PlayStation 4 firmware update 4.0 nu beschikbaar; betere menu’s en HDR voor iedereen

Sony heeft voor de PlayStation 4 een nieuwe firmware update uitgebracht. De update geeft beschikking tot aan aantal nieuwe functies en redesigns zoals het aanmaken van folders, een verbeterd Quick Menu en Main Menu, high dynamic range (HDR) en de mogelijkheid om systeem-gegevens tussen verschillende PlayStation 4’s over te zetten.

Sinds het met deze firmware mogelijk is om folders aan te maken, kun je (eindelijk) games en applicaties beter ordenen. De spelbibliotheek biedt nu meer opties om alles overzichtelijk en op smaak neer te zetten.

Het Quick Menu is met de update makkelijker beschikbaar en beter te optimaliseren. Zo is het bijvoorbeeld niet meer nodig om een game te verlaten eer het menu tevoorschijn komt. Ook beschikt het menuutje over nieuwe opties, zoals een verbeterde muzieksectie waar bijvoorbeeld Spotify te vinden is, zonder de app daarvoor te hoeven openen.

Elke PlayStation 4 met de update beschikt nu ook over high dynamic range (HDR). Dit maakt het dat de beelden voorzien kunnen worden van een veel harder en waarheidsgetrouwer contrast, zij het dat dit alleen werkt op specifieke HDR-televisies. Aanvankelijk werd gedacht dat deze feature enkel beschikbaar zou zijn op de PlayStation 4 Pro.


Het hoofdmenu heeft een nieuw design voor de What’s New en Content Info panelen. Met ingang van deze update is het makkelijker te zien wat er trending is, wat er in de PSN Store te vinden is en wat je vrienden aan het doen zijn.

Het overzetten van systeemgegevens is evenals beschikbaar geworden. Gamers kunnen tussen verschillende systemen hun spellen, gebruikersinformatie en opgeslagen game-data overzetten door middel van een LAN-verbinding.

Tot slot zijn er in de update stream-functies voor de PlayStation 4 Pro verwerkt. Je kunt met een PlayStation 4 Pro tot 1080p-resoluties streamen en met 30 tot 60 frames per seconden streamen op YouTube. Op Twitch daarentegen, ligt het framerate-limiet op 30 fps.

 1.   
  Bram_M99's avatar

  Erg mooie update, vooral de Quick Menu is mooi en handig.

 2.   
  Moodey's avatar

  You can have HDR! You can have HDR! Everyone gets HDR! Wooooooooh

 3.   
  Tom's avatar

  Moodey schreef, "You can have HDR! You can have HDR! Everyone gets HDR! Wooooooooh"

  Matig. Ik zou pas echt gaan gillen als iemand strooit met de televisies die het daadwerkelijk ondersteunen.

 4.   
  Daniel Z's avatar

  (null)

 5.   
  Daniel Z's avatar

  De update is vooral lelijker, wat een ouderwets design hebben sommige onderdelen gekregen. En een game afsluiten is nog een stap extra, efficiënt is het allemaal niet.

 6.   
  YdieresiS's avatar

  Weet iemand hoe ik de meldingen die in beeld komen (bijvoorbeeld dat de DualShock is geconnect en gedisconnect), weer in het Zwart kan krijgen? Ik vind dat witte helemaal niets, vooral slecht leesbaar ook in veel schermen.

  Verder is het vooral heel erg wennen. Dingen die je snel deed, zoals app closen en playstation uitzetten kosten nu wat extra handelingen. Over het algemeen vind ik het design nog niet echt een vooruitgang, maar misschien is dat ook wel wennen.

  Ik ben in ieder geval nog niet te spreken over de update.

