PUBG staakt verkoop lootboxes in Nederland en België

PlayerUnknown’s Battlegrounds gaat stoppen met het verkopen van lootboxes in Nederland en België. De game treedt daarmee in de voetsporen van Electronic Arts, dat besloot om de verkoop van FIFA-punten te staken. Lootboxes zoude gokgedrag onder jongeren kunnen promoten en dat is juist iets wat de Nederlandse Kansspelautoriteit niet wil.

Het officiële statement van de uitgever Bluehole Inc luidt als volgt:

“Due to the recent legal interpretation regarding “loot boxes” in certain regions, we have decided to implement measures to disable key purchases and key usage for PUBG users in the Netherlands and Belgium. We apologize to you for the inconvenience caused by this, and will keep you updated about any further changes.”

Het is niet zo dat PUBG volledig stopt met het aanbieden van lootboxes. Specifieke lootboxes in de game kun je nog wel kopen en openen met in-game valuta, waarmee deze dus niet in strijd zijn met de belangen van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Die beperken zich immers grotendeels tot het “kopen van kracht” of vergrote winkansen.

Het verbieden van lootboxes in hedendaagse games is al langer gaande. Meerdere Europese instanties (waaronder ook de Nederlandse) verzetten zich tegen de schadelijke gevolgen van dit soort praktijken.

 1.   
  Tadao's avatar

  Dat haat ik er nou wel aan, het hele ‘interpretatie van de wet’ gebeuren alsof hun aan de juiste kant van het morale kompas zitten door geld te melken van mensen met verslavingen. En ik houd er niet van om dat woord zomaar te gebruiken, haat.

  Je kan hetzelfde zeggen van sigaretten en alcohol, maar zelfs die hebben meer fysieke effecten en zijn net iets lastiger zomaar even meer van te halen, het word minder in je gezicht gegooid tijdens je hobby, en je hobby word niet zo gehandicapt zonder sigaretten en alcohol in verhouding met spellen

 2.   
  Rolf Maas's avatar

  @Tadao: Eens, alleen lijkt dit een vrij nieuw fenomeen en lijkt de overheid te denken dat ze dit nog enigszins snel kunnen aanpakken. Kunnen ze ook hun eigen loterijen maar beter stoppen..

 3.   
  Tadao's avatar

  @Rolf Maas: Die zijn tenminste nog wel wat meer gereguleerd