In de Spotlight: Robin Williams


In de Spotlight is een wekelijks item waarbij we drie films van een bepaalde acteur/actrice of regisseur/regisseuse centraal zetten. In het item laten we weten waarom jij die drie films moet kijken. Dit zal wekelijks op de dinsdag gebeuren. Heb je een suggestie voor een acteur/actrice of regisseur/regisseuse laat die dan achter in de reacties.

Op 11 augustus 2014 verloor de wereld misschien wel één van de populairste komieken aller tijden. Robin Williams heeft veel generaties weten te imponeren met zijn bijzondere manier van spelen. Williams leed zijn laatste maanden aan een zware depressie, maar wist toen zelfs nog bij veel mensen een glimlach op het gezicht te toveren. Aankomende donderdag draait Night at the Museum: The Secret of the Tomb in de bioscoop. Dit is de allerlaatste film waar hij fysiek in te zien is, later dit jaar is hij nog te horen als de pratende kat in de film Absolutely Anything. Daarom staat deze week deze geweldige acteur in de spotlight.

Williams begon zijn carrière als stand-up komiek, maar werd pas bekend bij het grote publiek na zijn hoofdrol in de serie Mork & Mindy. Dit was een spin-off van de zeer populaire serie Happy Days uit de jaren ’70. Vrij snel na deze rol wist Williams steeds meer aandacht te krijgen met zijn rollen op het grote scherm. Hij speelde in films als Good Morning, Vietnam, Dead Poets Society en Hook en won zelfs een Oscar voor zijn rol in Good Will Hunting. Al deze rollen hebben ervoor gezorgd dat Williams een echt icoon is geworden in de filmwereld.

The Fisher King
De eerste film op ons lijstje is een samenwerking tussen Williams en Jeff Bridges in The Fisher King. De film is geregisseerd door de Monty Python-acteur Terry Gilliam en gaat over radio DJ Jack (Jeff Bridges) die heel wat te verduren krijgt, nadat hij de aanleiding is van een schietpartij in een café. Jack wordt depressief en wil zelfmoord plegen, maar de dakloze Parry (Robin Williams) weet hem hiervan te weerhouden. Parry is namelijk mentaal beschadigd, nadat hij zijn vrouw om het leven zag komen tijdens de schietpartij in het café. Hij is nu opzoek naar de heilige graal en vraagt Jack om hem te helpen. Jack voelt zich verantwoordelijk voor wat er met Parry is gebeurt dus besluit hij hem te helpen met zijn zoektocht.

The Fisher King is een film die wat met je doet en het personage Parry zou door niemand beter gespeeld kunnen zijn dan Williams. Hij wist een Oscar-nominatie in de wacht te slepen met de rol van de prettig gestoorde dakloze man. Zeker sinds jij als kijker weet wat de reden is voor de compassie die Jack toont. Williams weet de rol zo te spelen dat hij in de wat emotionelere scènes zelfs nog humor weet toe te voegen, zonder de scène te verpesten. Williams speelt stapelgek alsof het niets is, wat bewijst dat deze rol hem op het lijf geschreven was. Menig Williams fan zou nog wel eens een traantje kunnen wegpinken bij deze film.


Awakenings
Deze film is een van de wat rustigere rollen in de carrière van Robin Williams. Awakenings is onder de critici hoog geprezen en dat is ook volledig terecht. Williams speelt dokter Malcolm Sayer, die een medicijn heeft ontdekt dat tijdelijk comapatiënten doet ontwaken. Het medicijn lijkt echter veel heftige bijwerkingen te hebben, die voor veel problemen zorgen. Dit is misschien wel een van de rollen van Williams die het minste aandacht heeft gekregen en dat is zeer onterecht.

Williams schittert samen met Robert De Niro, die een Oscar-nominatie kreeg voor zijn rol. De Niro speelt de rol van Leonard Lowe, een van Sayer’s patiënten waar hij de medicijnen op uitprobeert. Leonard lijkt steeds meer van zijn lichaam te kunnen gebruiken van het vangen van een bal tot gewoon normaal kunnen lopen. Wat zo mooi is aan de rol van Williams is hoe een acteur, die normaal met zoveel kracht en improvisatie speelt, ook zo klein en rustig kan spelen. Al gebruikt hij wel heel veel lichaamstaal in de plaats van dialoog. Dit is echter wat Williams een fantastische acteur maakt. Malcolm Sayer in Awakenings is misschien wel de rol waar hij een Oscar voor had moeten winnen.


Jumanji
De laatste film in dit lijstje is voor veel mensen een terugblik op hun jeugd en herinnerd ons aan hoe leuk het is om bordspellen te spelen. Jumanji kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Williams speelt Alan Parrish, die als kind een magisch bordspel vindt. Hij wordt tijdens het spelen in het spel gezogen en verdwijnt 26 jaar, totdat twee kinderen het bordspel vinden en verder spelen. Alan komt vrij en heeft ondertussen al die jaren in de jungle van het spel gebivakkeerd. Het lijkt er nu op dat ze het spel uit moeten spelen om alles wat er is gebeurt terug te draaien.

Jumanji is een film die de populariteit van Williams bij zowel kinderen als ouders erg goed deed. De film zit vol met de humor zoals we die van hem kennen, met scènes die veel lijken op films als Tarzan en George of the Jungle. Naarmate ze het spel verder spelen lijken er steeds meer rare gebeurtenissen plaats te vinden, zoals een horde wilde dieren die los wordt gelaten in de straten van de stad, of de vloer die verandert in drijfzand. Deze film zit vol creativiteit en Williams humor waar iedereen zo van houdt. Jumanji wordt nog steeds elk jaar meerdere malen uitgezonden en dat is terecht ook, want het is een echte klassieker die iedereen gezien moet hebben.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren