Preview: Luigi’s Mansion 3 hands-on

Voor mij persoonlijk is het één van de leukste releases van het jaar: Luigi’s Mansion 3. Het geweldige eerste deel was qua gameplay zo enorm uniek, dat het al snel een waardige game bleek voor Mario’s broertje Luigi. Hoewel Luigi’s Mansion 1 geweldig was, heb ik nooit begrepen waarom er voor Luigi’s Mansion 2: Dark Moon voor de Nintendo 3DS gekozen werd. Gelukkig mogen we Luigi’s Mansion 3 op het grote scherm beleven en ik mocht me melden bij het kantoor van Nintendo om een klein gedeelte van het spel te ervaren. En geloof me, dit komt helemaal goed.

Doctor Potter

Naast de unieke gameplay van de franchise is er nog een groot verschil te vinden tussen Luigi’s Mansion en de Mario-games en dat is de humor. De verschillende spoken waarop je gaat jagen hebben hun eigen persoonlijkheid en in dit derde deel wordt nog thematischer gewerkt dan in eerdere delen. Onze gamplay-sessie bracht ons naar het botanische gedeelte van het enorme hotel dat op je te wachten staat in Luigi’s Mansion 3.

Overal is begroeiing te vinden en het oogt werkelijk schitterend. Het voelt bijna vreemd voor een Nintendo-game, maar ook physics zijn enorm van belang. Bijna alles beweegt als je je stofzuiger erop richt en overal zijn munten en bonussen te vinden. Het maakt het systematisch doorploegen van alle kamers enorm bevredigend en overal zijn nieuwe gameplaymechanieken te vinden.

Natuurlijk was dit gedeelte van het hotel niet altijd overspoeld met planten, maar er is een botanische spook gesignaleerd. Deze Doctor Potter heeft alle omgevingen bezaaid met bomen en planten waardoor zelf de trappen in dit enorm trappenhuis moeilijk begaanbaar zijn. Via verschillende kamers dien je de top te bereiken en in één bepaalde kamer krijg je zelfs een cirkelzaag tot je beschikking, waarmee je letterlijk alles in de kamer kunt doorklieven. Als in een Saw-film startte ik met het bed om vervolgens alle kasten kapot te maken. Achter bijna alles is iets te vinden, of dat nou schatkisten zijn, geld of verschillende unlockables.

Guigi’s Mansion

Hoewel de game schitterend oogt, de omgevingen sfeervol zijn en de gameplay zeer uniek is, is de grootste verandering de toevoeging van Guigi. Dit maakt Luigi’s Mansion 3 een heuse coop-game! Je kunt de game natuurlijk in je eentje spelen, maar met een tweede speler wordt het wel degelijk leuker! Guigi kan; omdat hij vloeibaar is, in gebieden komen die voor Luigi niet begaanbaar zijn.

Door samen te werken kun je nog meer goodies vinden en de twee spelers vullen elkaar prima aan. Ook de gevechten kun je gewoon samen doen, waarbij je beiden met je stofzuiger op spoken kunt jagen. En waar Guigi andere plekken kan bereiken heeft Luigi weer meer gezondheid; ze vullen elkaar goed aan.

Toch zijn de hoofdrollen in dit spel voornamelijk weggelegd voor de spoken. Ze zijn niet alleen thematisch weergegeven, maar ook zeer gevarieerd in hoe je ze moet verslaan. Er zijn verschillende soorten lampen nodig, maar ook dien je ze soms eerst te verzwakken. Je kunt een gootsteenontstopper schieten om sommige spoken te verzwakken en soms dien je eerst bepantsering weg te zuigen voordat je ze kunt verslaan. Andere tactieken zijn het besluipen van de wezens en soms kun je ze alleen maar zien als je via een spiegel kijkt.

Het hoogtepunt van de speelsessie was ongetwijfeld de eindbaas. Dr. Potter laat zich niet zomaar verslaan, want je dient zijn vleesetende plant allereerst te misleiden. Door hem in een pompoen te laten bijten zal hij verstijfd blijven staan, waarna je zijn stam doormidden kunt zagen. Het is vooral de afwisseling in tegenstanders die van Luigi’s Mansion 3 een mooie ervaring maken.

Voorlopige conclusie

Persoonlijk kan ik bijna niet wachten op Luigi’s Mansion 3. De game is prachtig en dat heeft met name te maken met de zeer sfeervolle omgevingen. In het botanische gedeelte van het hotel zijn overal planten en bloemen te vinden en omdat bijna alles interactief is zal je je nooit vervelen. Overal zijn geheimen te vinden en met de cirkelzaag kun bovendien bijna alles kapot maken. Toch is de toevoeging van Guigi de grootste game changer, want dit maakt de game een coöperatieve ervaring en dat voegt enorm veel toe. Tel daarbij op de grappige en unieke spoken en je hebt een bijzondere ervaring die hopelijk heel lang zal duren. Ik kan in ieder geval niet wachten, want Luigi’s Mansion 3 verschijnt op 31 oktober voor de Nintendo Switch.

Check vooral ook onze videopreview!

 1.   
  mmx's avatar

  Heerlijk toch zulke games

 2.   
  JustB's avatar

  Is het al bijna 31 oktober?

 3.   
  mmx's avatar

  @JustB: paar nachtjes slapen dan is het zo ver