Sony denkt niet aan een PlayStation Vita-opvolger

Gedurende de EGX 2015, die tot en met vandaag gehouden wordt in het Engelse Birmingham, kreeg Shuhei Yoshida de vraag of er iets te melden is over een opvolger voor de PlayStation Vita. De grote baas van Sony antwoordde dat een PlayStation Vita 2 niet waarschijnlijk is, voornamelijk door de concurrentie van smartphones.

That’s a tough question. People have mobile phones and it’s so easy to play games on smartphones. And many games on smartphones are free, or free to start. I myself am a huge fan of PlayStation Vita and we worked really hard on designing every aspect. Touch-based games are fun – there are many games with really good design. But having sticks and buttons make things totally different.

So I hope, like many of you, that this culture of playing portable games continues but the climate is not healthy for now because of the huge dominance of mobile gaming.


De markt voor een handheld is volgens Yoshida dus niet “gezond” en cijfers ondersteunen deze uitspraak. Zowel de PlayStation Vita als de Nintendo 3DS verkopen minder dan hun voorgangers. Een opvolger voor de Vita, die in 2012 in Europa lanceerde, is dus niet waarschijnlijk.

Ben jij onaangedaan door dit bericht, of had je stille hoop op een Vita 2?

 1.   
  Leon's avatar

  Een opvolger is ook helemaal niet nodig. De Vita is krachtig genoeg, het enige probleem is dat er niets interessants meer voor verschijnt. Dat is te wijten aan de kleine user base. Helemaal opnieuw beginnen, met een nieuwe handheld en een user base van 0, gaat het probleem dan zeker niet oplossen.

  Het enige wat de Vita nodig heeft is een GTA. Dan wil ineens iedereen dat ding hebben en volgen andere uitgevers vanzelf. Maar ja, I’ll keep on dreaming…

 2.   
  Felis_Rufus's avatar

  Leon schreef, "Maar ja, I’ll keep on dreaming…"

  Het is wel een mooie droom!

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Leon schreef, " Dat is te wijten aan de kleine user base."

  Is dat dadelijk ook niet het zelfde geval met Sony’s Virtual Reality bril ?
  Dat ding kost nog duurder dan de Vita, dus ben beniuewd hoeveel mensen ook daadwerkelijk het gaan aanschaffen als er maar 10 (kleine) games zijn met de launch.

  Of dat zu uberhaupt dat stukje hardware ondersteunen in de toekomst met nieuwe games. 😳

 4.   
  Leon's avatar

  DutchGamer-W-“][quote=”Leon schreef, " Dat is te wijten aan de kleine user base."

  Is dat dadelijk ook niet het zelfde geval met Sony’s Virtual Reality bril ?
  Dat ding kost nog duurder dan de Vita, dus ben beniuewd hoeveel mensen ook daadwerkelijk het gaan aanschaffen als er maar 10 (kleine) games zijn met de launch.
  Of dat zu uberhaupt dat stukje hardware ondersteunen in de toekomst met nieuwe games. 😳 [/quote]

  Aan de ene kant is het inderdaad zorgwekkend dat die bril over een half jaar al moet verschijnen en Sony er nog steeds geen AAA-game voor heeft onthuld. Aan de andere kant heeft PlayStation VR het voordeel dat er ook een Oculus Rift is, wat het voor uitgevers aantrekkelijker maakt een VR-game te ontwikkelen (aangezien ze één game kunnen uitbrengen voor twee platformen met twee user bases). Bovendien is VR-ondersteuning vrij eenvoudig in te bouwen in bestaande games die niet voor VR ontwikkeld zijn.

  Kortom: PlayStation VR zie ik niet snel zo hard falen als de Vita, al vrees ik wel dat we er niet te veel exclusives voor hoeven te verwachten 🙁

 5.   
  jelte23's avatar

  Ik moet zeggen dat ik het niet leuk zou vinden als handhelds vervangen worden door smartphones. Ik zie mijn new 3ds echt als iets speciaals. een telefoon is een telefoon maar een 3ds of psvita zie ik echt als een miniconsole. Ik kan dan on the go echt even voelen alsof ik op mijn console speel. Een smarrphone bied mij dat gevoel niet. bijvoorbeeld de 3ds bied het 3deffect wat toch echt iets toevoegd aan je ervaring. en psvita zal echt aanvoelen als een mini playstation

 6.   
  PaNNa's avatar

  People have mobile phones and it’s so easy to play games on smartphones. And many games on smartphones are free, or free to start.

  Dit mag wel waar zijn, maar imo is een smartphone geen handheld en tevens vind ik het ook niet lekker in de handen om te gamen.

 7.   
  toqeer's avatar

  en gelukkig maar doe der maar een paar jaar mee.

 8.   
  Flippow's avatar

  Beetje miskoop is de vita, wil hem wel eens op vakantie gebruiken maar meer niet, dus maak maar geen opvolger maar maak een paar goeie games er voor.

 9.   
  Glenn Lambrix's avatar

  Met andere woorden laten ze handheld gamers stikken?! 😥 Hopelijk doet Nintendo deze rare dingen niet 🙂