Restitutie Shenmue 3 voor backers verloopt lekker ongemakkelijk

Wie zijn geld terug wil zien na de aankondiging van Ys Nets deal met Epic rondom Shenmue 3 moet zowel geduld hebben als vlot reageren, zo is gebleken. Volgens Epic CEO Tim Sweeney is het geen probleem om een voor restitutie in te dienen wanneer je niet zo kapot bent van de onverwachte exclusiviteitsdeal, maar toch blijken er wat haken en ogen aan de procedure te hangen.

De hele afwikkeling van deze ‘niet goed, geld terug’-actie draait namelijk om een enquête van Fangamer die backers halverwege deze maand zullen ontvangen. Zodra deze enquête is ingevuld, zal een verzoek tot terugbetaling worden ingewilligd, zoals dat te lezen is op de Kickstarter-pagina van Shenmue 3. Het addertje onder het gras betreft hier de levensduur van deze vragenlijst, want die is namelijk maar twee weken. Iedereen die niet binnen twee weken heeft gereageerd, verliest zijn of haar recht op restitutie.

“During mid-September emails will start going out from Fangamer to all backers notifying you of your currently selected game version. Please check your mail to confirm your version. Backers who wish to make a change may then follow the link to your survey in the mail to take the necessary action.

The survey period is planned to be up two weeks long. Survey period details will be announced in the survey open update.

Changes to rewards will not be available after surveys close, so please be sure to respond within the survey period. Address changes may be made up until shipping begins.”

Enige oplettendheid en haast is dus wel geboden, al is 14 dagen natuurlijk tijd genoeg om een lijstje met vragen in te vullen. Helaas is daarmee de kous niet af, want Ys Net vraagt wel om geduld van diens ontevreden fans (alsof het wachten op Shenmue 3 dat al niet getest had…) Vanaf het moment dat de aanvraag is ingediend kan het namelijk nog wel eventjes duren voordat je daadwerkelijk je centen terug op je rekening ziet.

“Refund processing timing may vary depending on payment service and transaction status. It may take up to 20 business days to 3 months from the time the refund request is made until the refund transaction is completed.”

In het ergste geval zit je dus gewoon een kwartaal op je knaken te wachten en dat is wel een beetje schandalig. Ys Net snapt dat dit voor wat onbegrip kan zorgen en verontschuldigt zich hiervoor, maar wil ook graag uitleggen waarom dit nu eenmaal zo is. De hoofdreden is de duur van de Kickstarter-campagne. Die loopt namelijk al een jaar of vier. Daarnaast maakt het hele stelsel van diverse betalingsmethoden achter deze campagne het er niet simpeler op, dus dit vergt de nodige tijd om helemaal uit te vogelen.

Mocht je nou geen problemen hebben met een release via de Epic Game Store, dan hoef je deze rompslomp uiteraard niet te ervaren. Sterker nog, vanaf de tweede helft van september staat er een heuse demo van ongeveer een uur voor je op de planning. Het is daarentegen wel weer een beetje jammer dat je jouw progressie daarvan niet kunt meenemen naar de volledige versie.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren