EA reageert op Loot Boxes: “we gaan ermee door”

Het is de grootste controverse van het afgelopen jaar in de game-industrie. GamersNET mocht er zelfs over praten op nationale radio en ook de Kansspelautoriteit is een onderzoek gestart naar verschillende uitgevers en ontwikkelaars. Tot nu toe hielden deze partijen hun lippen stijf op elkaar, maar daar is nu verandering in gekomen.

Andrew Wilson, directeur van EA heeft van zich laten horen en zijn bedrijf is absoluut niet van plan om te stoppen met Loot Boxes. Hij geeft FIFA Ultimate Team als voorbeeld en hij ziet dit absoluut niet als een vorm van gokken.

Firstly, players always receive a specified number of items in each FUT pack, and secondly we don’t provide or authorise any way to cash out or sell items or virtual currency for real money.
Bovenstaande redenen zijn voor Wilson genoeg om het niet als gokken te zien. Ten eerste krijgt elke speler altijd een zelfde aantal kaarten uit elk pakje en ten tweede zijn ze niet door te verkopen voor echt geld.


Hoe het ook zij, kansspeelautoriteiten in zowel Nederland als België zijn bezig met onderzoeken en hebben ook al sancties in gedachte. Hoe zien jullie dit? Is een systeem met Loot Boxes een vorm van gokken? En moet er tegen worden opgetreden? Laat het weten in de reacties.

 1.   
  MaTriXX's avatar

  Niemand verplicht je deze boxes te kopen, als het allemaal cosmetisch is vind ik het prima en zolang het niet geacht wordt ze te kopen om het spel uit te spelen vind ik het ook prima.

  Voor de duidelijkheid ik ken de boxes uit Fifa niet, wel heb ik ooit een cosmetisch pakket gekocht uit Assassins Creed Origins, weet alleen niet of dat ook onder loot box verstaan wordt maar ikzelf denk van wel.

 2.   
  Mandamo's avatar

  Wat boeit de hoeveelheid items die krijgt? Het gaat om de kleine kans die je hebt dat er ook daadwerkelijk iets bruikbaars in zit. Dat is het gokelement. Blijven kopen en hopen dat je deze keer wel dat zeldzame item krijgt.

 3.   
  CHILLOZZ's avatar

  Mandamo schreef, "Wat boeit de hoeveelheid items die krijgt? Het gaat om de kleine kans die je hebt dat er ook daadwerkelijk iets bruikbaars in zit. Dat is het gokelement. Blijven kopen en hopen dat je deze keer wel dat zeldzame item krijgt. "

  idd dit.

  is gewoon centen uit de portomonee harken. voornamelijk voor ouders…

  Doe gewoon dat je betaald voor een bepaald object en heel het gezeik is weg.
  Maar dat is nu juist waardoor ze centen binnen harken. mensen willen perse een item en blijven dan vaak die boxes kopen. Als je alles los kon kopen verdienen ze er niet veel aan. Want dan koop je dat wat je WEL leuk vind.

  voor de gene die dus nog niet echt weten waarover het gaat. Dat is dus PUUR het blind kopen van boxes/crates. Je weet dus NIET van te voren wat je koopt.

  Ik krijg vaak bij dat soort dingen denk aan wapens skins enz. het idee dat ze je die eigenlijk afpakken om daarna te verkopen. Het hoort bij de game IMO. Vooral als games direct of zeer kort na release al meteen met nieuwe dingen komen. Dan krijg ik toch altijd het gevoel dat ze het expres uit de game hebben gelaten om zo bij mensen meer centen weg te harken.

  lootboxes… Zwaar op tegen. DLC.. liever niet,Maar als het meerwaarde heeft dan wel. Dan ben je ook wel eerder bereid iets extra’s voor te betalen.

 4.   
  tranceguy's avatar

  Daar gaan ze keihard op terugkomen let maar op mijn woorden, en anders worden ze erop afgemaakt.

 5.   
  Puddingboom's avatar

  Meh, games zijn tegenwoordig enorm duur en met oog op meer inkomsten kan ik het wel begrijpen. Wat ik niet begrijp is de manier waarop, je ziet games die het goed implementeren (imo cosmetics) en P2W crates die nu vaak (ook door de overheid) als een- en hetzelfde worden gezien.

 6.   
  mattioza's avatar

  Dit geeft toch al een indicatie/bevestiging dat de loot boxes nog niet snel gaan verdwijnen, hooguit aangepast in bepaalde games. Wat ook te verwachten was, het is niet omdat er een paar overheden van onder een steen komen gekropen (op vlak van games/loot boxes), dat ineens heel het systeem van loot boxes (dat al jarenlang bestaat) gaat verdwijnen.