De Nederlandse toetsenbordfabrikant Wooting onthult vandaag een wel erg opmerkelijk nieuw product: een volledig eigen toetsenbordschakelaar. Maakte de partij voorheen al furore met hun analoge Wooting One (en later ook Wooting Two) toetsenbord, stappen de Nederlanders nu ook over op de productie van een eigen schakelaar, “Lekker” genaamd.
De Lekker-schakelaar is, niet geheel verwonderlijk, een analoge switch. Dat wil zeggen: waar andere toetsen een simpele 0 of 1 doorspelen naar de computer, ziet deze schakelaar precies hoever deze wordt ingedrukt.
Waar reeds bestaande analoge schakelaars (zoals de in de Wooting-modellen inbegrepen Flaretech-technologie) hun drukgevoeligheid lieten bepalen door een optische sensor, doet de Lekker dat met een magnetisch principe; het zogenaamde Hall effect. Een primeur voor de toetsenbordmarkt, waar doorgaans zelden geëxperimenteerd wordt met analoge input.
Lekker beschikt naast de nieuwe technologie wél over een vrij gestandaardiseerde form factor, waardoor keycaps met een Cherry MX-uitsparing gemakkelijk op de schakelaar geplaatst kunnen worden.
Meer “Lekker” specificaties zijn te vinden op Wootings officiële website, terwijl een uitgebreide blogpost dieper ingaat op de filosofie en het ontwikkelproces achter Wootings nieuwe onderneming.
Benieuwd geworden naar het voordeel van een analoog toetsenbord tegenover een “regulier” mechanisch model? Lees ook onze uitgebreide Wooting One review of bekijk de bijbehorende Gamersnet Gear voor onze visie op analoog gamen op pc.
hoe nuttig het is om al je keys analoog te hebben is te betwisten, maar een aantal keys op je toetsenbord die analoog zijn om te keybinden kan wel erg nuttig zijn.
@Mattiees: Het is vooral te betwisten op de grond dat sommige games zich er gewoonweg niet/moeilijk voor lenen, naar mijn idee.
Buiten dat om, zou ik zeggen dat het een van de weinige, logische voortzettingen is van de technologie in toetsenborden. Misschien dan niet voor iedere gebruiker, maar voor (sommige) gamers heeft het enorm veel potentie.
Denk aan preciezere besturing, zelf je geprefereerde actueringspunten kiezen of (extra) knoppen “verbergen” onder een bepaald drukpunt; allemaal features waar we, met de juiste software, hele toffe dingen mee zouden kunnen doen.