XP-farming in Overwatch levert een ban op; Kaplan waarschuwt voor gevolgen

Het duurde niet lang nadat de Game Browser in Overwatch is geïntroduceerd voordat er exploitaties gevonden zijn. Spelers zijn erachter gekomen dat je matches op kunt zetten waarmee je makkelijk en snel ervaringspunten en dus lootboxes kunt verdienen. Blizzard is niet gecharmeerd van die praktijken en slaat er daarom flink op los met de banhamer.

Spelers konden met de Game Browser matches opzetten waarin iedereen zo lang als ze willen AFK kunnen gaan maar wel gewoon ervaringspunten krijgen nadat de match afgelopen is. De matches lopen door dus is er een constante stroom van ervaringspunten. De methode werd zo hard uitgehold dat Jeff Kaplan een pleidooi deed op de Overwatch-community:

“Well, let me take a grey area and make it starkly black and white for you. Abusing and exploiting Custom Game or any other game mode to earn experience in Overwatch while inactive is NOT ok. At this point, I am making a plea to you – the Overwatch Community at large: please decide what you want to happen here and be a part of the solution.”

Blizzard neemt al maatregelen tegen spelers die gebruik maken van de lakse methode om ervaringspunten te verzamelen. Skirmish levert in de Game Browser al geen ervaringspunten meer op en heeft nu ook standaard een timer waarmee mensen uit de match gegooid worden als ze te lang niets doen. Spelers die alsnog meedoen aan de exploitatie krijgen van Blizzard op hun kop met een ban. Mocht de misbruik van het systeem ook doorsluipen naar andere spelopties in de Game Browser dan worden ervaringspunten er definitief uitgehaald.

Jeff Kaplan laat weten dat hij de mogelijkheid voor de exploitatie tijdens het ontwikkelen van de speelmodus al zag, maar hij de spelers het voordeel van de twijfel wilde geven. Helaas werd het vertouwen grandioos misbruikt met de gevolgen van dien. Hij betreurt dat het zover moet komen, maar ziet geen andere oplossing.

  1.   
    3333/3333's avatar

    Dikke naaistreek van Blizzard, het is hun eigen schuld dat ze die exploit niet op tijd hebben opgelost. Neem het de gamers niet kwalijk dat ze er gebruik van maken.

  2.   
    RiiLaKuma's avatar

    Patriotic Pepe schreef, "Dikke naaistreek van Blizzard, het is hun eigen schuld dat ze die exploit niet op tijd hebben opgelost. Neem het de gamers niet kwalijk dat ze er gebruik van maken. "

    Niet mee eens. Kaplan geeft aan dat hij de mogelijkheid voor de exploit al in ontwikkeling zag maar de spelers het voordeel van de twijfel wilde geven. Het zat er dik aan te komen, maar Kaplan had hoop dat de meeste mensen wel beter wisten. Great power and great responsibility en alles. De kans is groot dat iedereen die gebruik maakte van de exploit VOOR de statement gewoon safe is ook al is het in strijd met de gebruikstermen. Verder moeten spelers inmiddels toch wel beter weten. Als het gezonde verstand niet sterker is dan de gierige aard kan je makkelijk gebrand worden.

  3.   
    3333/3333's avatar

    Hoop dit, hoop dat. Hij wist van de exploit maar deed er niks aan, moet je er niet raar van opkijken als mensen er gebruik van gaan maken. Hij had beter moeten weten.

    Ik speel overigens geen Overwatch, maar als ik dat wel deed en er was een manier om lekker snel en makkelijk xp te farmen dan zou ik daar gebruik van maken zolang het nog kan. Als je in het echt snel geld kan verdienen door een slim trucje maak je daar ook gebruik van als je gezond verstand hebt, heeft niks met gierigheid te maken.

  4.   
    RiiLaKuma's avatar

    Patriotic Pepe schreef, "Hoop dit, hoop dat. Hij wist van de exploit maar deed er niks aan, moet je er niet raar van opkijken als mensen er gebruik van gaan maken. Hij had beter moeten weten.
    Ik speel overigens geen Overwatch, maar als ik dat wel deed en er was een manier om lekker snel en makkelijk xp te farmen dan zou ik daar gebruik van maken zolang het nog kan. Als je in het echt snel geld kan verdienen door een slim trucje maak je daar ook gebruik van als je gezond verstand hebt, heeft niks met gierigheid te maken.
    "

    Hij wist ook beter. Zijn motivatie was juist de hoop dat Overwatch-spelers zich niet zo laag zouden gedragen. Dat heeft niet te maken met “niks eraan doen”. Hij gaf spelers de kans zich te bewijzen, maar het mocht niet zo zijn. Dat is een stukje geven en nemen waar veel ontwikkelaars nog iets van kunnen leren.

    Overigens zijn er zat manieren in de wereld om snel geld te verdienen maar dan denk ik dat je wel wat meer krijgt dan een ban wanneer je tegen de lamp loopt. Het misbruiken van exploits staat in de gebruikstermen, dan maakt de mogelijkheid om het te doen het niet ineens legaal. Leert niemand van gevallen als Star Wars: The Old Republic?

  5.   
    Mattiees's avatar

    @pepe: ze hebben de xp toegevoegd aan de gamemode zodat mensen die gewoon veel customs willen spelen in de browser zouden anders niet door kunnen lvlen met hun accounts en daardoor dus ook niet leuke skins kunnen farmen. De exploit door afk te gaan staan en daardoor niets te doen en alleen maar xp te verkrijgen is in geen enkele game de bedoeling en hoop dat ze een elegante manier kunnen verzinnen om toch xp te krijgen in deze modus. Als ze dit weghalen zullen veel mensen niet altijd dat kunnen spelen wat ze graag willen, simpelweg omdat er geen beloning aan vastzit die ze ook graag willen hebben. Dat mensen dit ‘trucje’ misbruiken is jammer maar van blizzard zijnde hadden ze beter moeten weten. Bannen is in ieder geval een oplossing als ze die regel introduceren dat afk xp farming niet mag.

  6.   
    JuulsJo's avatar

    Ja ik dacht al wel dat dit zou gebeuren. Goed dat ze er wat aan doen 🙂