Lof voor God of War en een tirade over eSports | GamersNET Podcast #13

Vaste kost voor je vrijdag: een kersverse GamersNET Podcast! Deze week is het aan Daniël, Salim en Tom om een uur lang je oren te vullen met discussie over games, en die leveren zij dan ook snoeihard…

Zo is onze Daniël natuurlijk helemaal in zijn nopjes met het positieve ontvangst van God of War, waarvoor hij neerstrijkt om het wellicht de beste PlayStation 4-game van nu te noemen. Terecht, of is er nog twijfel?

Ondertussen bekommert Salim zich over (gebrek aan) vernieuwing in de game-wereld en gooit Tom een balletje op over eSports in Nederland. Gaat dat nog ooit van de grond komen, of mist gewoon de succesformule om het hier aan de man te krijgen?

Luister mee met deze enerverende aflevering (ook via iTunes of SoundCloud zelf) en vertel ons vooral hoe jij in zou haken in onze zinloze discussies:


Volg de GamersNET Podcast ook op iTunes of SoundCloud om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste afleveringen!

Meepraten en vragen stellen moedigen we evenals aan. Zeg je zegje dan wel met een berichtje richting [email protected] of bijvoorbeeld Twitter en wie weet, schuiven we volgende week aan voor jouw onderwerp of interessante vraag!

 1.   
  mattioza's avatar

  Ja dat is een beetje het ‘probleem’ bij de grote uitgevers tegenwoordig. We zien de franchises Assassin’s Creed, Far Cry, Watch Dogs, Battlefield, sportgames, Call of Duty en nog een pak anderen om het jaar of 2 jaar terugkomen. En daar komt denk ik ook het grote succes van God of War kijken. Het vorige deel is oorspronkelijk van zowat 8 jaar geleden (de remaster niet meegerekend) en komt nu ineens terug met zo’n vernieuwing, is bam in de face. Is beetje een vicieuze cirkel.

  Over het deel van dat Far Cry 5 een beetje repetitief is. Is ook de grote ding/valkuil van open world games. Ben nu al een goeie 30 uur bezig met Mad Max, is ook 70-80% side missions die in essentie ook wel veel hetzelfde zijn in elk gebied. Moet je gewoon een beetje voor zijn.

  En ik ben ook voor meer esports nieuws van eigen bodem (Benelux). Hier bij Gamersnet heb ik ook een groot gevoel van contradictie. En ja hier in de Benelux is het nog erg niche, maar blijft ook een deel van de gamewereld, net zoals God of War is. België en Nederland heeft trouwens (individueel) enkele top esporters (zoals jullie ook zeggen), maar heeft misschien nog wat meer ‘kijkeraandacht’ nodig om helemaal los te barsten en te kunnen meedoen op international niveau. Dat het altijd dezelfde games zijn, is ook niet echt een uitleg, voetbal is ook al decennia en trekt zoveel kijkers. Moet zeggen, bij mij persoonlijk is het iets raar, ik heb geen interesse om games zoals LoL of CS:GO te spelen, maar ik vind het op de één of andere manier wel leuk naar om te kijken. (naar wedstrijden van bepaald niveau met goeie casters) En zo heb ik weer veel zin om de groepsfase in de ESL Benelux te gaan volgen.

 2.   
  Tom's avatar

  Daarom vond ik Salims opmerking over ‘waarom eSports niet eens in de zoveel tijd met een nieuwe game komt’ wat apart. Het is niet alsof een of ander comité daarover gaat en ineens bepaalde games verklaart als ‘de nieuwe eSport’. Zoiets moet van zichzelf groeien en bloeien. Bijvoorbeeld door goede toespitsing op het competitieve vlak én de toegankelijkheid om het te kijken en te spelen.

  Mochten er lokaal meer games in mijn straatje vallen als grote nieuwe ‘sportgames’ (Overwatch, PUBG, bijvoorbeeld), dan zou ik zelf ook veel verder open staan om eSports te volgen. Voor alleen wat CS:GO en LoL kun je mij niet snel warm krijgen, jammer genoeg.

 3.   
  mattioza's avatar

  Je favoriete game hoeft ook niet in de top-10 allergrootste eSports te staan, met elke dag internationale wedstrijden en 2 miljoen dollar prijzengeld om ervan te kunnen genieten als speler/kijker. Zo ben ik nu een half jaar enorm fan van een game (zowel om te spelen als kijken), is game met 200 a 300 actieve spelers per dag met 1 toernooi per week vanuit de ontwikkelaar zelf (soms nog eens een community event tussendoor), op heel hoog en internationaal niveau. Is ook heel leuk om te kijken, er hoeft geen 200 000 man naar de stream te kijken om het naar je zin te hebben. 🙂

  Als je er effectief mee wil doorbreken en er geld mee wil verdienen ligt dat anders natuurlijk. De LAN’s en online wedstrijden in de Benelux zijn eerder gericht op de traditionele eSport games.

