Sea of Thieves verkocht veel beter dan Microsoft had verwacht

Hoewel Sea of Thieves lang niet de grootste pijler van het Xbox-kamp kon zijn, verkocht de game blijkbaar toch vele malen beter dan Microsoft intern uitgerekend had. Opperhoofd Phil Spencer gaf dat vrij in een interview met Giant Bomb tijdens afgelopen E3, alwaar hij ook bekendmaakte dat grofweg hetzelfde bleek te gelden voor State of Decay 2.


Beide nieuwe Xbox-exclusieve titels zijn uiteraard onderdeel van de Xbox Game Pass-dienst, waarvoor vele gamers de spellen middels een (proef)abonnement kosteloos binnen kunnen halen. Aan de hand daarvan zouden de opbrengsten van de games mogelijk ernstig gedrukt worden, maar het tegendeel bleek waar, aldus Spencer.

On those two games (Sea of Thieves and State of Decay 2), we sold more copies of those games than we expected.

Echt specifieke verkoopcijfers werden daarbij niet gegeven, maar het statement is een opvallende. Toen kort na release spelersaantallen van Sea of Thieves (alsmede die van State of Decay 2) vrijgegeven werden, sprak Microsoft dan ook nergens over de verhouding Game Pass-houders en gamers die daadwerkelijk de volle aankoop deden.


Al met al lijkt de toekomst voor het Xbox-vaandel toch, stukje bij beetje, te verbeteren. Geen tegenvallende verkoopcijfers, de grotere focus op het ‘Netflix voor games’ en nota bene een ijzersterke Xbox E3 Media Briefing dit jaar; Spencer en zijn teams hebben weer wat momentum te pakken.

Heb jij weer wat hoop voor Xbox, of heeft Microsoft de race tegen Sony al lang en breed verloren? We horen natuurlijk graag hoe jijzelf daarin staat!

Voor meer reflectie over wát Microsoft de komende tijd allemaal van plan is, zijn onze 5 onthullingen die ons weer hoop geven in Xbox wellicht het lezen waard…

 1.   
  Tom's avatar

  Jeff Gerstmann is een held, Phil Spencer een baas. Helemaal gemist dat deze twee een uurtje voor de camera geluld hebben, maar zonder twijfel de moeite waard.

  Nota bene twee gasten waar ik nog erg graag een keer een pilsje mee zou willen doen.

 2.   
  OnOwned's avatar

  Tom schreef, "Jeff Gerstmann is een held, Phil Spencer een baas. Helemaal gemist dat deze twee een uurtje voor de camera geluld hebben, maar zonder twijfel de moeite waard.
  Nota bene twee gasten waar ik nog erg graag een keer een pilsje mee zou willen doen."

  Doorzakken met Phil Spencer lijkt me echt ontzettend gezellig. Kan ik hem ook nog wat ideetjes meegeven en als we beide strontbezopen zijn een barfight beginnen wegens Scalebound. Good times!

  En ben oprecht verbaasd over deze uitspraak, want ik merk dat bij mij in de winkel beide games totaal niet verkopen. Misschien dat de digitale aankopen veel beter lopen dan gedacht of misschien hadden ze bij Microsoft hele lage verwachtingen…anywho good news voor het Xbox-kamp.

 3.   
  Tom's avatar

  Sowieso is digitaal in veel gevallen beter, want Play Anywhere. De fysieke edities van beide games zijn alleen beschikbaar op Xbox One en geven dus géén toegang tot een gratis Windows 10-kopietje. Beetje scheve constructie eigenlijk, maar anderzijds ook wel weer logisch.

  Niet alleen is daarmee dus de fysieke afzetmarkt beperkt, ook de weldenkende Xbox One-gamers halen die games dan liever digitaal, omdat ze (later) misschien nog eens aan de slag kunnen op Windows 10.

  Ik vermoed dat überhaupt de pc-verkopen al heel veel goeds doen voor Microsoft. Grotere afzetmarkt, eigen ecosysteem op het op te verkopen, allemaal geïntegreerd met de Xbox-diensten. Dat zal ze geen windeieren leggen.

 4.   
  PSPfreaky's avatar

  Tom schreef, "Sowieso is digitaal in veel gevallen beter, want Play Anywhere. De fysieke edities van beide games zijn alleen beschikbaar op Xbox One en geven dus géén toegang tot een gratis Windows 10-kopietje. Beetje scheve constructie eigenlijk, maar anderzijds ook wel weer logisch."

  Ik blijf het scheef vinden. Xbox One bezitters konden de game halen voor 59,99 (alleen Xbox One), terwijl PC gamers niet anders konden dan 69,99 te betalen. Leuk dat er Play Anywhere bij zit, maar ik heb zelf geen Xbox One maar ik moest er wel voor betalen.

  Je ziet hier gewoon dat Rare/Microsoft de Xbox One gamers belangrijker vinden dan de PC community. Zie ook de in-game items die je enkel met de Xbox One versie kon bemachtigen, door middel van Xbox Live of een fysieke versie bij een bepaalde winkel te kopen.