Borderlands 3 bevat wél microtransacties; Pitchford boos

Gisteren kwam met veel bombarie de gameplay-onthulling van Borderlands 3 naar buiten, waarbij onder meer werd gemeld dat de game geen microtransacties zou bevatten. Echter, er blijkt wel degelijk sprake van dit concept, aangezien je cosmetische items wél kunt kopen voor kleine geldbedragen. Deze items hebben geen invloed op de gameplay, maar alleen op het uiterlijk van je personage.

Dit nieuws werd in eerste instantie naar buiten gebracht door Game Informer, waarop Randy Pitchford, de baas van ontwikkelaar Gearbox, nogal boos werd. Pitchford zegt hij slechts zei dat Borderlands 3 geen microtransacties à la free-to-play-games zou hebben: geen lootboxes, geen pay-to-win.

Kort gezegd dus: Borderlands 3 heeft geen microtransacties, maar je kunt wel skins kopen voor kleine geldbedragen. Pitchford vindt dit duidelijk twee verschillende dingen, hoewel veel mensen het daarin met hem oneens zijn. Overigens gaf Pitchford later toe dat zijn woordkeuze wellicht verwarring kon opwekken, maar hij zegt dat het oprecht niet zijn bedoeling was om gamers voor te liegen.

Wat jij: ongelukkige woordkeuze, een goedkope manier om applaus te krijgen of een regelrechte leugen? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  ChielB's avatar

  Wat mij betreft wordt er momenteel op elke vorm van (extra) geld verdienen zout gelegd. Ik ben totaal geen fan van het lootbox-concept, maar DLC of andere cosmetische zaken tegen een meerprijs aanbieden hoeft toch geen issue te zijn.

  Volgens mij is de huidige heksenjacht vooral gericht op games die een vorm van pay-to-win lijken na te streven, of het gameplay-wijs bijna onmogelijk maken om zonder betaling alles uit het spel te halen (MK11).

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @ChielB: Het kromme is dus juist dat gasten als Pitchford zich wél als witte ridders in die heksenjacht willen profileren, terwijl ze zelf ook niet honderd procent clean zijn volgens diezelfde richtlijnen.

 3.   
  kiesmaarwa's avatar

  Beetje lastig om in te schatten of het een leugen was of onbedoelde miscommunicatie is geweest, zeker als je het event niet hebt gezien (of hoe het ook is gecommuniceerd). Either way, ik vind betalingen voor cosmetische items echt geen punt. Ik zal er zelf never nooit nie aan meedoen, maar als mensen er plezier uit halen, why not?

 4.   
  Sepiroth's avatar

  Het zit in de game. Je moet er voor betalen om te unlocken. Dus een microtransactie.

 5.   
  tijn80's avatar

  Definitie van Microtransaction: A very small financial transaction conducted online.

  Vaag, maar wel duidelijk. Als je geld moet betalen om iets te bemachtigen, is het een transactie. Micro is te bediscussiëren. Als ik een volledige game voor €2 zou kopen,zou ik dit ook een microtransactie noemen.

  Als de ontwikkelaar eigenlijk bedoelde geen lootboxes of pay2win in de game te hebben gestopt, had hij dit moeten zeggen. Imho is geen microtransacties: een game waarin extra’s met grinden of met progressie te unlocken is.

  Ik denk dat hij inderdaad dat juichmomentje wilde creëren met misleidende uitspraken.