Terroristen Parijs gebruikten mogelijk PS4 bij het plannen van terreur

De laaghartige en nietsontziende aanvallen in Parijs zullen het nieuws de komende tijd blijven domineren. Het naarstige onderzoek gaat onverminderd voort en leverde de laatste dagen resultaten op. Hoewel GamersNET doorgaans niet een platform wil zijn voor dergelijk nieuws, is één detail echter een aanleiding om toch wat aandacht aan de situatie te schenken.

Bij een huiszoeking in Brussel is namelijk een PlayStation 4 opgedoken, die mogelijk gebruikt werd bij het plannen van de terroristische acties. Hoewel de aanwezigheid van de populaire console niet direct sluitend bewijs is, zijn er op de console aanwijzingen gevonden, waardoor de rol van de PlayStation 4 als communicatiemiddel aannemelijk te noemen is. Eerder deze maand waarschuwde Jan Jambon, de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, tijdens een internationaal debat zelfs al voor deze mogelijkheid.

The thing that keeps me awake at night is the guy behind his computer, looking for messages from IS and other hate preachers. PlayStation 4 is even more difficult to keep track of than WhatsApp.
Vanzelfsprekend is de PlayStation 4 op zich geen probleem, maar de wijdverspreide aanwezigheid van de console en zijn naaste concurrent, de Xbox One, vormt een uitgelezen mogelijkheid voor kwaadwillenden om moeilijk traceerbaar met elkaar te overleggen. Niet voor niets was er in 2013 het bericht dat de NSA en CIA in World of Warcraft infiltreerden om in-game mee te luisteren met verdachte conversaties.

Het is een feit dat de thuisconsoles mogelijkheden bieden om onbespied te spreken en dat roept de vraag op in hoeverre deze gesprekken traceerbaar zouden moeten zijn om het risico op toekomstig onheil te verlagen. Deze vraag gaan wij niet beantwoorden, maar misschien wil jij iets kwijt in de comments.

  1.   
    mmx's avatar

    Ze hadden ook een pc /telefoon of whatever kunnen gebruiken..Maar ik vind het gewoon schofterig om onschuldige mensen te pakken en meer zeg ik niet .

  2.   
    Hitman047's avatar

    Eh… wat? Beetje vergezocht, niet?

    Hebben ze ook pen en papier gevonden? Want daar kan je ook mee communiceren… 😕

  3.   
    Tom's avatar

    Op zich is het wel begrijpelijk. Overheden kunnen zeer gemakkelijk meeluisteren met telefoontjes en meekijken met chatgesprekken, maar voor de communicatie via consoles of verschillende games zullen doorgaans geen screeningprogramma’s opgezet zijn, wat de zoektocht vertraagd.

    Voor terroristen gaat pc master race dus niet op, blijkt nu maar weer.

  4.   
    Felis_Rufus's avatar

    Tom schreef, "Op zich is het wel begrijpelijk. Overheden kunnen zeer gemakkelijk meeluisteren met telefoontjes en meekijken met chatgesprekken, maar voor de communicatie via consoles of verschillende games zullen doorgaans geen screeningprogramma’s opgezet zijn, wat de zoektocht vertraagd.
    Voor terroristen gaat pc master race dus niet op, blijkt nu maar weer."

    Dat is precies het punt inderdaad.

  5.   
    mheiden21's avatar

    Terroristen vinden wel een manier om onbespied te blijven, het is aan de veiligheiddiensten om ze te betrappen. Echter laat de praktijk nu duidelijk zien dat die juist achter de feiten aanrennen.
    En de daders simpelweg barbaren, helaas zijn ze in de ban van hun paradijs.

  6.   
    ArieV's avatar

    terrorisme kun je niet tegengaan, je kunt het alleen uitstellen..

  7.   
    Puddingboom's avatar

    ”Hitman047″ schreef, "Eh… wat? Beetje vergezocht, niet?
    Hebben ze ook pen en papier gevonden? Want daar kan je ook mee communiceren… 😕 "

    idd, zo kun je veel dingen linken. Was er een duif gevonden? oei, breaking news, ISIS gebruikt postduiven.

  8.   
    morkop006's avatar

    Bizar. Nooit aan gedacht maar achteraf wel logisch om via een console te communiceren. Geen overheidsdienst die je afluistert…..

  9.   
    PaNNa's avatar

    Schandalig hoe ver ze de dag van vandaag gaan..

  10.   
    Downzilla's avatar

    Had Sony hun informatie maar door moeten verkopen zoals elk bedrijf doet.

  11.   
    TinusGN's avatar

    (null)

  12.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    Mensen vergeten dat je bij een potje battlefield3 heel gemakkelijk kunt praten over bommen en ak’s in Parijs, op deze manier Wordt het wel heel lastig om codetaal te onderscheppen. Ik hoop niet dat dit gevolgen heeft voor het gamen.

  13.   
    mattioza's avatar

    Het is geen verwonderlijk nieuws, in België ben je al meteen verdacht als je een xbox koopt.

  14.   
    Bram_M99's avatar

    Uhm… Apart, lijkt me wel een beetje raar hoor

  15.   
    RikZonderC's avatar

    Apart? Dat is precies wat het een geweldige zet maakt!

  16.   
    H4RDSTYLE's avatar

    ”morkop006″ schreef, "Bizar. Nooit aan gedacht maar achteraf wel logisch om via een console te communiceren. Geen overheidsdienst die je afluistert….."

    Vanaf nu zal elke verkochte console worden getracked door de geheime diensten. 🙄

  17.   
    BearsRidingTanks's avatar

    Werk je voor De cia moer de door 5 68575899447 berichten gaan werken waar “lol u mad Bro” staat

  18.   
    zombieschaap's avatar

    Ik zal al mijn duijfven vrijlaten, straks zien ze hun ook als een postduijf. Ik wil geen US drones in mijn tuin.

  19.   
    Bosnegert's avatar

    ach elk gesprek op psn afluisteren heeft ook geen zin. alle onzin en “terroristische” uitspraken bij GTA of cod die daar wordt uitgekraamd. zie daar maar een echte kwade haatbaard uit te pikken

  20.   
    Sjouke Hoogland's avatar

    Vreselijk wat er gebeurd is natuurlijk, maar ze waren wel slim!

  21.   
    Xtremie's avatar

    Snap hier wel de logica van, je kunt op de PS4 heel gemakkelijk mensen uitnodigen in een party om er zo mee te communiceren.

    Waren zelfs mensen die beweerden, dat de terroristen zelfs met behulp van online shooters kogels op de muren kunnen schieten, om zo woorden te vormen. Wel heel vergezocht, maar zeker niet uit te sluiten.

  22.   
    boogy0603's avatar

    ze nemen PlayStation omdat ze weten dat daar geen data achter zit die dat allemaal opslaat!