 7.   
  CHILLOZZ's avatar

  YdieresiS schreef, "Weet iemand hoe ik de meldingen die in beeld komen (bijvoorbeeld dat de DualShock is geconnect en gedisconnect), weer in het Zwart kan krijgen? Ik vind dat witte helemaal niets, vooral slecht leesbaar ook in veel schermen.
  Verder is het vooral heel erg wennen. Dingen die je snel deed, zoals app closen en playstation uitzetten kosten nu wat extra handelingen. Over het algemeen vind ik het design nog niet echt een vooruitgang, maar misschien is dat ook wel wennen.
  Ik ben in ieder geval nog niet te spreken over de update."

  gewoon die functie uitzetten joh. Je weet toch wel of je controller geconnect is. en vrienden die online komen…. sja.. ik vind die meldingen alleen maar irritant dus heb ze gewoon uitgezet.

  Over dat uitzetten. ik snap sowieso niet waarom mensen eerst de game afsluiten en dan de ps4 uitzetten.
  Als ik aan het game ben en ik wil stoppen doe ik gewoon PS knop ingedrukt houden en systeem uitzetten klaar.

  nog nooit problemen mee gehad. en zou ook niet weten waarom dat een probleem zou moeten zijn. Moet je wel zorgen dat je autosave aan hebt staan. dan is er helemaal niets aan de hand.

  heb nog niet echt naar het menu gekeken ofzo. als ik wil gamen game ik en kijk ik niet naar de rest eromheen.

 8.   
  Tom's avatar

  Om een game snel af te sluiten op PlayStation 4 kun je toch gewoon het apparaat uit het raam gooien en een Xbox One bestellen? Kappa.

 9.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Zeer nette update, alles is net wat straker qua uiterlijk.
  Ik heb dan ook alle games in mapjes gezet op genre en alfabet.

  Ja, ik ben echt zo’n pietje precies opgeruimde jongen. 😳 😛

 10.   
  CHILLOZZ's avatar

  Tom schreef, "Om een game snel af te sluiten op PlayStation 4 kun je toch gewoon het apparaat uit het raam gooien en een Xbox One bestellen? Kappa."

  dat zelfde kun je dan ook met die xdoos doen.
  fatoe kejl XD

  toch lastig voor sommige om een console uit te zetten. Makkelijker kan toch haast niet. 2 knopjes indrukken en hij is uit.

  je hoeft de game helemaal niet af te sluiten als je de console toch uit wilt zetten.

 11.   
  MaTriXX's avatar

  Tom schreef, "Om een game snel af te sluiten op PlayStation 4 kun je toch gewoon het apparaat uit het raam gooien en een Xbox One bestellen? Kappa."

  hehehe kon er wel om lachen :).

  Maar goed HDR optie mag er dan nu wel zijn op de PS4 alleen zijn er nog geen games op de PS4 die dit ondersteunen, vraag me af welke game het als 1e krijgt.

  Heb van de week Horizon 3 gespeeld met HDR op me Oled scherm alleen vraag ik me nu af hoe het eruit ziet zonder HDR of kan je HDR uitzetten op je TV want als dat mogelijk is ga ik ff opzoeken hoe dat moet, punt is ik wil het verschil wel eens weten.

 12.   
  mrb80's avatar

  @MaTriXX: Je weet waarschijnlijk niet dat de demo van Forza Horizon 3 geen HDR ondersteund? Is te lezen op veel sites/forums. Rare keuze maar waar. Ik heb zelf ook een 4K HDR TV en vind FH3 er nu al super uit zien. Ben dus benieuwd naar full game waarin HDR wel in zit.

 13.   
  PaNNa's avatar

  Tom schreef, "Om een game snel af te sluiten op PlayStation 4 kun je toch gewoon het apparaat uit het raam gooien en een Xbox One bestellen? Kappa."

  En je wordt er zeker niet moe van 😆

 14.   
  NietNickMeneer's avatar

  Ik vind het quick menu echt fijn, je kan nu veel meer doen

 15.   
  Daan's avatar

  Ik ben wel voorstander van het Xbox idee. Button lang ingedrukt houden en dan optie afsluiten. 🙂

 16.   
  RiiLaKuma's avatar

  Real talk, waar halen mensen het idee vandaan dat het moeilijker is om het systeem af te sluiten? Het werkt nog precies hetzelfde. 😉

 17.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik heb hem nog niet maar heb het even snel gezien bij een vriend, vind het er maar raar en ingewikkeld uitzien die extra menu.