Veel nieuwe details PlayStation Neo uit gelekte presentatie

Eerder dit jaar verschenen geruchten dat Sony werkt aan een krachtigere variant van zijn console: de PlayStation 4 Neo. Het Japanse bedrijf heeft het bestaan van dit apparaat inmiddels bevestigd, maar houdt zijn lippen verder stijf op elkaar. Een uitgelekte presentatie lijkt echter veel details te onthullen.

Op het internet verscheen vandaag een 42 dia’s tellende presentatie, die Sony naar verluidt heeft gegeven aan ontwikkelaars. Het lijkt erop dat dit de presentatie is waar veel bronnen de afgelopen maanden informatie uit hebben gelekt.

Wat opvalt is dat Sony in de presentatie meermaals benadrukt dat de Neo moet bestaan naast de huidige PlayStation 4. Beide apparaten gebruiken dezelfde PlayStation Store, systeemsoftware, applicaties en online diensten. Sony meldt tevens dat alle PlayStation 4-games die na oktober 2016 verschijnen een speciale ‘Neo-modus’ moeten hebben. Games die eerder verschijnen, kunnen door middel van een patch alsnog Neo-ondersteuning krijgen. Die keuze laat Sony echter aan de ontwikkelaars zelf.

Hoewel de console is bedoeld voor bezitters van een 4K-televisie, zouden mensen met een Full HD-toestel ook verschillen moeten merken. We moeten hier denken aan mooiere graphics en een hogere framerate. De PlayStation 4 Neo detecteert de resolutie van het tv-toestel en kiest aan de hand daarvan automatisch de juiste “modus”.

Opvallend is dat Sony voor de CPU en het interne geheugen dezelfde chips gebruikt als in de PlayStation 4. Beide draaien echter op een hogere frequentie/bandbreedte, wat de console krachtiger moet maken. De Neo bevat wel een vernieuwde grafische kaart.

In de presentatie definieert Sony tevens een tijdlijn. Hieruit blijkt dat de eerste dev-kits al in april 2016 zijn verstuurd naar ontwikkelaars. Opvallend is dat de laatste dev-kit in april 2017 uitgefaseerd wordt. Heeft Sony zijn planning verder nog niet vastgesteld, of verschijnt het apparaat rond deze tijd op de markt?

De volledige presentatie, die nog veel meer informatie bevat voor de tech-freaks onder ons, is te vinden op Scribd. Let wel: deze presentatie werd begin dit jaar gegeven, dus de informatie kan verouderd zijn.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Er staat natuurlijk (nog) niks in over PlayStation VR, hoewel de presentaties vast en zeker zullen veranderen én verschillen ben ik zeer beniewd wat de voordelen zullen zijn als je Sony’s virtual reality op de Neo draait ipv de huildige Playstation 4.

 2.   
  gamerfriend01's avatar

  En wie heeft er nu allemaal een 4k televisie?

 3.   
  MikeGevers's avatar

  Link is inmiddels offline gehaald 🙁

 4.   
  bramuige125's avatar

  ik heb geen 4k tv waarom zou ik het dan kopen?

 5.   
  Leon's avatar

  ”bramuige125″ schreef, "ik heb geen 4k tv waarom zou ik het dan kopen?"

  Naar verluidt: mooiere graphics, hogere framerate.