ASUS onthult nieuwe ROG Strix-reeks; natte droom voor pc-gamers

Mocht je NASA-waardige nieuwe gamecomputer nog toe zijn aan een nieuw display, dan doe je er goed aan je ogen even tot de CES in Las Vegas te wenden. Aldaar was het namelijk ASUS die onder het Republic of Gamers-vaandel weer een reeks nieuwe Strix-monitoren uit de doeken deed, en dat zijn zeker niet de minste beeldschermpjes.

Maar liefst een drietal nieuwe high-end monitoren werden uit de doeken gedaan, elk met hun eigen toespitsing.

Allereerst is daar hét nieuwe paradepaardje, de Strix XG438Q. Dit vehikel van maar liefst 43″ is een van de grootste 4K-beeldschermen die 120 Hertz beeldverversing kent én het VESA DisplayHDR 600-kenmerk mag dragen. Scherp, snel én rijker in kleurenspectrum, dus.

Een tik daaronder vinden we evenals een beest van een monitor, maar dan wel een ultra-brede. De Strix XG49VQ is een 49″ beeldscherm met 32:9 beeldverhouding (3840 x 1080 native resolutie), waarop tot wel drie “normale” beeldschermen tegelijkertijd vertoond kunnen worden. En dat vervolgens met een 144 Hertz verversingsratio, onder VESA DisplayHDR 400-standaard.

Last but not least is daar de Strix XG32VQR, een gebogen beeldscherm à 32″ grootte met QHD-resolutie (2560 x 1440 pixels). Ook deze schittert met 144 Hz en de DisplayHDR 400-standaard, maar gooit daarbovenop dus een 1800R curve én 94% DCI-P3 bereik, terwijl de andere twee schermen aftoppen op 90% DCI-P3.

Alle drie de nieuwe monitoren ondersteunen AMD’s FreeSync 2 HDR, het Eye Comfort-certificaat van TÜV Rheinland en worden ingebakken met ASUS’ eigen Shadow Boost retouchering, GamePlus-hotkeys en GameVisual voorinstellingen. De responstijd van alle monitoren moet rond de 4 milliseconde liggen (GtG)

De XG49VQ en XG32VQ moeten nog rond eind januari lanceren. Het nieuwe paradepaard, de XG438Q, wordt pas verwacht in de lente van 2019.

Over de beschikbaarheid en prijs wordt evenals nog niet gesproken, maar ASUS refereert graag naar hun officiële blogpost voor meer specificaties en informatie.

 1.   
  Cooky-NL's avatar

  Dat zullen geen goedkope schermpjes worden….

 2.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  owyeah uhu uhu yes yes nvidia laat nog wel op zich wachten met hun big g sync monitors
  die peper duur zullen zijn
  ik ga deze eens nader onderzoeken

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Cooky-NL: Iets zegt me dat het 4K/HDR/120Hz-scherm ongeveer net zo duur gaat worden als een computer die daadwerkelijk 4K/HDR/120Hz-spellen fatsoenlijk af zou kunnen spelen.

 4.   
  BozeBever's avatar

  Ah de CES. Een enigzins overhyped feestje waarin de tech van de toekomst wordt getoond. Het is vooral een grote ‘moet-je-kijken-wat-wij-kunnen-maken-show’. Dit is tech die nu gepresenteerd wordt en over een aantal jaren rustig en steady zijn intreden gaat doen tegen een redelijke prijs.

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BozeBever: CES heeft altijd een paar van die lompe uitschieters (die naar mijn idee ook best vermakelijk/interessant kunnen zijn), maar lang niet alles is heel onbereikbaar.

  Op die show worden ook gewoon nieuwe mobieltjes en andere producten onthuld, die even later alweer gewoon te koop zijn voor de normale sterveling.

  Qua nieuws doen wij natuurlijk sowieso meer verslag van de uitbundige (gaming)producten, wat dat betreft zit je inderdaad misschien wel meer in de goede denkrichting. Dit soort schermen zijn voor het gros van de gamers gewoon geen reële aankoop, de komende drie-vier jaar.

 6.   
  Heccer's avatar

  Is 49 niet meer als 43. Of is die van 43 breed beeld kom er ff niet uit. Wel leuke schermen. Ik denk dat mijn NASA comp dat wel trekt nu me portemonnee nog.

 7.   
  BozeBever's avatar

  @Tom Kauwenberg: Jups. Vaak zie je dat standhouders/producenten met een ‘normale’ lijn komen (voor de sterveling) en een product hebben om de toekomstige techniek te laten zien.

  Vergelijk het met een autobeurs. De merken laten hun nieuwe productiemodellen zien, maar het nieuws wordt gehaald door de kekke prototypes.

 8.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BozeBever: Wat dat betreft vind ik het dit jaar nog meevallen. De afgelopen jaren kreeg ik dat conceptgebeuren veel meer mee. Denk aan Razers laptop met drie uitklapbare 4K-schermen of flinterdunne 8K-televisies zonder mainstream content om er op af te spelen.

  @Heccer: 43″ is inderdaad kleiner dan 49″, maar de beeldverhouding is anders. De ene is je standaard 16:9, de ander een ziekelijk brede 32:9 (met kleinere hoeveelheid pixels in totaal).