De Sims 3: Studententijd

In de uitbreidingen van De Sims 3 zijn al heel wat thema’s aan bod gekomen. Je jonge Sims konden al een tijdlang naar school gaan, maar een graad halen aan de universiteit kon helaas nog niet. Met De Sims 3: Studententijd kunnen je Sims dit wel en kunnen ze daarnaast ook nog eens genieten van de sociale kant van het studentenleven.

Je Sim naar de Universiteit sturen is erg gemakkelijk. Via zijn of haar mobiele telefoon of computer kan je Sim zich inschrijven voor de universiteit, waarbij je kunt kiezen hoe lang je je Sim naar de universiteit wilt sturen en welke studie je hem of haar wilt laten doen. Hoe langer je je Sim naar de universiteit wilt laten gaan, hoe meer dit kost. Als dit allemaal gedaan is, dan vertrekt je Sim naar een aparte universiteitsstad.

Als je uiteindelijk je graad hebt behaald, dan bepaalt je studie wat voor voordeel dit je geeft. Heb je gekozen voor een opleiding in de richting van communicatie, dan hoef je als je aan een journalistieke carrière begint niet helemaal onderaan de ladder te beginnen. Hoe hoger je uiteindelijke cijfer, hoe hoger op de ladder je begint en ook hoe hoger je salaris is.

Cijfers en nieuwe vaardigheden

Het halen van goede cijfers doe je door lessen bij te wonen, netjes huiswerk te maken, examen te doen, een goed humeur te hebben en door bepaalde vaardigheden te verbeteren. Deze negende uitbreiding brengt namelijk ook enkele nieuwe vaardigheden met zich mee, zoals bijvoorbeeld Wetenschap en Sociaal Netwerken. Aan de ene kant is het leuk dat er nieuwe vaardigheden zijn, maar aan de andere kant lijken deze niet geheel goed uitgedacht, omdat ze overlap hebben met reeds bestaande vaardigheden. Een voorbeeld hiervan is de vaardigheid Wetenschap, die draait om het doen van wetenschappelijke proefjes. Bij de reeds aanwezige vaardigheid Inzicht is dit echter ook al het geval, hoewel het daarbij meer scheikundige proefjes gaat dan om biologische. De twee vaardigheden liggen heel erg dicht bij elkaar en hadden beter gescheiden moeten worden of moeten worden samengevoegd.

Ook bij de vaardigheid Sociaal Netwerken is er sprake van overlap, namelijk met de vaardigheid Schrijven en de vaardigheid Fotografie. Het posten van blogs en het posten van foto’s op je blog zijn namelijk manieren om deze vaardigheid te verhogen. Ondanks dat dit leuk is om te doen en je Sim een hele tijd bezig kan houden, voelt deze vaardigheid meer aan als een combinatie van oudere vaardigheden om zo een nieuwe vaardigheid te creëren.

Sociale groepen

Het studentenleven in De Sims 3: Studententijd is gebaseerd op dat in Amerika. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er relatief veel lessen zijn en dat de studenten in een studentenhuis op de campus zelf wonen. Als je Sim naar de universiteit gaat dan kan hij of zij kiezen voor een studentenhuis met zowel jongens als meisjes of met alleen huisgenoten van hetzelfde geslacht. Ben je eenmaal weer thuis in je eigen huis en mis je de gezelligheid van een huis vol met Sims? Dan kun je ervoor kiezen om andere Sims bij je te laten inwonen, uiteraard tegen een schappelijke huurprijs.

Een van de nieuwe vaardigheden die deze uitbreiding met zich mee brengt, is die van het Sociaal Netwerken. Daarnaast doen ook sociale groepen hun intrede met deze uitbreiding. Als je Bully hebt gespeeld of wel eens Amerikaanse tienerseries hebt gekeken, dan zullen deze sociale groepen je bekend voorkomen: de Nerds, de Jocks (sportfanaten) en de Rebellen. Door bepaalde dingen te doen, zoals het eten van kruiden in het geval van de Rebellen, krijg je meer invloed binnen een bepaalde groep. Heeft je Sim een bepaalde hoeveelheid invloed binnen een groep, dan krijgt hij of zij daardoor bepaalde voordelen, zoals een extra eigenschap of een nieuwe carrièremogelijkheid.

De sociale groepen passen goed binnen het thema van de uitbreiding. Wat minder goed past, is dat je Sim binnen alle groepen invloed kan krijgen, wat voor De Sims 3 erg logisch is, maar wat wel minder realistisch is. Erg jammer is ook dat kledingstijl niet gekoppeld is aan invloed binnen een sociale groep, waardoor een Sim die eruit ziet als een typische nerd toch veel veel invloed kan hebben bij de Jocks.

