Review: Sims 4: Studentenleven

Echt een grote verrassing was de komst van de Sims 4: Studentenleven niet te noemen. Zowel bekende als onbekende Simmers hadden het al maanden over niks anders dan de nieuwe Universiteits-uitbreiding. Kijkend naar het verleden, Sims 2 en Sims 3, is het ook niet echt onverwacht aangezien EA graag ideeën voor uitbreidingen recyclet. Maar toch was de vreugde bij veel fans groot toen de Microsoft Store per ongeluk deze nieuwe, langverwachte uitbreiding online had gezet. Enkele uren later besloot EA zelf ook maar wereldkundig te maken dat de Sims straks naar de collegebankjes terug kunnen. Everyone: ACT SURPRISED!

De Sims 2: Studentenleven en de Sims 3: Studententijd heb ik geweldig gevonden. Ik heb dan ook ontzettend uitgekeken naar deze uitbreiding maar tegelijkertijd was ik vrij sceptisch. Ik groom mijn Sims zo erg dat mijn kinderen die tieners worden minstens één vaardigheid al compleet onder de knie hebben. Daarom vroeg ik me af hoeveel een universitaire opleiding nog kan bijdragen aan hun succes, aangezien deze Sims vaak tijdens hun jongvolwassen leven al de gehele carrièreladder zijn opgeklommen.

Inschrijven en beurzen

Het gehele systeem is vrij Amerikaans ingesteld en dus voor de reguliere Hollander wat onduidelijk in het begin. Het is de bedoeling dat je je Sims via de telefoon of computer inschrijft op de universiteiten. Dit kost je 75 Simdollars. Tegelijkertijd kan je meteen wat beurzen aanvragen om wat financiële ondersteuning te krijgen. Zo is er een beurs voor arme Sims, maar ook voor inwoners van bepaalde buurten of Sims die een bepaalde vaardigheid goed onder de knie hebben. Of je geaccepteerd wordt door één of misschien wel beide universiteiten en of je er een beurs voor ontvangt weet je pas na ongeveer twee dagen wachten.

Ik heb twee Simmetjes naar de uni gestuurd: Mijn succesvolle sterren-Sim en een Sim zonder vaardigheden, op drie puntjes charisma na. Verrassend genoeg werden beide Sims meteen geaccepteerd door beide universiteiten. En dan moeten er keuzes gemaakt worden. Wát ga je studeren? En waar?

Britechester VS Foxbury

Deze uitbreiding beschikt over één nieuwe buurt: Britechester. In deze buurt zijn zowel de universiteit van Britechester als het Foxbury Instituut gevestigd. Links van de wereld ligt het hippe, moderne Foxbury Instituut en rechts is het gedateerde en klassieke Britechester te vinden. In het midden liggen wat huizen en openbare plekken zoals een bar waar je Simmetjes naar toe kunnen als ze het echt even niet meer zien zitten.

Mijn sterren-Sim ging computerwetenschappen studeren aan de universiteit van Britechester. Op een nieuw soort computer kan er meer opgezocht worden over de geschiedenis van deze eeuwenoude school. Deze uni kenmerkt zich door de kasteel-achtige gebouwen en de geesten die af en toe random over de straat zweven. Klassiek en een beetje Brits. In ieder geval wordt er op een goede manier een bepaalde sfeer neergezet.

Mijn not-so-special Sim ging psychologie studeren aan het Foxbury Instituut. Een complete 180 van de eerstgenoemde school. De campus kenmerkt zich door moderne gebouwen, rondlopende robots en enorm veel trappen. Die de pas toegevoegde fiets in het spel niet zo kan waarderen.

Geen KOELKAST?????

Je hebt een graad uitgekozen en een universiteit. Vervolgens moet je kiezen waar je gaat wonen: In een groot studentenhuis, een kleinschaliger studentenhuis of wil je zelfstandig en niet op de campus wonen? Belangrijk is om je reistijd naar de collegezaal hierbij in gedachte te houden. Vooral mijn sterren-Sim was namelijk, ook met fiets, ALTIJD te laat voor colleges omdat het lopen of fietsen naar de zaal vrij lang kan duren. Ook toen hij off-campus woonde was reistijd een drama. Als je niet op de campus woont gaat je Sim namelijk niet meer automatisch naar zijn lessen. Geen aanrader dus.

In het studentenhuis op Britechester kreeg ik een grote schok. Ik ben gewend zelfstandige Sims te maken die wel een redelijk maaltje kunnen koken. Het ontbreken van een fornuis was dus al een beetje vervelend, maar toen ik nergens in het enorme studentenhuis een koelkast kon vinden begon de paniek toch een beetje toe te slaan. Bouwen en kopen is namelijk ook niet beschikbaar in de studentenhuizen, dus hoe moet ik eten? Je hebt drie opties om aan je voedsel te komen: De goedkoopste manier is om je te laten voeden door het cafetaria op de campus. Dit is gratis, maar de grote hoeveelheid reizen (en dus laadschermen) is hinderlijk. De tweede manier is het gaan naar de kiosks op de campus en een mini-koelkast te kopen. Magnetron is optioneel, maar wel fijn voor het studentengevoel. De derde optie die je hebt is wachten tot je huisgenootjes of hun maatjes voedsel meebrengen. Er zijn namelijk altijd food fairies aanwezig: Sims die ongevraagd hele plateaus met kreeft of kip meenemen. De echte helden in het spel.

