Analogue Pocket wordt de ultieme moderne Game Boy-emulator

De nostalgie-experts van Analogue komen met nóg meer moderne oudheid op de proppen; de zogenaamde “Analogue Pocket” wordt een draagbare, alomvattende FPGA Game Boy-emulator, nu gehuld in een moderner jasje.

Hoewel Analogue aanvankelijk angstvallig stil bleef rondom de aankondiging van de Pocket, mocht onder andere lifestylewebsite Wallpaper als eerste aan de haal met de onthulling van het ludieke apparaatje.

Het Amerikaanse hardware-bedrijf Analogue bracht eerder al een reeks unieke emulatiemachines op de markt voor onder meer de SEGA-consoles of Nintendo-apparaten en specialiseerde zich verder met hoogwaardige digitaal-analoge converters voor oude consoles. De gloednieuwe Pocket laat Analogue voor het eerst een duik in de diepe krochten der handhelds maken.

De Analogue Pocket is dan ook niet zo zeer enkel een originele Game Boy-emulator; het apparaatje beschikt standaard ook over de mogelijkheid om álle fysieke Game Boy Color en Game Boy Advance-games af te spelen. Daarbij zou het, volgens Analogue, gaan geen “geëmuleerde” resultaten; de games dienen precies zo te draaien als hun originele hardware-afstammelingen dat zouden moeten doen.

Voor liefhebbers van (vooral in Europa) minder populaire handhelds, brengt Analogue zelfs fysieke cartridge-adapters op de markt. Deze conversiemiddelen stellen de Analogue Pocket in staat om ook SEGA Game Gear, Neo Geo en Atari Lynx-kaartjes te lezen en af te spelen.

Qua ontwerp doet de Analogue Pocket uiteraard een poging de originele Game Boy — grofweg dertig jaar na diens lancering — van een moderne draai te voorzien, maar dat beperkt zich niet enkel tot de stijl. De Pocket wordt uitgerust met stereo-speakers, lithium-ion accu, USB-C oplaadkabel en een 1600×1440 pixels LCD-kleurenscherm mét natuurlijk verlichting erin; iets waar drie generaties aan Nintendo-handhelds nog iets van konden leren.

Gamers die al dat kleine spul ook op het grote scherm willen zien, mogen verder kijken naar het officiële Pocket Dock. Aan de hand van dit basisstation is het nostalgische plezier ook uit te voeren naar HDMI-signaal én kunnen (bedrade/draadloze) controllers aangesloten worden. Een prijs of releaseperiode wordt voor het Dock nog niet gegeven.

Als extra stuk fan service wordt de “moderne” handheld ook uitgerust met een speciaal audio-werkstation, genaamd Nanoloop. Dit stukje software stelt bijvoorbeeld chiptune-artiesten in staat om makkelijker synthesizer-geluiden en sequences van Nintendo-bliepjes te componeren.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld retro-achtige machines als de Playdate ondersteunt de Analogue Pocket (vooralsnog) geen online functionaliteiten. Vintage klassiekers kunnen niet gedownload worden, maar dienen ouderwets fysiek achterin het apparaat gestoken te worden.

Mocht je dus nog een flinke collectie aan Game Boy-kaartjes of andere retro handheld-titels hebben liggen, dan doe je er goed aan Analogue’s nieuwste onthulling goed in de gaten te houden. Op de officiële website is het mogelijk je alvast in te schrijven op verdere berichtgeving, ook al lijkt de Analogue Pocket vooralsnog géén eigen webpagina te hebben.

Iets later dan de aanvankelijk onthulling heeft Analogue ook een officiële Pocket-webpagina publiekelijk gemaakt. Daar staat de prijs van het apparaatje op 199 dollar en wordt wel “2020” als voorlopige releaseperiode aangeduid.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Heel sexy apparaatje, dat sowieso.

  Vind het overigens wel snugger van Analogue om vol op die retro-markt gaat. Kan me voorstellen dat aardig wat nostalgische gamers (met al dikke voorraad oude spellen) actief op zoek zijn naar één apparaat wat het allemaal netjes af kan spelen. Backlight, audiosoftware en blijkbaar ook de mogelijkheid het uit te voeren op HDMI, dat zijn dan leuke extraatjes.

 2.   
  CHILLOZZ's avatar

  ik Denk dat daar serieus nog wel potentie inzit.. Alleen denk ik wel dat men 200 dollartjes/ekkies wel wat hoog vinden. De echte liefhebbers kopen hem uiteraard sws wel.

  Die eerste gameboy is wel pure nostalgie.. zou ik opzich ook wel willen hebben Maar kwa prijs zou ik er niet heel veel meer ervoor over hebben dan 60a max 80 euro

 3.   
  Anoniem-1009207084's avatar

  @Tom Kauwenberg, volgen de eigen website is het een apparaat wat GEEN emulatie doet, waarmee ze bedoelen dat de hardware natuurgetrouw de spellen laad en niet via een emulator.

 4.   
  Anoniem-1660899450's avatar

  @chillozz, geloof me, als je een echte fan bent is het de prijs waard, het apparaatje doet veeel meer dan alleen gameboy spellen, en de kwaliteit is ver boven de apparaten die je voor 60/80 euro kan krijgen.

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Anoniem-1009207084: Dit staat ook in het artikel aangegeven, maar het is wat lastig om te openen (of een nieuwsbericht te titelen) met termen als “een-soort-van-hele-mooie-Game-Boy-maar-dan-niet-van-Nintendo”, vandaar dat ik even emulator als geuzenterm aanhield, om dat later te verduidelijken.