In de Spotlight: Liam Neeson


In de spotlight is een wekelijks item waarbij we drie films van een bepaald acteur/actrice of regisseur/regisseuse centraal zetten. In het item laten we weten waarom jij die drie films moet kijken. Dit zal wekelijks op de dinsdag gebeuren. Heb jij nou een suggestie voor een acteur/actrice of regisseur/regisseuse laat die dan achter in de reacties.

De acteur van deze week is Liam Neeson. Aankomende donderdag is het derde deel van Taken in de bioscoop te zien. Hierin kruipt Liam Neeson wederom in de huid van Bryan Mills. Liam Neeson wordt de afgelopen jaren neergezet als de nieuwe actie-held en Neeson speelt deze rol lekker mee. Hij zit in ongelooflijk veel actie-films, maar blijft ook nog diverse andere rollen op zich nemen. In 2014 was hij te horen in The Lego Movie, te zien in A Million Ways to Die in The West en A Walk Among the Tombstones. Hij zal vast komend jaar weer veel in de bioscoop te zien zijn, beginnend met Taken 3.

The Grey
De eerste film op dit lijstje is The Grey, hierin speelt Liam Neeson een jager die is ingehuurd door een groot bedrijf om de medewerkers van het bedrijf te beschermen van de wolven. Wanneer ze terugreizen met het vliegtuig van Alaska naar Chicago storten ze neer midden in de wildernis. Hier wordt de groep, die de crash heeft overleefd, opgejaagd door een groep wolven. Liam Neeson’s personage Ottoway, probeert te ontkomen aan de bloeddorstige wolven en lijkt de enige te zijn met kennis over overlevingstechnieken. Al zal het toch moeilijker worden dan gedacht, aangezien de groep zich bevindt op het terrein van de wolven.

The Grey is een film die waarschijnlijk veel mensen verraste, aangezien het geen grote film is. Liam Neeson speelt een bijzondere rol als een vrij stille jager, maar wel de enige die de rest van de groep levend uit de situatie zou moeten krijgen. Het verhaal van de film is hard en rauw, want niemand is veilig en het onverwachte gebeurt. Het is pijnlijk om te zien hoe de mannen eigenlijk geen kans hebben om er levend uit te komen. Origineel waren ze niet opzoek naar een oudere acteur, maar meer naar iemand als Bradley Cooper. Gelukkig heeft Liam Neeson de rol wel gekregen en we zouden niemand liever gehad hebben. The Grey is niet alleen een film die gekeken moet worden omdat Liam Neeson erin meespeelt, maar puur ook omdat het een goede film is over wat een man moet doorstaan om te proberen te overleven.


Michael Collins
In de film Michael Collins speelt Liam Neeson de gelijknamige Ierse patriot tijdens de Ierse burgeroorlog. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dus de lat lag voor Liam Neeson extra hoog. Ook zitten er wel een aantal scènes in de film die nooit hebben plaatsgevonden. Michael Collins speelde een grote rol in de strijd voor een onafhankelijk Ierland. De verzetsstrijder en politicus leidde met zijn Irish Republican Brotherhood de Paasopstand in Dublin waar hij uiteindelijk ook voor werd opgepakt. Na zijn vrijlating zette hij een inlichtingennetwerk op en hielp de Ierse president Eamon de Valera uit de gevangenis ontsnappen. Het jaar daarop werd Collins benoemd tot minister van Financiën. Michael Collins die aangesloten was bij de IRA, koos voor de militaire richting met als doel het Ierse bestuur uit te schakelen. Op 21 november 1920 kwam het tot een keiharde confrontatie met een andere stroming: de Black and Tans. De groep van Collins doodde 14 mannen uit die eenheid waarop de Engelsen 14 personen vermoordden tijdens een voetbalwedstrijd. Deze dag staat bekend als Bloody Sunday. Uiteindelijk werd zonder veel steun van de bevolking een verdrag getekend met Engeland waardoor een deel van Ierland een vrijstaat werd. Michael Collins werd de eerste president. Niet lang daarna werd Collins in een hinderlaag gelokt en vermoord.

De film met Liam Neeson als Michael Collins is een goede afspiegeling van de harde strijd voor Ierse onafhankelijkheid. Tijdens de film wordt duidelijk hoeveel invloed de veranderingen in de omgeving op de hoofdpersoon hebben. Liam Neeson weet met zijn acteerwerk de veranderende persoonlijkheid van Michael Collins subtiel weer te geven. En ook al heeft de harde medogenloze strijd veel slachtoffers geëist, toch dwingt Liam Neeson met zijn rol een bepaalde affectie voor Michael Collins af. Naast het fantastische acteerwerk van Neeson is er ook veel aandacht besteed aan de cinematografie. Door het decor wordt de uitzichtloosheid van het Ierse volk nog meer benadrukt. Alhoewel de film niet helemaal op ware feiten berust, krijg je wel een heel goed beeld van de strijd die begin vorige eeuw losbarstte en de invloed hiervan op de Ieren. Dit mede dankzij de geweldige acteerprestaties van Neeson.


Schindler’s List
Alhoewel het lastig is om maar 3 films te mogen kiezen van de acteur met zo veel gezichten, is Schindler’s List absoluut één van de meest indrukwekkende films van Liam Neeson. De film, geregisseerd door Steven Spielberg, is gebaseerd op het boek Schindler’s Ark van Thomas Keneally en won welverdiend een Oscar. Schindler’s List vertelt het verhaal van de Duitse Oskar Schindler die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joden weet te redden van de dood.

Het aangrijpende verhaal van de door Liam Neeson gespeelde Oskar speelt zich af tijdens de oorlog. Oscar Schindler is een Duitse industrieel die zijn geld verdiend met zijn emailfabriek. Omdat het goedkope werkkrachten zijn, huurt Schindler voornamelijk Joden in en wordt hem langzaam steeds duidelijker hoe slecht zij worden behandeld. Alhoewel hij in eerste instantie zijn ogen sluit voor het lot wat de Joden te wachten staat, ontstaat bij hem toch uiteindelijk het idee om nog meer Joden in te huren, die als arbeidskracht bescherming genieten. Al snel heeft hij een lijst met 1200 Joodse werknemers die hij, met heel veel inventiviteit en gevaar voor eigen leven, probeert te beschermen tegen deportatie naar de concentratiekampen.

Het verhaal is meeslepend en enorm tragisch, omdat eens te meer duidelijk wordt wat voor een gruwelijkheden er tijdens de Tweede Oorlog hebben afgespeeld. Liam Neeson speelt de rol van Schindler zo overtuigend dat het je bij de strot grijpt. Ook filmtechnisch heeft Steven Spielberg een briljante keuze gemaakt om de film in zwart-wit op te nemen. Slechts enkele scenes zijn in kleur, waarmee het belang van dat stuk van het verhaal wordt benadrukt en de kijkervaring wordt geïntensiveerd.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren