Cultuurevenement SXSW Interactive annuleert noodgedwongen twee panels over gaming

Grote kans dat je ooit gehoord hebt van de festiviteiten rondom SXSW, uitgesproken als ‘South By South-West’. Naast een jaarlijkse ode aan muziek en films huist het terrein van SXSW nu ook een ‘Interactive’ dochteronderneming, waarin zaken als communicatie, technologie en videogames centraal staan. Echter, niet geheel zonder controversie. Op SXSW Interactive zouden namelijk twee grote, open discussiepanels rondom de wereld van games opgezet worden, maar deze blijken nu noodgedwongen geannuleerd te moeten worden door de organisatie.

Aanvankelijk was het plan om tweemaal wat dieper in te gaan op de stand van zaken in de game-industrie met panel-onderwerpen getiteld als ‘SavePoint: A Discussion on the Gaming Community’ en ‘Level Up: Overcoming Harassment in Games’, maar daar bleken veel reaguurders op de site van SXSW geen oren naar te hebben. De organisatie werd via online berichten bedreigd met beloftes van gewelddadige acties en daardoor heeft het bestuur nu de stekker uit het gehele plan getrokken. Tijdens de festiviteiten van 11 tot 15 maart aanstaande zal er dus niet gediscussieerd worden over de game-industrie in de grote tent op het festivalterrein.

Het bestuur van SXSW Interactive maakte het treurige nieuws bekend middels een openbaar bericht over de bedreigingen. Het idee was om open ideeën en geweldloze discussie over games één gezamenlijk forum te bieden, maar die ambitie blijkt nu een gevaar voor de veiligheid van het evenement te vormen.

SXSW prides itself on being a big tent and a marketplace of diverse people and diverse ideas. However, preserving the sanctity of the big tent at SXSW Interactive necessitates that we keep the dialogue civil and respectful. If people can not agree, disagree and embrace new ways of thinking in a safe and secure place that is free of online and offline harassment, then this marketplace of ideas is inevitably compromised.
Aldus Hugh Forrest, bestuurslid van SXSW Interactive. Het cultuurevenement zal alsnog doorzetten met talloze invloedrijke sprekers, een eigen prijzenceremonie en andere actieve bezigheden, maar grootschalige discussies over games zullen we begin volgend jaar niet snel terugvinden in het Amerikaanse Austin.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren