Wat is er ‘nieuw’ aan de New Nintendo 2DS XL?

Vorige week onthulde Nintendo plots de New Nintendo 2DS XL. Wederom een variant op de bekende handheld, voorzien van een nieuw design en een handvol verse facetten. De hamvraag blijft echter wel staan: wat is er precies zo ‘nieuw’ aan de New Nintendo 2DS XL. Wij gingen hands-on met het apparaat voor een beter gevoel van het nieuwe model.

Groter en sterker, maar draagbaarder
Ten opzichte van de reguliere Nintendo 2DS vernieuwt de New Nintendo 2DS XL rigoureus. Niet alleen is het model 82 procent groter in omvang (met een 4,88″ scherm), maar blijkt het hele apparaat ook nog een tik lichter te worden. Met 260 gram schoon aan de haak is de New Nintendo 2DS XL een lichtgewicht in de hand, en dat terwijl de handheld nu wél dicht te klappen is.


Dat maakt de New Nintendo 2DS dan ook een stuk handiger in de omgang. Het model past nu — in tegenstelling tot de ‘oude’ 2DS — gewoon in een doorsnee broekzak, terwijl de schermen en rekenkracht van het apparaat aardig gegroeid zijn. De New Nintendo 2DS XL beschikt nu immers over veel facetten die ook met de New Nintendo 3DS al geïmplementeerd werden. Waaronder een sterkere processor én de minuscule joystick voor bijvoorbeeld camerabesturing in spellen.

Gelijk aan zijn broertje?
Ook implementeert de nieuwe 2DS de twee extra knoppen die we al op de New Nintendo 3DS konden vinden: de ZL en ZR schoudertoetsen. Deze zijn lang niet voor elke game een vereiste, maar het laat dit vernieuwde model wel parallel lopen met het paradepaardje onder de 3DS-uitvoeringen. Alle voordelen die we op dat model vonden, zijn nu klaarblijkelijk ook aanwezig op de New Nintendo 2DS XL.

De ingebouwde NFC-chip van de nieuwere 3DS maakt ook een terugkeer op deze verse 2DS. Was het met de oudere modellen nog nodig om een losse amiibo-lezer aan te schaffen, doet de New Nintendo 2DS dat stuk apparatuur nu weer in de ban. Door amiibo op het onderste scherm te plaatsen, worden ze automatisch gelezen door de nieuwe 2DS, waarna hun invloed op het spel direct wordt doorgevoerd.

Meer toegankelijkheid
Verder zijn er minieme aanpassingen en verbeteringen in het ontwerp van de nieuwe handheld gemaakt. De (enigszins gekrompen) stylus-pen wordt nu aan de onderzijde in het apparaat geschoven, alwaar ook de koptelefooningang gevonden kan worden. Dat is voor gebruikers van andere 3DS-uitvoeringen wellicht even wennen, maar niet bijzonder bevreemdend. Pal daarnaast vinden we ook het klepje waaronder de poorten voor de spelcartridges en microSD-kaarten ingevoegd kunnen worden. Saillant detail is dat deze als altijd ook nog Nintendo DS-spellen afspeelt én dat Nintendo een microSD-kaart ter grootte van 4 GB meelevert.

Oh, en de universele oplader voor de Nintendo 3DS-apparaten zit nu wél inbegrepen. Dat is ook lang niet altijd het geval geweest met de verschillende uitvoeringen van de handheld.


De lichtgewicht krachtpatser, zonder 3D
Naast alle nieuwigheden doet de nieuwe en vergrote 2DS precies wat je van de naam kunt verwachten. Het gaat hier wederom om een adaptatie van de Nintendo 3DS zonder de driedimensionale kijkervaring, waardoor bijvoorbeeld ook de extra camera voor stabilisatie niet aanwezig is op dit model. Dit zorgt ervoor dat de New Nintendo 3DS wat meer aanvoelt als het grote, premium broertje, terwijl de New Nintendo 2DS door het leven kan als de lichtgewicht krachtpatser. In ‘schoner’ in het fysieke ontwerp bovendien, maar daarmee nog altijd een stevig en standvastig geheel.

Beschikbaar vanaf 28 juli, in twee uitvoeringen
De New Nintendo 2DS XL verschijnt 28 juli, in zowel wit-oranje thema als de zwart-cyaan uitvoering. De ene voelt fris en kleurrijk, terwijl de ander iets speels doch stoer uiterlijk over weet te brengen. Beide versies zijn wel voorzien van een markant reliëf aan de bovenzijde.

Gelijktijdig met de lancering van de nieuwe handheld verschijnen ook drie nieuwe 3DS-games, respectievelijk Miitopia, Hey! Pikmin en Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training. Deze games zijn te spelen op alle soorten Nintendo 3DS-handhelds en zullen binnenkort ook behandeld worden, hier op GamersNET.

[SCREENSHOTS]

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren