De PlayStation Vita is voor eens en altijd gekraakt

Moesten we recentelijk nog mededelen dat het einde van de PlayStation Vita in zicht is, blijkt de handheld nu dan toch definitief opengebroken en gekraakt. Al jarenlang proberen hobbyistische hackers het apparaat volledig te doorgronden, maar telkens maar met beperkt of tijdelijk succes. De technisch aangelegen Yifan Lu lijkt er echter in geslaagd om het apparaat voor eens en altijd te kraken.

Met elke firmware-update werd de PlayStation Vita weer steviger beveiligd door Sony, maar Lu sloeg erin om de handheld op een hardware-niveau open te breken. Dat vergt op diens beurt weer het verkrijgen van legio geheime hardware keys, die Lu verkreeg door keer op keer aanvallen met DPA (diffential power analysis) uit te voeren. De eerste sessies daarvan streamde de beste man op zijn eigen Twitch-kanaal.

Door de hardware aan te pakken met zelfgemaakte stroombronnen, konden de geheime hardware-technische codes achterhaald worden, waardoor de complete PlayStation Vita zo open en bloot ligt als maar mogelijk is. Op Twitter liet Lu weten dat zijn pogingen geslaagd waren, zonder daarbij de codes zo maar weg te geven.

Lu ain’t playing als het aankomt op zijn methodes en technieken om de Vita te breken. Middels een uitgebreide blogpost gaf hij inzage op hóé hij precies op de technieken kwam, terwijl een bizar lange (en wiskundige) scriptie over hardware-aanvallen zijn inzet een bijzonder wetenschappelijke draai geeft.

Hobby-hackers kunnen Lu’s voortdurende inzet zelf omzetten om hun PlayStation Vita om te toveren in iets compleet anders, mede door zich te beroepen op de GitHub-pagina van Team Molecule. Beide bronnen geven hun geheime codes nergens direct vrij, met het oog op legaliteit van hun kraakpraktijken.

Lu zelf heeft aangegeven dat, zodra alle zaken rondom de PlayStation Vita zijn afgerond, hij zijn expertise in wil zetten om een Nintendo Switch-kraker te worden. Gezien die (voorlopig) een wat langere levensloop kent, wensen we Nintendo alvast al het geluk van de wereld om Lu en zijn kameraden buiten te houden…

 1.   
  Turk–Life's avatar

  Nu de ps4 nog.

 2.   
  mmx's avatar

  Dit is slim maar heeft eigenlijk weinig nut toch?

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @mmx: Ligt er maar net aan wat je met je Vita wilt. In wezen zou het nu een hele mooie, draagbare retro-emulator kunnen zijn, bijvoorbeeld.

 4.   
  mmx's avatar

  @Tom Kauwenberg: misschien wel een goed ideeTom

 5.   
  BozeBever's avatar

  Vroeger stond het kraken van een console gelijk aan get kunnen spelen van illegale games. Iets dat ‘kraken’ toch een behoorlijke nare nasmaak geeft. Dit is echter stukken interressanter om je vita voor meer dingen in te zetten dan enkel gamen. Als drone controller etc. Best leuke projecten. Word er op dit moment niet een spaceX ruimtearm bestuurd door een xbox360 controller bijvoorbeeld? Homebrew is de toekomst voor dit afgeschreven apparaat imo.

 6.   
  tranceguy's avatar

  Dat kan je zo blocken. Niks gekraakt dus….

 7.   
  tranceguy's avatar

  @Turk–Life:
  Kan je vergeten.

 8.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @tranceguy: Punt is nu dus juist dat het apparaat echt op een hardware-niveau gekraakt is. Dus nee, dit is niet echt meer door Sony te blocken, tenzij ze fysiek langskomen om te sleutelen aan je Vita.