PlantSims

Een andere toevoeging die de Sims 3: Studententijd doet zijn PlantSims. PlantSims kunnen ontstaan doordat een normale Sim een Verboden Vrucht eet, of door het planten en oogsten van deze een zaadje van deze vrucht. PlantSims hoeven niet naar de wc of naar de koelkast, maar ze moeten wel in de buitenlucht aan fotosynthese doen, om zo aan hun behoefte voor water en energie te voldoen. PlantSims hebben geen andere Sims nodig om het gezellig te hebben, want ze kunnen gezellig kletsen met planten. Daarnaast kunnen ze door middel van een simpele kus andere Sims een beter humeur geven of hun humeur juist flink laten kelderen. PlantSims veranderen de game niet radicaal, maar zijn wel een leuke toevoeging. Zeker als je De Sims 3: Bovennatuurlijk ook in je bezit hebt.

Minpunten

De Sims 3: Studentenleven is over het algemeen een leuke uitbreiding geworden, maar er zijn helaas wel een paar minpunten. De universiteit is een afgezonderde wereld, net zoals bijvoorbeeld Al Simhara in De Sims 3: Wereldavonturen. Op het moment dat een van je Sims een studie gaat volgen, kun je daardoor ook tijdelijk niets meer doen met de rest van je huishouden. De universiteit had wat mij betreft een stuk beter geïntegreerd moeten worden met de rest van het spel, omdat de tijd nu als het ware stil staat terwijl je Sim naar de universiteit gaat. En als we het toch over integratie hebben: huisdieren kunnen niet mee worden genomen naar de universiteit. Bij een paard is dat uiteraard logisch, maar waarom katten of honden niet mee zouden kunnen is me een raadsel.

Een ander minpunt is de diepgang binnen deze uitbreiding. De sociale groepen zijn goed uitgewerkt en voegen echt iets toe aan de wereld van De Sims, maar het onderwijssysteem zelf had een stuk uitgebreider gemogen. Nu gaat je Sim naar de universiteit, haalt zijn diploma binnen een bepaalde richting en dat is het dan. Het was leuker geweest als er sprake zou zijn geweest van een systeem waarbij je Sim eerst zijn bachelordiploma moet halen, vervolgens zijn masterdiploma binnen moet slepen en er daarna ook nog eens voor kan kiezen te promoveren. Dit had deze uitbreiding een stuk uitgebreider en een stuk dieper kunnen maken.

Conclusie

De Sims 3: Studententijd is opnieuw een uitbreiding die weer flink wat nieuwe content biedt. Er zijn genoeg nieuwe voorwerpen, outfits en vaardigheden om je als speler een tijd mee te vermaken, maar het belangrijkste is natuurlijk de toevoeging van de universiteit waar je Sims heen kunnen. Deze biedt een geheel nieuwe ervaring die je Sims niet snel zullen vergeten, mede door de toevoeging van onder andere sociale groepen. De PlantSims zijn een leuke toevoeging die het spel niet drastisch veranderen, maar die voor fans wel erg leuk zijn en goed aansluit bij De Sims 3: Bovennatuurlijk.

De uitbreiding heeft echter ook minpunten. De universiteit is compleet geïsoleerd van de rest van het spel, waardoor je tijdelijk niets meer kunt doen met de rest van je huishouden en huisdieren kunnen niet mee worden genomen naar de universiteit. Daarnaast had de onderwijsstructuur een stuk uitgebreider kunnen zijn en bevat deze uitbreidingen nog een aantal bugs en vreemde vertalingen. Zo zit op de smartphone van je Sims het menu om huisgenoten aan te trekken verborgen onder het kopje “Klusjes” en kun je je vaardigheid Sociaal Netwerken alleen verbeteren via je smartphone en niet via je computer, wat vrij onlogisch is.

Desondanks is De Sims 3: Studententijd voor de fans zeker weer een aanrader. Ik hoop echter dat Electronic Arts bij de volgende uitbreiding iets meer probeert de diepte in te gaan en beter kijkt naar integratie met andere uitbreidingen. Het zou me anders namelijk niks verbazen als je bij De Sims 3: Exotisch Eiland geen huisdieren mee kunt nemen op je woonboot en dat zou doodzonde zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Studentenleven levert weer uren aan nieuwe gameplay
 • Sociale groepen zorgen voor meer diepgang
 • Veel nieuwe voorwerpen en outfits
 • PlantSims zijn een leuke toevoeging aan de game
 • Sims kunnen doodgaan door een opklapbed of frisdrankmachine

Wat is NOT

 • Universiteit is geïsoleerd van de rest van het spel
 • Huisdieren kunnen niet mee
 • Onderwijssysteem had uitgebreider en dieper kunnen zijn

7.2

 1.   
  FireBallz's avatar

  Vooral vermaakt met de frisdrankenmoord.