  Denk trouwens dat de (gamegerelateerde) media ook wel heel belangrijk zijn in het verhaal van eSports ‘promoten’, want als die er al geen interesse tonen, wie dan wel? (buiten de groep die nu in die niche zit, doordat ze fan/speler zijn van die bekende game)

 4.   
  Tom's avatar

  En daar ligt dus juist de crux. Als wij schrijven/presenteren over eSports, hoor je her en der dat men er niet echt warm voor wil lopen. Kan ook helemaal aan ons liggen, maar het lijkt erop dat veel gamers gewoon nog niet echt zitten te wachten op veel coverage rondom elektronische sport.

  Kwestie van vraag en aanbod natuurlijk, maar er lijkt iets te ontbreken om het vlammetje echt gaande te krijgen.

 5.   
  007Nightfire's avatar

  Had hier een half boekwerk getypt, maar na het klikken op [plaats reactie] moest ik een verplicht een nieuw wachtwoord instellen en was mijn reactie niet geplaatst. Nou dan maar de samenvatting:

  – e-Sports is niet één ding, zeggen dat sport populair is, is naar mijn mening ook vreemd. Het gaat per sport oftewel per game.
  – Niet elke sport is populair en wordt ook niet over bericht, dat zou voor e-Sports ook niet hoeven. Het ontbrekende vlammetje is er ook bij bijvoorbeeld hockey, totdat er een finale wordt gespeeld op een groot toernooi. Of bij vrouwenvoetbal, totdat ze het goed doen op een EK, maar ondertussen kijkt niemand de competities.
  – Het zal tricky zijn om in te schatten wat wel en niet populair / gewaardeerd wordt door lezers, omdat e-Sports veel sneller veranderd dan traditionele sporten (denk ik).

 6.   
  mattioza's avatar

  007Nightfire schreef, "Had hier een half boekwerk getypt, maar na het klikken op [plaats reactie] moest ik een verplicht een nieuw wachtwoord instellen en was mijn reactie niet geplaatst. "

  RIP Lange reactie. Ik zal er dan maar nog eentje plaatsen. 😀

  Om de vergelijking met de gewone sport door te trekken. Als je een sportnieuwssite hebt, moet je dan geen nieuws schrijven van grote toernooien in minder populaire sporten? Voorbeeld: Vorige week was er het WK Acrogym in Antwerpen, sport die doorgaans zowat 0 aandacht krijgt in België, nu was de zaal 2x volledig uitverkocht (meer dan 5000 plaatsen) en werd het live uitgezonden op tv, de reacties waren erg positief. Om maar te zeggen dat het in de gewone sport ook nog een ding/taboe is.

  Gamersnet heeft (theoretisch gezien) ook meer belangen/betrokkenheid bij de e-Sports dan andere sites, omdat ze de GN Rebels hebben. En hoe groter de e-Sports in de Benelux is, hoe groter de commerciële waarde van de Rebels. Al kan ik moeilijk inschatten wat jullie doelen daarmee zijn, of het gewoon is om op enkele evenementen aanwezig te zijn en aan de contractvereisten te voldoen, of dat het de bedoeling is dat de Rebels effectief een waarde worden in Benelux e-Sports scene op termijn.

  Het is ook niet dat er momenteel zoveel grote toernooien zijn in de Benelux, je heb een paar grote LAN party’s a la The Party en The Reality, de ESL Benelux (2 seizoenen per jaar), de Kayzr League en dan nog wat losse evenementen.

  Ik volg ook tot op zekere hoogte het pleidooi van Salim, om de e-Sports uit de nerd grot te trekken. Internationaal zijn ze daar natuurlijk al mee bezig, met evenementen groter dan een voetbalmatch. In de Benelux doen ze hier zeker ook inspanningen voor, zo was de finale van de Kayzr League vorig jaar op de Belgian Comic Con (Facts), waar ze echt van show probeerden van maken met presentatie en interviews. Ook de ESL Benelux finale was vorig seizoen op Bright Day (tech beurs) waar toch 22 000 man aanwezig was, om ze over de e-Sports streep te trekken.
  Maar goed, ik snap jullie standpunt zeker ook. Als jullie maar een bepaald items/nieuwsberichten kunnen plaatsen, gaan jullie voor de meeste views. 🙂

  Ps bedankt voor het behandelen van mijn stelling, de HKS staat alleen nog niet online. 😛

 7.   
  Tom's avatar

  Onze welgemeende excuses, maar die gehele opname scheen achteraf mislukt te zijn. Pas tijdens de edit bleek er een defect met het audiospoor, waardoor de complete aflevering onbruikbaar was geworden.

  Dat gezegd te hebben, vind ik het wel ontzettend tof om te zien dat deze discussie zoveel (lange) reacties oplevert. Ik denk dat dat zeker boekdelen kan spreken in hoeveel aandacht we aan eSports zouden moeten schenken. Het feit dat de passie/verwachting er is, voelt veelzeggend.

 8.   
  mattioza's avatar

  Tom schreef, "Onze welgemeende excuses, maar die gehele opname scheen achteraf mislukt te zijn. Pas tijdens de edit bleek er een defect met het audiospoor, waardoor de complete aflevering onbruikbaar was geworden.
  "

  Oeps, rip again. 😛