Sneer van Respawn-dev op Reddit ontketent een ware flame war

Ook ontwikkelaars zijn gewoon mensen, wat onlangs pijnlijk duidelijk is geworden op Reddit. Het forum wordt namelijk overspoeld met haatberichten nadat de Apex Legends-ontwikkelaar probeerde uit te leggen wat er exact fout is gegaan met het hele gedoe rondom cosmetische items in het Iron Crow-event en de consternatie die daarop ontstond. Het bleek verspilde moeite, want voor de achterban was het leed al geschied. Eén ontwikkelaar in het bijzonder kon dat niet goed verkroppen en liet diens onvrede over het geklaag blijken via het subreddit van de game.

Wat begon als een verontschuldiging, eindigde uiteindelijk in een wedstrijdje moddergooien op het populaire forum Reddit. In eerste instantie bleef Respawn er professioneel onder en legde het uit dat “ze nog beter moeten worden in het duidelijk maken aan spelers wat ze mogen verwachten” en dat het een “leerzame ervaring” voor ze is geweest. Maar Reddit zou Reddit niet zijn als er niet een paar mensen waren die hun saltiness – al dan niet terecht – eens eventjes goed lieten blijken. De ontwikkelaars achter de game konden dat alleen niet over hun kam laten gaan en reageerden, al hadden de ontwikkelaar met de gebruikersnaam dko5 sommige reacties misschien iets genuanceerder moeten brengen. Eén van zijn reacties was nogal persoonlijk op iemand gericht en dat was volgens sommigen een stap te ver.

“Hey everyone – found the dick I was talking about. Guess what, I didn’t even read your comment except for the first sentence and last. This kind of garbage doesn’t warrant a reply – but lucky for you I already made a comment about this earlier. Go find it.”

Wat volgde was een barrage aan haatberichten, waarin diverse verwensingen richting de ontwikkelaar werden geslingerd. Vooral het feit dat hij publiekelijk iemand een lul noemt, getuigt volgens de Reddit-community van onprofessioneel en kinderachtig gedrag. In reactie op een opmerking van Redditer Mirage zei dk05 “I think technically I was calling gamers dicks? I dunno. I had a spicy lunch, feelin’ it.”, wat natuurlijk alleen maar olie op het vuur was. Maar goed, als de kous hier nou eens mee af was, want dat was het dus niet. Dko5 bleek namelijk lekker op dreef en ging even later in de thread op zijn dooie akkertje verder met vertellen wat hij van al dat geklaag vindt.

“I’ve been in the industry long enough to remember when players weren’t complete ass-hats to developers and it was pretty neat. I forged a bunch of long lasting relationships from back then. Would be awesome to get back there, and not engaging with toxic people or asking “how high” when a mob screams “jump” is hopefully a start.”

Hoewel de ontwikkelaar in mijn mening ergens een punt heeft door te zeggen dat de community vroeger een stuk minder toxic – en dus plezieriger – was, had hij misschien toch beter zijn mond kunnen houden. Respawn heeft de kritiek per slot van rekening wel aardig aan zichzelf te danken en mensen in het heetst van de strijd “ass-hats” noemen is dan ook niet het slimste om te doen. Maar wederom was dit nog niet het einde van de tirade.

“There is a wealth of data available on how monetization works in free-to-play games, and we ourselves have run tests by putting skins on sale in the store. The amount of people who spend is crazy low, most of ya’ll are freeloaders (and we love that!) and a change in price doesn’t move the needle.”

Omdat de hele thread hierna helemaal uit de klauwen begon te lopen, liet zelfs de community manager eventjes van zich horen. Helaas voor de achterban was ook die niet zo gecharmeerd van de stand van zaken op het forum, dus ook hij liet even weten extreem teleurgesteld te zijn in alle azijnpissers.

“So it’s fine for you all to call us liars, full of shit, and other personal attacks when we communicate an apology and update to the event but we’re “immature” when we call people out on it. Got it.”

Uiteindelijk heeft EA met deze hele heisa er weer een Reddit-thread bij waar mensen harder downvoten dan men lief heeft en dat is op zijn zachtst pijnlijk te noemen. Zelfs onze eigen Amador kon na de zoveelste fuck up van de uitgever zijn woede niet langer voor zicht houden, wat terug te lezen is in zijn column, en dat is iets waar zelfs de excuses van Respawns CEO Vince Zampella geen verandering in kan brengen.

 1.   
  nanathan's avatar

  Dat de cosmetische items te duur zijn ben ik mee akkoord maar ik vind het spel wel goed. Je speelt dan ook voor het plezier. Sommigen willen graag wat showen met hun Gear en geld, net zoals in het echte leven. Daar ga je dus voor betalen. Beter is dat respawn gewoon die prijzen wat laat zakken en bijvoorbeeld de game FTP laat en dan betalen voor een nieuwe map ofzo. Ik ben zelf geen voorstander van al die dlc maar als het een FTP spel is kan het wel. Hier gaan mensen liever voor betalen

 2.   
  blackname's avatar

  Snap niet dat devs zo reageren, snap dat ze de kritiek vervelend vinden maar probeer er dan van te leren en laat die gasten die alleen maar zeiken gewoon links liggen.
  Als ze gewoon een normaal betaal-model hadden hoor je er niemand over, maar ze moeten niet zo achterlijk gaan doen voor de (naar mijn mening) niet eens hele bijzondere skins.

 3.   
  Puddingboom's avatar

  Holy fuck, dit is popcorn kwaliteit drama. Niet echt heel handig van respawn idd. Lijkt me dat elke dev met de mogelijkheid om te reageren op feedback een soort media training zou hebben gehad. Well, I’m wrong there.