Geen 4K blu-ray-ondersteuning op PS4 Pro omdat Sony ‘trend naar streaming’ ziet

Afgelopen woensdag onthulde Sony de PlayStation 4 Pro. Dit apparaat is extra krachtig en ondersteunt 4K gaming, maar opvallend genoeg kun je er geen 4K blu-rays mee afspelen. In een interview verklaarde Sony Interactive Entertainment-baas Andrew House deze keuze.

House ziet dat films en series vooral gestreamd worden. Mensen laten blu-rays steeds vaker links liggen en Sony gelooft daarom niet meer in films op fysieke media:

Our feeling is that while physical media continues to be a big part of the games business, we see a trend on video towards streaming. Certainly with our user base, it’s the second biggest use case for people’s time on the system so we place more emphasis on that area.
House gaf tevens aan dat het technisch niet mogelijk is om ondersteuning voor 4K blu-rays toe te voegen via een firmware-update. Het ontwikkelteam heeft er derhalve voor gekozen de focus te leggen op streaming. De Xbox One S ondersteunt wel 4K blu-rays.

Zowel Netflix als YouTube werkt momenteel aan PlayStation 4-applicaties met 4K-ondersteuning. Vooral Netflix zet hier hoog op in en streeft ernaar om aan het eind van dit jaar meer dan 6000 uur aan 4K-content te bieden.

 1.   
  Mandamo's avatar

  Tja, ik kan me de laatste keer dat ik een Blu-ray heb afgespeeld ook niet meer herinneren. Ik gebruik de Netflix app echter bijna elke dag op de ps4.

 2.   
  mrb80's avatar

  Geef ze groot gelijk. Enige wat ik me afvraag is of 4K update voor Netflix en youtube app ook voor ‘oude’ PS4 uit komt? Xbox One S heeft dit namelijk ook en is niet (veel) krachtiger dan PS4

 3.   
  King of Heroes's avatar

  Ik heb nieens een Bluray dvd…

 4.   
  3333/3333's avatar

  Wat mensen vergeten is dat er nog steeds een behoorlijk kwaliteitsverschil is tussen HD/4K op een blu-ray of via een stream. Bij een stream treed er altijd kwaliteitsverlies op omdat er compressie moet worden toegepast, met name in donkere scene’s zien films op fysieke media er echt vele malen beter uit. Ook op de audio wordt flinke compressie toegepast.

  Maargoed, de PS4 speelt ook geen cd’s meer af. Helaas zijn veel mensen tegenwoordig gewend geraakt aan muziek of films met veel compressie (mp3/mp4, netflix, spotify).

 5.   
  MaTriXX's avatar

  Ik vind het een vreemde keuze, hoop mensen kopen nog steeds een X aantal films fysiek op disc.

  Wat hij bedoelt maar nooit zal erkennen dat het een keuze is geweest om te besparen omdat hij anders duurder in productie kosten was geweest.

 6.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik heb ook al paar jaar geen dvd of bluray meer gebruikt, de kwaliteit van Netflix voorbeeld is meer dan prima.
  Net als muziek gewoon via spotify even instellingen op hoog zetten, dan een goeie headset of oortjes en klinkt meer dan goed genoeg.

 7.   
  JesseTheunZzz's avatar

  Ik kan mij herinneren dat ’t lang geleden is dat ik een Blu-ray film heb bekeken op de PS4… Gebruik daar voor Netflix 😛 dus ehm ik zal het niet missen…

 8.   
  Leukste's avatar

  De PS4 en PS3 lezen toch prima blu-rays? Denk dat er op het moment echt geen interesse is voor 4K blu-ray, omdat vele mensen met Netflix tevreden zijn.

  Sniper Elite schreef, "Helaas zijn veel mensen tegenwoordig gewend geraakt aan muziek of films met veel compressie (mp3/mp4, netflix, spotify). "

  Een mooie codecs zou FLAC zijn, maar dat neemt aanzienlijk meer ruimte in.