Activision-Blizzard verdiende vorig jaar ruim 4 miljard dollar op microtransacties

Lootboxes, in-game aankopen en andere digitale verdienmodellen naderhand; bij elkaar brachten ze ruim vier miljard dollar in het laatje voor Activision-Blizzard. In het jaarlijkse financiële rapport van het gefuseerde bedrijf, kwam die inkomstenbron fier uit, al bestaat deze natuurlijk uit een joint effort van verschillende takken van de game-uitgever.

Op Twitter legt game-analist Daniel Ahmad uit hoe de bizar grote som is opgebouwd. Grofweg de helft van de inkomsten waren naar het schijnt afkomstig van het overgenomen dochterbedrijf King, die voornamelijk furore maakt op de mobiele markt. Aan ‘gratis’ smartphone-spelletjes als Candy Crush Saga verdient de spellengigant nog altijd prima, zo blijkt maar weer.

De andere twee miljard is dan ook afkomstig van microtransacties binnen games op pc en console. Daaronder vallen pijlers als Blizzards populaire Overwatch, maar uiteraard ook Activisions eigen toppers als Call of Duty: WWII en Destiny 2. Het los kopen van bonussen, verassingskistjes en kostuums blijkt ook daar Activision-Blizzard geen windeieren te leggen.

Hoewel Activision-Blizzard vorig jaar gigantische winst maakten op microtransacties als deze, zou dat dit jaar abrupt tot een halt geroepen kunnen worden. In ieder geval voor een flink part, welteverstaan. Sinds het mediadebacle van Star Wars: Battlefront 2 rondom in-game betalingen zijn veel internationale instanties gewezen op het dubieuze imago van microtransacties. Veel landen overwegen actie te ondernemen tegen vooral de zogenaamde blind boxes.

Recentelijk uitte onder meer de Amerikaanse en Duitse politiek lootboxes mogelijk in de ban te willen doen, maar ook de Nederlandse Kansspelautoriteit onderzoekt al langer de schadelijke gevolgen van dit soort in-game aankopen. Daarbovenop is het de Belgische politiek die wellicht een Europees verbod op lootboxes wil introduceren.

 1.   
  someone else's avatar

  Zolang het cosmetics zijn: ik gun het geld aan de developper. Overwatch: 1x 60 euro voor betaald en de updates blijven maar doorgaan, ik vind dat echt super! Dat ze geld slepen uit cosmetic boxen: ga je gang!

 2.   
  Drazo's avatar

  Geen wonder dat ze Destiny 2 dus incompleet hebben gereleased.

 3.   
  Mattiees's avatar

  Van blizzard zal mogelijk alleen overwatch geraakt worden, maar vermoed dat ze daar wel mee weg gaan komen gezien men oon currency ervoor kan verdienen. Hots en WoW hebben de microtransacties overgrote deel in directe aanschaf, wat nooit verboden kan gaan worden.