelt veel typen, plus is persoonlijker en je kan kort een mening of punt maken., Voor de mensen met spotify of soundcloud kunnen dat dan per dag of 2 dagen beluisteren in de trein of in pauze. Dat is minder bewerkelijk dan video zoals gamekings en is nog nieuw in game en hardware wereld.