De Sims 3: Studententijd

In De Sims 3 is het altijd al mogelijk geweest voor je Sims om als kinderen naar school te gaan. Naar de universiteit konden ze echter nog niet, iets wat met de aankomende uitbreiding, De Sims 3: Studententijd, wel zal gaan gebeuren.

Studeren

Het studentenleven in De Sims 3: Studententijd is gebaseerd op dat van Amerikaanse studenten, wat vooral te zien is aan de structuur van de opleiding en de sociale groepen die aanwezig zijn op de campus. Een Sim dient zich in te schrijven voor een major oftewel hoofdvak, zoals bijvoorbeeld Communicatie of Bedrijfskunde, waarna je Sim verschillende semesters lang lessen krijgt in dit vak.

Het halen van goede cijfers lijkt een beetje op hoe je in het basisspel promotie maakt op je werk. Je hebt bepaalde verantwoordelijkheden, zoals het volgen van colleges en het studeren, waardoor je cijfer omhoog gaat. Tijdens het bijwonen van colleges kun je ook kiezen wat je doet tijdens dat college. Ga je nog even een paar uurtjes slaap inhalen na een nacht lang studeren (of feesten), doe je hard je best of zorg je voor een hoger cijfer door eens flink te slijmen bij de docent?

Door het halen van goede cijfers krijg je studiepunten, waardoor je uiteindelijk weer een academische graad haalt binnen een bepaald vakgebied. Dit is vooral handig als je carrière wilt maken, want Sims met een academische graad beginnen hun carrière in een hogere functie en maken bovendien ook nog eens sneller promotie. Bovendien kunnen Sims met een academische graad een extra eigenschap kiezen, wat altijd handig is.

Studententijd

Een academische graad is natuurlijk leuk, maar lekker veel plezier hebben met je medestudenten is ook belangrijk. Studenten kunnen feesten geven of socializen met hun huisgenoten. De drie verschillende sociale groepen zullen je als je Bully hebt gespeeld enigszins bekend voorkomen. Binnen elke sociale groep, de Nerds, de Jocks (sportfanaten) en de Rebels, kan je Sim hogerop de sociale ladder klimmen door bijvoorbeeld mee te doen aan bepaalde activiteiten.

Wil je hogerop komen bij de Rebels, dan zul je je onder andere bezighouden met het maken graffiti, het organiseren van demonstraties en het kruiden van eten. Hoe hoger je de sociale ladder op bent geklommen binnen een groep, hoe leuker de beloningen die je vrijspeelt. Lig je bijvoorbeeld erg goed bij de Nerds, dan kun je een droombaan als gameontwikkelaar vrijspelen.

Mobieltje

Waar je Sims eerst hun mobieltje eigenlijk enkel konden gebruiken om te bellen, heeft deze in De Sims 3: Studententijd een grotere rol gekregen. Zo kun je met andere Sims sms’en en het is tevens mogelijk om foto’s met elkaar uit te wisselen.

PlantSims

Voor degenen die De Sims 2: Seizoenen hebben gespeeld, zullen de PlantSims een bekend fenomeen zijn. De PlantSims maken ook in De Sims 3 weer hun opwachting, hoewel er nog relatief weinig bekend is over hen. PlantSims kun je niet creëren via Create-A-Sim, maar ze kunnen wel gemaakt worden door het planten van Verboden Fruit of door het doen van een wetenschappelijk experiment.

Alle personages kunnen PlantSims zijn, behalve baby’s. Hoe ouder de PlantSim, hoe donkerder de bladeren op zijn lichaam zullen kleuren. PlantSims hebben iets andere behoeften dan normale Sims. Waar normale Sims een snack uit de koelkast pakken als ze honger hebben, veranderen de PlantSims in planten, waarna ze door middel van fotosynthese allerlei vitamientjes en mineralen binnenkrijgen. En waar je ervoor moet zorgen dat je normale Sims water kwijtraken door ze naar het toilet te laten gaan, is het bij PlantSims juist zaak dat ze voldoende water krijgen. Daarnaast kunnen PlantSims bloemen creëren en praten met planten.

Voorlopige conclusie

De Sims 3: Studententijd lijkt weer een lekker uitgebreide uitbreiding te gaan worden, die vooral voor Sims die een carrière willen opbouwen of willen socializen perfect zal zijn. Tijdens het spelen van deze uitbreiding merkte ik meteen al dat ik er weer helemaal ingezogen werd en de speelsessie vloog voor mij om. Ik ben wel erg benieuwd hoe de interactie tussen deze uitbreiding en de andere uitbreidingen zal zijn, gezien ik deze uitbreiding alleen in combinatie met het basisspel heb kunnen spelen. Met name de combinatie met de verschillende wezens uit De Sims 3: Bovennatuurlijk lijkt me erg interessant. Buffy, Teen Wolf of Big Wolf on Campus, anyone?

 1.   
  3333/3333's avatar

  Erg toffe uitbreiding en dat zeg ik als niet-sims speler!

 2.   
  Neolite's avatar

  Sims, de grootste melkkoe van EA…

 3.   
  3333/3333's avatar

  Neolite schreef, "Sims, de grootste melkkoe van EA…"

  Lange tijd was ik dat ook van mening, maar deze uitbreiding en binnenkort Exotisch Eiland brengen wel echt een nieuwe soort van gameplay met zich mee. Al die accessoire-pakketten vind ik wel uitmelkerij.

 4.   
  Toetsje20's avatar

  Weer een nieuwe Sims 3 uitbreidingspakket waar ik ernaar uitkijk, kan niet wachten om het spel te spelen. 🙂