Twaalf vakken

Je Sim heeft twaalf vakken nodig om af te studeren. Per semester kunnen er vier vakken worden gekozen. Eén semester duurt een week, dus als je alles snel achter de rug wilt hebben kun je in drie weken, 21 dagen, klaar zijn. Als je ook nog wat gezelligheid en avontuur wilt beleven op de campus naast het krijgen van een goed cijfer is vier vakken niet aan te raden. Er moet huiswerk gemaakt worden, colleges bijgewoond worden, presentaties en essays worden ingeleverd. Daarnaast kun je ook nog lid worden van clubjes of een sportteam. Wil je de volledige ervaring van het studentenleven? Kies dan voor twee of drie vakken per semester. Op deze manier is er ook nog tijd voor andere dingen naast het studeren.

Het probleem waar je dan tegenaan loopt is het feit dat je Sims al bijna bejaard zijn als ze uit de collegebanken komen. Allebei mijn Sims waren al flink in hun volwassen levensfase toen ze afstudeerden. Wil je na het studeren nog een gezinnetje stichten, flink carrière maken en wat levensdoelen voltooien? Dan moet je keuzes gaan maken en prioriteiten stellen. Of héél veel jeugddrankjes kopen. Twaalf vakken is eigenlijk net iets te veel voor de reguliere levensduur van een Sim.

Studeren voor iedereen?

Fijn is dat het studeren aangepast wordt aan het niveau van je Sim. Zo zijn allebei mijn Sims afgestudeerd met een negen als gemiddelde, ondanks het feit dat één van de twee al vrij succesvol was in zijn jonge leven. De balans hierin is perfect gedaan, aangezien niet iedere Sim op hetzelfde niveau start. En dat snapt EA.

Maar wat brengt zo’n graad nu eigenlijk? Dit was het punt waarop ik sceptisch was. Gelukkig is een universitaire ervaring voor iedereen aan te raden, ook reeds succesvolle Sims. Je begint op carrière niveau zeven als de gekozen carrière gerelateerd is aan je graad. Ook heb je een hoger salaris, meer vakantiedagen en krijg je extra’s.

Conclusie

Er is goed gekeken door Maxis en EA naar de vorige delen en wat wel en niet werkte. Het is leuk dat er uit twee universiteiten kan worden gekozen en dat er veel keuze is in je graad. De beloningen die het afstuderen met zich meebrengen zijn ook zeer welkom en zorgt ervoor dat het ook voor reeds succesvolle Sims wel een aanrader is. De sfeer op de campussen is goed gecreëerd, maar de reistijd naar de collegezaal en de vele laadschermen zijn hinderlijk. Ook is het niet zo fijn dat je Sim al bijna seniorenkorting kan ontvangen als deze uit de collegebanken komt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Studeren op eigen niveau
 • Veel keuze in graden
 • Sfeer op campus goed neergezet
 • Nieuwe ervaring voor je Sims

Wat is NOT

 • Altijd te laat op colleges door reistijd
 • Veel laadschermen door het constante reizen
 • Twaalf vakken wellicht te veel
 • GEEN KOELKAST!!!

8.0

 1.   
  Anoniem-1614377827's avatar

  Verkeerde screenshots? Deze lijken van de ‘Stunning and Brave Chicks with Dick’s’ expansion pack.

 2.   
  Mike Gevers's avatar

  @Anoniem-1614377827: Dat is vermoedelijk een kwestie van wat je erin wilt zien 😉

 3.   
  Anoniem-1631367173's avatar

  Na het leven van de review had ik een 6 verwacht gezien de minpunten.
  De 8 kwam als een verassing, anyhow gezien het feit dat je sim al met één been in het graf staat als je klaar bent met studeren.
  Laat ik deze expansion lekker links liggen.

 4.   
  Anoniem-1056155098's avatar

  Na het lezen van deze review kan het cijfer toch nooit een 8 zijn. Het leest alsof er genoeg ergerlijke dingen in de game zijn en toch krijgt de game een prima 8. Er is naar mijn mening maar slecht uitgelegd waarom de game dit cijfer verdient. Heel apart..

 5.   
  Anoniem-1450944956's avatar

  Ik heb genoten van de ú ren studeren en het leven Op de campus met 2 twee personen uit 2 verschillende families uit mijn werelden. Máár na het afstuderen van de beide heren en ze weer naar huis terugkeren krijg ik een foutmelding en kan ik beide families niet meer opstarten. Ik zag bij EA games dat ik niet de enige ben die dit ervaart. Er wordt door EA een soort van mogelijk reparatiepad geadviseerd waar ik blijkbaar een ict cursus voor moet gaan volgen. Ben bang dat dit inhoud dat ik beide families waar jaren ‘werk’ inzit kwijt ben. Niet zo blij mee 🙁

 6.   
  Anoniem-1720612640's avatar

  Is het waar dat je maar met 1 Sim tegelijk naar de universiteit kunt gaan?